Детската хомеопатия

Родителите я предпочитат, защото предлага безопасно лечение и е близо до природата

Мариана Антонова 27 March 2015

Срещнахме се с д-р Евтимия Солева, общопрактикуващ лекар и хомеопат която твърди, че като цяло родителите се доверяват на хомеопатичното лечение

Д-р Солева, защо педиатрите се обръщат все по-често към хомеопатията?

Родителите търсят нови и щадящи методи за лечение на децата си, които да не им вредят и да са доказано ефективни. Така те преоткриват хомеопатията и ние откликваме със съответното лечение. Има заболявания, които се лекуват основно с традиционна медицина – например пневмония, захарен диабет, онкозаболявания, хирургични проблеми, хернии и много други. Но и при тези случаи хомеопатията има място – например с нейна помощ може да се подготви организмът за нужното лечение, или да се постигне по-бързото му възстановяване след това.

Д-р Евтимия Солева
Какво препоръчвате най-често при температура?

Тъй като когато се бори с настинка, всяко дете има индивидуална реакция и температурата му се покачва по различен начин, препарати се назначават съобразно симптомите на детето при дадено заболяване. При много висока температура, например 39-40 градуса, без изпотяване, може да се започне веднага с Аконитум напелус 9 СН през 3 часа по 5 гранули. При изпотяване се преминава към Беладона 9 СН на 4 часа по 5 гранули.

Беладоната може да се редува с Пирогениум, както и да се добавят Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат (през 2 часа по 1 таблетка). Важно е родителят да знае, че при фебрилитет 37,5 и повече, като състоянието продължава 72 часа, е задължителна консултация с лекар.

Какви други хомеопатични средства трябва да имаме в домашната аптечка за първа помощ на бебето и малкото дете?

Освен лекарствата за понижаване на висока температура желателно е да имате противоалергично средство. При алергична реакция, като обриви от уртикария или ухапване от оса, се дава Апис мелифика 15 CH. Арника монтана е подходящо лекарство при травматични инциденти – падане, нараняване, синини.

Освен за детето е много полезен препарат и за мама – помага за болките в кръста. При първите прояви на хрема правете промивки на носа с физиологичен разтвор. За най-малките пациенти при коликите например препоръчвам Коликинд. Никненето на млечните зъби пък се улеснява с Шуслерови соли №1 и №2.

Хамомила вулгарис и Калкарея също действат много добре както в периода на растеж, така и в периода на дентиция. Има начини да подготвите бебето за лесно и безпроблемно понасяне на ваксините с комбинация от Шуслерови соли  №2, №3, №4, както и с Туя 9 СН.  

Тъй като хомеопатичните средства се продават без рецепта, родителите често прибягват до самолечение. Има ли опасност от предозиране?

Хомеопатията не може да навреди, не забравяйте, че самите дози на съставките в препаратите са много разредени. Понякога от неправилно самолечение е възможно да се получат усложнения. Хомеопатични препарати като Шуслеровите соли печелят ценно време в първите дни заболяването да не се задълбочи. Но е добре най-късно до третия ден от появата на симптомите да се посети лекар.  

Може ли да правим профилактика с хомеопатия за укрепване на организма, преди детето да тръгне на детска градина или по време на грипния сезон?

Можем с различни монопрепарати, както и с комплексни хомеопатични медикаменти. Например много добра е комбинацията на Имунокинд и Инфлуцид – три пъти по 1 таблетка дневно и от двете. Имунокинд е подходящ и за бебета. При остро начало на вирусна инфекция с висока температура препоръчвам Инфлуцид по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 пъти дневно за деца от 1 до 12 г.

Ако детето се оплаква от болки или дискомфорт в гърлото, може да се използват комплексни препарати, съдържащи Атропин сулфат, Хепар сулфурис, Калиев бихромат, Силиций и Меркурий. При първи симптоми на настинка от практиката си съм се убедила в ефективността на комбинация Шуслерови соли – сутрин: 3 таблетки от сол №3 + 1 таблетка сол №6 и 1 таблетка сол №8; на обед: 3 таблетки сол №4 + 1 таблетка сол №6 и 1 таблетка сол №8; вечер: 3 таблетки сол №2 + 1 таблетка сол №6 и 1 таблетка сол №8.

Вечерта можем да добавим и 2 таблетки от сол №11 силицея. Силицеята стимулира образуването на макрофаги, които са защитните клетки на нашия организъм, и е с доказан имуностимулиращ ефект. Тази комбинация може да се ползва и от родителите, като дозировката се удвоява. Ако имате проблеми с хремата, от Шуслерови соли №3 и №8 можете да направите много ефективни капки за нос – една таблетка се разтваря в 25 мл физиологичен разтвор.  

За кои хомеопатични средства сте се уверили от практиката си, че действат добре при по-големи деца?

При всички вирусни инфекции, които протичат с коремни болки, повръщане и разстройство, много добре действа например Гастрокинд, комплексен хомеопатичен препарат за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Таблетките за смучене бързо се абсорбират през лигавицата на устата, което е голямо предимство, когато детето повръща вследствие на вирусната инфекция. В случаите на разстройство и повръщане може да се използва също и Арсеникум албум.

1 КОМЕНТАР
1
Падме Амидала
31 March 2015, 11:20

Супер, лекувам сина си само с хомеопатия, освен ако не е нещо сериозно, като ангина, например, но засега съм много доволна : )

ТВОЯТ КОМЕНТАР