Жените на джихада

Какво кара млади момичета от западни държави да се присъединяват към редиците на „Ислямска държава“

Деяна Ангелова 14 May 2015

На 23 януари тази година американката Шанън Конъли бе изправена пред съда в Колорадо с обвинения, че иска да се присъедини към редиците на „Ислямска държава“. Хваната е от агенти на ФБР на летището в Денвър на път за Сирия. Тя е на 19, медицинска сестра, приела наскоро исляма.

Родителите й живеят в живописното градче Арведа, на 11 км от Денвър. Не са емигранти, не са мюсюлмани, нямат криминални досиета, не са малтретирали психически или физически дъщеря си. Най-обикновено американско семейство. „Съжалявам, не съм искала да нараня никого“, казва Шанън на съдията. Признава се за виновна, че е подкрепяла ислямистите и джихада. И въпреки че липсва истинско престъпление, я осъждат на четири години затвор за назидание на всички останали.

Родителите й знаели, че е приела исляма, но не подозирали, че контактува с екстремистки организации. Именно те сигнализират ФБР, когато откриват в стаята й еднопосочен билет от Денвър за Турция. И Шанън не е единствената. През ноември миналата година списание Time публикува статистика, според която над 300 жени от западни държави са се присъединили към джихадистите в Сирия.

Една трета са от Франция. През януари според други данни те вече са 550. А колко са реално, никой не може да каже, но по всяка вероятност много повече. Голяма част от тях са деца на емигранти мюсюлмани. Но има и евреи, и християни, има много момичета, чиито семейства не са нито емигранти, нито мюсюлмани. Повечето са на възраст между 16 и 20 години. Какво ги кара да се присъединят към редиците на „Ислямска държава“, да стават свидетели на нечовешки издевателства, неоправдано насилие и убийства? Как може една жена да подкрепя джихада? И отговорът ще ви изненада. Защото основната подбуда на тези момичета и бъдещи майки е любовта.

Оказва се, че 19-годишната Шанън е просто едно американско момиче, което търси любовта, и е твърдо убедена, че я е открила в лицето на джихадист, с когото се запознава онлайн. Тя няма търпение да го види на живо в Сирия, да му стане съпруга, да му роди деца, да помага на събратята му с уменията си на медицинска сестра.

„Всички се нуждаем от причина да станем сутрин от леглото. Когато тези момичета не откриват смисъл в живота си, биват лесно манипулирани. Като всички нас и те се нуждаят от кауза и приключения, бунтуват се срещу системата и политиците, търсят любовта, търсят идеали, в които да вярват. И „Ислямска държава“ им ги дава чрез мощна пропагандна машина. Те им дават една политическа утопия, нещата се представят романтично“, коментират експерти.

Чрез социалните мрежи джихадистите откриват, обработват и вербуват западни момичета, които отчаяно се нуждаят да станат съпруги. Те виждат в тяхно лице бунтовници с идеали, виждат бъдещите си съпрузи, виждат кауза, заради която си струва да се събудят сутрин, виждат любовта. Дава им се усещането, че са част от нещо, че принадлежат към някаква група.

Чрез блогове, видеа и социалните мрежи други жени, които вече са част от „Ислямска държава“, се опитват да покажат живота там по идеалистичен и романтичен начин. Обещават им прекрасен нов живот в Халифата, където обаче жените реално нямат никакви права и свободи.

Големият въпрос е за какво са им на бунтовниците от „Ислямска държава“ западни момичета, защо полагат тези усилия за вербуването им? „Когато привличат мъже за каузата, те им обещават съпруги. Ислямистите се нуждаят от жени, така че войниците да са доволни. Трябват им и като майки, за да се осигури новото поколение джихадисти. Това е просто един пазар“, твърдят експерти пред CNN.

Какво се случва, когато в крайна сметка тези момичета се озоват там? Някои бързо разбират, че това, което са им обещали, няма нищо общо с реалността. Но е почти невъзможно да се измъкнат и да се върнат при семействата си. Тяхната роля е да бъдат съпруги и майки, не им е позволено да се сражават заедно с мъжете. Но насилието, на което стават свидетели, неминуемо се отразява на психиката им.

Въпреки че не воюват в предните редици, жените участват в специални бригади (най-известната се нарича „Ал-Ханза“), които налагат стриктни морални норми – скромно облекло, строго разделение между половете, без музика, без образование, без грам западна култура. Започват да вербуват други момичета, тренират жени камикадзета, събират средства за „Ислямска държава“, участват в пропагандата.

Това, което притеснява западните експерти, е очакваната вълна от жени камикадзета. Джихадистите са готови да ги използват не като воини, а като терористи. Защото западните власти не биха ги заподозрели и така една жена по-лесно би извършила самоубийствена мисия.

Твърдят, че това би бил един от последните и най-отчаяни козове на ислямистите, но винаги стои като опция. Може би тези млади момичета, които сега се присъединяват към редиците на „Ислямска държава“, някой ден ще се завърнат в родината си като камикадзета.

Бригадата „Ал-Ханза“

Това е всяваща ужас бригада, състояща се от около 60 образовани жени, дошли предимно от западни държави. Понеже не могат да воюват редом с мъжете си на фронтовата линия, те водят свои ужасяващи битки в завзетите от джихадистите територии. Покрити са с бурки, носят автомати, а под дрехите – ножове.

Те карат останалите жени да треперят от страх, защото стриктно следят за спазването на законите на шериата. Бригадата „Ал-Ханза“ има право да наказва, бичува, измъчва, екзекутира. И тези жени го правят. Те са така наречената тайна полиция на „Ислямска държава“. Според някои информации отговарят и за бордей с пленени жени, които служат за секс робини на ислямистите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР