Пикантни яйца
През април въпросът кое е първо – яйцето или кокошката, става актуален. Обратно на култовата реплика на Пурко*: „Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може“. Залагаме на твърдението, че яйцето е преди кокошката. Защото без истинско червено яйце няма истински Великден
Агнешко с ментово чатни и зеленчици за 4 порции
В класацията за най-вкусното агнешко от пътуванията ми водят таверните в старата столица на остров Тасос. Следващите дестинации са Корфу, Барселона и Париж. А ето и рецептата, с която тази година ще изненадам семейството си за Великден. За агнешкото: направете марината от 2 с.л. зехтин, 1 стрък розмарин, 2 скилидки смачкан чесън, настъргана кора от 1 лимон, 1 ч.л. едро счукан черен пипер, сол. Мариновайте обезкостеното агнешко месо (около 800 г).
Пасирайте до гладкост кимиона заедно с 1/3 чаша зелено манго, листата от 1 връзка джоджен и ½ връзка магданоз, зехтин и сол и приберете в хладилника до момента на поднасяне. За гарнитурата от зеленчуци: сварете 20 малки пресни картофа за 15 минути в подсолена вода. Бланширайте 400 г замразен грах. Преди да поднесете картофите и граха, разтопете 2 с.л. масло и добавете зеленчуците, докато се загреят добре. Овкусете с ментовото чатни и морска сол.
Пикантни яйца
Бъдете художници и превърнете сварените яйца в шедьовър. Вземете 8 яйца (най-добре домашни), 1/3 чаша майонеза, 1 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. оцет от бяло вино, морска сол и прясно смлян черен пипер. Сложете яйцата в средно голяма тенджера, покрийте ги със студена вода, 3 см над яйцата. Оставете да заври. Свалете от огъня и дръжте под капак за 12 минути. Изплакнете, обелете и разрежете всяко яйце наполовина, така че да се оформят лодки.
Великденски бисквитки
Ароматните великденски бисквити са разкошен подарък за приятели. От тези продукти се получават 30-ина сърчица. Вземете 120 г масло, ½ чаша пудра захар, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. кардамон, ½ ч.л. джинджифил на прах, 2 жълтъка, 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, захар за поръсване и панделка за украса. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 12-13 минути. Използвайте хартия за печене.
Направете гладко маслено тесто с миксера. Ако не разполагате с такъв уред, разтопете маслото и добавете съставките в реда, в който са изброени в рецептата. Обикновено аз разточвам масленото тесто между две хартии за печене, така става гладко и не залепва. Изпечете и похапвайте с удоволствие.