Доц. д-р Мария Генкова-Папазова за шуслеровите соли

Солите на д-р Шуслер галят нежно клетката и я отварят за храната, водата, кислорода и светлината

Мариана Антонова 16 May 2013

Все повече наши читателки се интересуват от солите на д-р Шуслер като алтернативен начин на лечение. Какво представляват тези соли? Доколко са полезни и имат ли странични ефекти? Отговори потърсихме от доц. д-р Мария Генкова-Папазова, холистичен лекар и консултант на предаването „На кафе“, Нова тв.

Д-р Папазова, какво са за вас солите на д-р Шуслер?

На пръв поглед те са биохимично лечение, но за мен са ежедневна профилактика, за да не достигаме до хронични заболявания, рак и т.н. За съжаление ние, лекарите, не изучаваме пълноценно ролята на минералите за човешкото здраве и за това как по-тясно да бъдем свързани с универсалната информационна матрица на вселената. Поради това и пациентите не са правилно информирани.

Каква е ролята на минералите за човешкото здраве?

Ние сме изградени от минерални соли, те са танцът, който движи организма във връзка с биоритмите на природата. Ще дам пример. Солите на д-р Шуслер са калциеви, калиеви, натриеви, една желязна и една магнезиева. А четирите минерала, които оформят електролитния баланс на ниво клетка–междуклетъчно пространство, са именно натрий, калий, калций и магнезий. Сутрин, когато се събудим, в клетката влизат натрий и калций, за да ни осигурят активност през деня, и изгонват от нея калия и магнезия. Когато изгрява луната, протича обратният процес – в клетката нахлуват калият и магнезият и изгонват натрия и калция, за да се успокои животът в нея. Д-р Шуслер е описал 12 соли. След него са доразвити още 12, които не определят глобалните ритми на клетката, но прецизират биохимичния баланс. У нас ще намерите само 12-те соли на д-р Шуслер, но като човек, който ги ползва от години, мисля, че те са достатъчни.

Защо трябва да приемаме соли? Не си ли ги набавяме от храната?

Вегетарианската храна би трябвало да ни носи микро- и макроелементи, но поради генералния почвен проблем ние не ги набавяме в достатъчно количество. Освен това е важно състоянието на храносмилателния тракт на отделния човек. Дали той не е хронично, безсимптомно възпален поради глутенова или млечна алергия. В такива случаи може да не усвои почти нищо от храната, докато солите на д-р Шуслер няма как да не се усвоят поради уникално фините им разреждания.

Как разбрахте, че имате нужда от соли?

Зачестиха кариесите, появиха се бръчки, а имах и едно почерняване на вътрешния ъгъл на окото. Мислех, че не успявам да си сваля добре грима, и не знаех, че това е „закопан“ буквално от десетилетия железен дефицит. Чак когато проучих лицевата диагностика на д-р Шуслер, разбрах за какво става дума. Бях шокирана, същевременно си обясних и чувството на умора, и честите предишни боледувания... Защото желязото допринася за компетентността на бързия отряд на имунната система. Не бих искала обаче солите на д-р Шуслер да се възприемат механично като начин за попълване на дефицити. Когато клетката страда от недохранване, от липса на достатъчно сън, от нездравословен живот, това предполага и отрицателно мислене, и разбалансирано емоционално тяло. Всеки стрес се разписва в тялото под формата на дехидратация и клетката се свива. Тогава организмът започва да произвежда повече холестерол и я запечатва, за да спре обезводняването. И единственото, което може да погали нежно клетката и да я отвори отново за живот, не са химикалите, наречени медикаменти, нито билковите лекарства антиоксиданти, нито коензим Q10, а именно солите на Шуслер.

Къде да се информираме в детайли за тези соли?

В интернет. Напишете „Соли на д-р Шуслер“ и това е достатъчно. Ще намерите и отработени схеми как да ги пиете. Схемите започват от момента, когато жената планира бременност, минават през първия триместър на бременността, когато се изгражда невралната тръба на детето и могат да се заложат уродства и всякакви други проблеми, предлагат обгрижване по време на цялата бременност. Има схеми за ранно детство, за пубертет, за зряла възраст на жената и на мъжа, за климактериум и за андропауза, както и при определени симптоми. Защото всяко заболяване започва от минерален дисбаланс, всеки симптом е израз и на конкретен минерален дефицит.

Дайте пример за конкретни минерални дефицити.

Ако кожата е много мазна, ако има разширени капилярчета или искате непрекъснато да избършете мазното от челото си, а то все лъщи, това е дефицит на сол номер 9 – натриум фосфорикум. Ако косата е тънка, пада лесно, а ноктите се чупят, става дума за дефицит на сол номер 11 – силицея. Счупих си пръст на крака, той не зарастваше и имах страшни болки при ходене. Когато започнах да пия сол номер 1, калциум флуоратум, и сол номер 2, калциум фосфорикум, проблемите ми приключиха за месец и изкачих без лифт Мусала. Ние наистина имаме възможност да погледнем на солите на Шуслер в много посоки – депресия, предстоящ брак, хроничен артрит, подагра, открит наскоро рак, много висок холестерол и дисбаланс на мастната обмяна и т.н.

Можем ли да разчитаме на компетентни фармацевти, когато си купуваме соли?

У нас има специално обучени фармацевти, които могат да ви насочат какви соли са ви необходими. Препоръчвам специално и педиатричните аптеки в София, защото техните фармацевти са изключително компетентни. Правят се непрекъснато семинари по темата и се обучават и лекари, така че дори лекари, които не наричат себе си холистици, могат да ви ориентират.

Трябва ли да си направим изследвания преди да започнем да вземаме соли?

Съвременните тестове за изследване са изключително груби и не хващат проблема на ниво клетка–междуклетъчно пространство. Така че може да си направите 100 теста и да не уловите никакво нарушение, а да сте в дълбок дисбаланс, въпреки че се чувствате добре. Тоест няма нужда от изследвания. Ние четем. Примерно имам висока температура и зная, че ми липсва сол номер 3 – ферум фосфорикум. В следващия момент температурата може да се задържи, но ще започна да кашлям, ще се появи хрема. Тогава ще прибавя сол номер 4. При остра инфекция, особено при малко дете, прилагате на всеки час сол номер 3. При леко наднормено тегло сутрин се чистим с 3 до 5 таблетки от сол номер 10, като ги изпиваме до час. Половин час преди или след като обядваме разтваряме 5 таблетки от сол номер 5, която има уникално въздействие – едновременно ободрява (Шуслерово кафе) и успокоява. Сол номер 9 пък е Шуслерова сода и се използва при стомашни киселини, изпиваме я надвечер, и т. н.

Не е ли опасно да се самолекуваме?

Солите са абсолютно безвредни и затова с тях няма как да сбъркате. Не можете да ги предозирате, тъй като са разредени един милиард пъти. Вие поемате само енергията им. Ако примерно си мислите, че заради тях сте получили камъни в бъбреците или жлъчката, това всъщност означава, че нямате достатъчно соли. Затова организмът се презапасява и складира. Солите може да се ползват във всички възрасти. Дори да вземете десет таблетки, вместо три, нищо няма да ви се случи. Освен да ви стане малко сладко, защото в таблетките има лактоза.

Ако примерно усещам четири признака на дискомфорт, трябва ли да пия четири вида соли?

Можете да пиете всичките 12 наведнъж. Аз ги пия така всеки ден от 30 октомври 2011 година. Рядко след няколко поредни месеца съм решавала неделята да ми бъде ден за почивка.

По един път на ден ли се вземат?

Може да се вземат по различни начини. Ако лекувате, да речем, безсъние, пиете половин час преди лягане по 5 до 10 таблетки от сол номер 5 и номер 7. Ако искате цялостно зареждане, започвате с детоксикация – сол 5, 6, 8, 9 и 10 по 3-4 таблетки от всяка в общ коктейл, който да се пие през целия ден по глътка на равни интервали от време.
Съвременният живот изисква от всеки да стане медик по неволя. Защото отговорността за неговия и на децата му живот е негова, а не на лекаря.

Д-р Вилхелм Хайнрих Шуслер и неговите 12 соли

Д-р Шуслер е роден през 1821 г. Следва медицина първо във Франция, после в Германия, където се дипломира. След това завършва хомеопатия в Прага. В процеса на практиката си стига до извода, че тялото боледува, когато е нарушен метаболизмът на клетъчно ниво, а той се определя от 12 минерални соли, отговорни за функциите на живите клетки. Шуслер открива, че от тях може да се получат лекарства соли, които се оказват много по-ефективни от чистите минерали, присъстващи в храната ни. www.holistichno.com

Шуслерови соли

1 Калциум флуоратум, сол на еластичната съединителна тъкан

2 Калциум фосфорикум, сол на здравите кости и зъби

3 Ферум фосфорикум, сол за имунната система

4 Калиум хлоратум, сол на лигавиците

5 Калиум фосфорикум, сол на нервната система и психиката

6 Калиум сулфурикум, сол за хронични възпаления

7 Магнезиум фосфорикум, сол при спазми, крампи и болки

8 Натриум хлоратум, сол за балансиране на течностите и солите

9 Натриум фосфорикум, сол на обмяната на веществата

10 Натриум сулфурикум, сол за детоксикация

11 Силицея, сол за кожата, косата и ноктите

12 Калциум сулфурикум, сол при гнойни процеси в организма

Как се приготвя коктейл от соли

Слагате таблетките на солите в чист съд и ги заливате с малко топла вода. Изчаквате, докато се разтворят. След това доливате с вода със стайна температура, докато коктейлът стане около 300 мл. Пиете през целия ден по глътка на равни интервали от време. Внимание! Дръжте солевия коктейл далеч от джиесема си, защото той разбива енергийната матрица на хомеопатично приготвеното лекарство.

5 КОМЕНТАРА
5
славов
02 March 2018, 17:01

Шуслерова сол №9 (Натриум фосфорикум) е хомеопатичен лекарствен продукт, който се отпуска без лекарско предписание. Натриум фосфорикум е солта, която регулира киселинно-алкалния баланс в организма и е подходяща при лечението на киселини (Шуслерова „сода”). Ускорява метаболизма, подобрява функциите на отделителната система, извежда излишните течности от клетката. Подходяща е за лечение на киселини, стомашно-чревни оплаквания, спазми на стомаха, свързани с приемане на мазни храни, затлъстяване.

Депа в организма: мускулни и нервни клетки, кръвни елементи, междуклетъчни течности

Подходяща за:

Възрастни и деца.,

4
Деси
31 July 2017, 00:56

До #1:

3
Наска
31 March 2016, 17:31

комбинация от сол 2,4 и 9 как се пие?

2
Cvetoslav
07 August 2015, 17:24

Сол номер 9 - Е339 в храните ! Има информация в мрежата на доста места,че е вреден!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР