Я по-спокойно със секса

Мислите си, че идеологията „Правете любов, а не война“ е измислена от напушените хипита през 60-те? Два пъти не! Не са хипитата, а бонобо, и не е през 60-те, а преди около 3 милиона и 860 хил. години.

Ана Пенева по книгата „Апетит за секс“ (ИК „БГ книга“) 14 April 2015

Снимка: Станка Желева

Онзи тигър не беше луд; онзи тигър си беше тигър! Да ви кажа ли кога беше луд? Когато караше велосипед с една гума и носеше хитлеристка каска на главата си.
Комикът Крис Рок разказва за цирков тигър, нападнал дресьора си

Мислите си, че идеологията „Правете любов, а не война“ е измислена от напушените хипита през 60-те? Два пъти не! Не са хипитата, а бонобо, и не е през 60-те, а преди около 3 милиона и 860 хил. години. Ще го прочетете в написаната увлекателно книга на антрополозите Кристофър Райън и Касилда Джета „Апетит за секс“.

Бонобо са дребни човекоподобни маймуни, които живеят вдън горите на Конго и доста приличат на шимпанзетата (това са най-близките до човека същества на земята). Само че ако шимпанзетата са войнствени, ако при тях доминиращите мъжкари си правят нещо като харем и не допускат друг до женските си, бонобо са установили истинско сексуално равноправие. С други думи, всички правят безразборен секс по цял ден. Събужда се примерно мъжкият Х сутринта не в настроение, но вместо да се сбие с мъжкия Y, се отдава на своята „неистова сексуалност, напълно неангажирана с възпроизводство“ с първата женска, която също има да оправя настроение. Както се казваше в един виц: „О, Боже – възкликна кралицата. – Бременна съм. От кого ли?”

„Бонобо правят секс, за да намалят напрежението, да стимулират общуването, докато се хранят, да облекчат стреса от дългите пътувания и да заздравят приятелства след скарвания“, пишат Райън и Джета. Тези примати удивително напомнят за някои човешки привички: ходят хванати ръка за ръка; преди секс се гледат дълго в очите; целуват се дълбоко с език; познават различни пози, включително мисионерската, а не като злите шимпанзета – само задното проникване. И ние, както и женските бонобо, правим секс не само когато сме в овулация, а целогодишно, и го правим не само за да се плодим, а защото ни харесва. Както човешките жени, така и женските бонобо започват да правят секс в рамките на няколко месеца след като са родили. Малките на човека и бонобо се развиват много по-бавно от тези на шимпанзето, като започват да си играят с другите на около 1,5 години.

Защо е толкова важно да се знае това? Досега в науката господства мнението, че ние приличаме най-вече на братовчедите шимпанзета, които са намусени, патриархално настроени и агресивни индивиди. Но какво, ако всъщност сме по-близо до братовчедите бонобо? Това означава, че ни е в природата да правим секс в групи. И не ни е в природата, независимо от пола, да се ограничаваме в моногамни връзки – феномен, известен още като изневяра, съсипал толкова съжителства!

Хей, това си е атентат срещу Холивуд! Какво става в такъв случай с булчинския им жанр, според който всеки мъж и всяка жена мечтаят да срещнат Единствената/Единствения, известни още като Специалната/Специалния? Бонобо версията е и индулгенция за Бил Клинтън, Джак Кенеди, Франсоа Митеран, Доминик Строс Кан и още милиони не толкова прочути мъже, чиято репутация е страдала заради извънбрачните им афери. Комикът Крис Рок твърди, че верността на мъжа зависи от възможностите му за изневери. Кенеди ли е нямал възможности!

Как реагират жените, когато разберат, че Единствения им изневерява? Американките и англичанките сякаш четат сценарий, пишат Райън и Джета. Разкритата изневяра най-често означава край на брака. Жените си събират ритуално куфарите и всред крясъци и сълзи или пък в ледено мълчание напускат провинилия се, защото „така се прави“. Не защото са убедени, че искат точно това. Докато онези хитри лисици – французите, са много по-склонни да се съгласят, че любовта и сексът са различни неща и че любовницата е просто любовница.

През 1990 г. Касилда Джета проучва сексуалното поведение на хората в селските райони на Мозамбик. Открива, че в групата, която изследва, 140-те мъже имат връзка с 87 жени като свои съпруги, с 252 други жени като дълготрайни сексуални партньорки и с 226 жени на „случаен принцип“. По света има много примери на етноси и племена, при които моногамното семейство е непознато. С други думи, моногамията не е изначално присъща на човека. Сега, ясно е, че човеците няма как да правят непрекъснато „неистов“ секс като бонобо и така да разрешават всичките си проблеми, защото понякога им се налага да свършат някоя и друга работа в офиса. А и бонобо може да изглеждат много удовлетворени от живота и „да са себе си“, но все пак са си останали малобройна група маймуни в Конго.

Райън и Джета се опитват да ни кажат друго – че не е необходимо да се вманиачаваме на тема вярност в рамките на моногамното семейство. И да си дадем сметка, че под пластовете цивилизационни забрани у нас дреме онзи тигър, който е луд не когато напада, а когато се опитва да кара колело с една гума. И че когато някой ви е сексуално неверен, не значи, че не ви обича. Така че – по-спокойно със секса! Повечето от нас го вземат твърде на сериозно, пишат Райън и Джета. Когато е само секс, той не е любов, нито грях, нито патология. Нито сериозна причина да се разбие едно иначе щастливо семейство. Може би това е имал предвид апостол Павел, когато е написал: „Любовта дълго търпи и е милостива“.

Ех, братовчеди бонобо, късметлии сте, че не ви се е налагало да сте милостиви!

Както ви харесва
- Единствените стриктно моногамни примати са гибоните, но те не слизат от дърветата, не общуват много-много със съседите и като цяло не са особено умни.
- Живеещите по двойки животни са най-често хипосексуални и правят секс по предписанията на Ватикана – нередовно, тихо и само с репродуктивна цел.
- Женените мъже показват устойчиво по-ниски нива на тестостерон от неженените на същата възраст. Най-ниски са при бащите на малки деца.
- Доказателство, че моногамията не е в човешката природа, а е наложена в хода на историята, е фактът, че изневярата е документирана във всички култури, дори в онези, в които я наказват със смърт.
- Човешкият пенис е най-дебелият от пенисите на всички останали примати. И е с най-голяма дължина – около 13 см, срещу около 8 см за бонобото и шимпанзето и едва 4 см за горилата (ясно е защо Кинг Конг ни е толкова бесен).
- Човешкият сексуален акт е с продължителност средно 474 секунди, докато любвеобилното бонобо се задоволява в рамките на 7-15 секунди. Лавровият венец в случая отива при орангутана – 900 сек. (15 мин.) средна продължителност на акта, но пък той прави секс 50 пъти по-рядко от нас.
- Човек прави средно около 1000 сексуални акта в живота си. Като се вземе предвид и продължителността им – той е най-сексуалното същество сред всички примати. Как да очакваш, че когато някой е толкова въоръжен, няма да има и случайна стрелба?

(данните са от книгата на Райън и Джета)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР