Тялото II

Идеята за тази фотосесия, която нарекохме тялото 2, се роди след бурния отзвук на тялото - експеримента

14 March 2007

Снимка: Калин Руйчев, стайлинг Биляна Хинова, Анатоли Тодоров
В януарския ни брой позираха Катерина Евро - като Голата Маха, Ани Пападополу - като Дамата с хермелина, Жени Калканджиева - като Одалиската, Йоана Буковска - като Венера, раждаща се от водата, и Касиел Ноа Ашер - като Спящата Венера.

Получихме купчина писма, които много ни зарадваха. Но и ни подсказаха, че читателките биха се забавлявали, ако продължим експеримента - този път с известни мъже. Идеята пък предизвика бурни спорове в нашия малък, но сплотен колектив, в който работят равен брой мъже и жени. Голи мъже? Не е ли самоцелно? Нима ще изглеждат толкова красиви като жените? Няма ли да е вулгарно? Да не прескочим границата, да не изневерим на изискания си стил!

Добре, но защо мъжките списания като правило разголват красиви жени (и не само красиви) и ги изнасят дори на корицата? Защо женските списания не го правят? Докога ще правим корици с лъскави красавици? Кой мъж е красив? Какво ще кажем с една гола снимка? И как ще убедим няколко известни мъже да се разголят изцяло? Тук нашата заместник-главна редакторка Мариана Антонова заби железен аргумент: "Те ще се съгласят лесно - за един мъж е по-лесно да разголи тялото, отколкото душата си. При жените е обратното." И като че ли се оказа права.

Преглеждайки течението на списанието, открихме не една и две изповеди, в които известни жени разголват душата си до дъно: актрисите Ваня Цветкова и Мария Сапунджиева, певицата Камелия Тодорова, писателката Надежда Захариева… Но няма мъжка изповед, в която някой се разкрива изцяло. Мъжът ревниво пази душата си. Да достигнеш до голата мъжка душа изисква невероятни усилия. При това с несигурен резултат.

А ние решихме да заложим на сигурния резултат: избрахме 7 известни, талантливи и интересни мъже и започнахме да ги "обработваме" в лични разговори, за да се съгласят да се снимат голи за списанието. Първият въпрос, който всички зададоха, беше "защо" (жените питаха какво точно ще ми се вижда на снимката, ще изглеждам ли красива). Когато получиха смислен отговор на въпроса, се съгласиха и ни съдействаха изцяло на снимките, които продължаваха по 7-8 часа.

За всеки мъж избрахме по един стол - и всичките столове като самите мъже са уникати. Те са творения на известни италиански дизайнери и според нашия екип всеки стол е избран за конкретен мъж, за да открои неговия характер, неговия сексапил и излъчването му. Ние не търсим чиста еротика в тези снимки, ние търсим излъчването на силен и свободен мъжки дух. Вие, читателите, ще кажете дали сме се справили.

От тази сесия за нас, в ЕВА, останаха няколко поуки.

Първо: мъжете живеят в мир с тялото си. Те го приемат такова, каквото е. Не водят с него войната, която води една жена, искаща да изглежда красива. Мъжкото тяло е красиво, но това не се дължи на пропорциите му, или на натрупаните мускули. Красотата е амалгама от вътрешна свобода, мъжки характер и излъчвана добра енергия.

Второ: ако искаш да разголиш душата на един мъж, съблечи го гол. Тялото има свой език, дори и в статичната поза пред обектива. То не може да скрие характера на своя притежател. Всъщност това е и тайното намерение на ЕВА - да разкрие за този, който може да чете, характера на известни мъже, които по правило се явяват добре облечени пред публика.

Трето: уверихме се, както твърди един стар виц, че половите органи са между ушите. Най-еротичната част от фотографиите е в погледа, в излъчването на лицето. Вижте и ще се убедите.

Но стига теоретизиране. Искаме от сърце да благодарим на Великолепната седморка мъже, които се снимаха за ЕВА: най-красивия българин Мариан Кюрпанов, който положи невероятни усилия да събере своите 190 см в стола-яйце, на екзотичния аржентинец Валентино, който по време на фотосеанса развличаше екипа с великолепни изпълнения на флейта, на чаровника Камен Воденичаров, който е наистина голяма звезда, но се държа като голям човек, на прекрасния актьор Владо Пенев, който разсмиваше екипа с шеги от сорта: "защо да се притеснявам да се снимам гол, като това е обичайното ми сценично облекло", на Дими, който освен че е неустоим и забавен, успя да издиктува по телефона и десетина рецепти на пациентки, на приятеля на ЕВА Христо, който е магьосник и с коктейл, и без коктейл в ръка. И разбира се, на нашия невероятен фотограф Калин, който след като снима шест дни по 7-8 часа, на седмия ден самоотвержено се съблече пред камерата като един истински Нобелов лауреат.

Имаме предвид Нобеловия лауреат Александър Флеминг, който след като изобретил пеницилина, пръв си го инжектирал, за да изпита върху себе си последствията. По същия начин и Калин реши да разбере какво изпитва човек, застанал съвсем гол пред безмилостното око на камерата. Понякога и на нас ни се струва, че Калин е "изобретил" мъжката портретна фотография…

Великолепната седморка беше подложена и на една разголваща анкета със седем еднакви въпроси. Ето по-нататък и резултатите от нашия труд.

камен воденичаров
и стол panton, дизайн вернер пантон за vitra, адоб дизайн


Актьор, роден на 13.05.1966г., завършил НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за куклен театър. Поддържа форма с много работа и любимите си ски.

По коя жена си падаш веднага?
По жената със страстни устни.
А по коя - завинаги?
По жената, която широко и искрено се усмихва.
От коя се стараеш да стоиш далече?
От енергийната вампирка.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Да се събудиш заедно с жената, която обичаш, и да я целунеш.
А най-ужасното?
Да заспя.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Непрекъснато да ми върви по задника и да ме тормози.
Какво е лицето на скуката?
Лицето на скуката се нуждае от лифтинг, защото е безизразно, заспало и отпуснато.


мариан кюрпанов
и стол bombo, дизайн стефано джованони за magis, гамма дизайн


Манекен, агенция Xground. Роден на 15.06.1980 в София.
Завършил 55 гимназия, където учил английски.
Мечтае един ден да учи стоматология.
Поддържа фигурата си с фитнес на "Мария Луиза" и на "Герена".

По коя жена си падаш веднага?
Красива външно. Първо гледам лицето, после дупето, краката. Не съм цицоман. Трябва да е поддържана, разбира се. После обаче става по-сложно. Не обичам жени без свое мнение, безлични или сприхави и намръщени, които не могат да се забавляват.
А по коя - завинаги?
Твърде млад съм, за да мога да кажа. Зависи…
От коя се стараеш да стоиш далече?
Която ми е антипатична и ме дразни или която е озлобяла към мен.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Да изпитваме с партньорката ми едно и също чувство в един и същи момент по един и същи начин.
А най-ужасното?
Да не ми стане. (Смее се.) На 21 години съм и не зная. Но не мога да стигна до леглото без да съм абсолютно сигурен в себе си и в партньорката си.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Недоверието.
Какво е лицето на скуката?
Самотно. Няма нищо по-лошо от самотата.

христо джуров
и стол jamaica, дизайн пепе кортес за аmat 3, гамма дизайн


Барман в "Блек лейбъл".
На 32 години, зодия Риби. Завършил е Централното спортно училище.
Занимавал се е дълго време с танци в "Динамик"- брейк, бил е 13 години футболист в ЦСКА.

По коя жена си падаш веднага?
По красивата.
А по коя - завинаги?
По любовта на живота ми.
От коя се стараеш да стоиш далече?
От тази, която не е искрена.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Да останем доволни и аз, и тя.
А най-ужасното?
Да се събудя до грозна жена.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Да ме излъже.
Какво е лицето на скуката?
Сиво.


димитър екимов - дими
и стол еmbryo, дизайн марк нюсън за cappellini, адоб дизайн


Вокалист на група "Сленг". Роден на 06.01.1970 г.
Завършил медицина. Практикуващ акушер-гинеколог.

По коя жена си падаш веднага?
Рядко си падам веднага. Най-често ме грабват открити и интелигентни жени, които знаят какво са и какво искат. Опира до излъчване, не може да се обясни.
А по коя - завинаги?
По тази, която умее да балансира моята съзидателност и агресивност. Имам нужда от човек, който да ме мотивира да съм добър и спокоен. Първото качество е доброта, второто - интелигентност, третото - любов.
От коя се стараеш да стоиш далече?
От простата, злата и отмъстителната.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Сънят да идва навреме. Не мога да кажа какво най-прекрасно нещо очаквам, защото не съм изпитал всичко, за да имам очаквания за нещо по- и най-. Може би всеки път да ме изненадват?
А най-ужасното?
Нищо чак толкова ужасно, за да бъде споменато. За мен да съм ядосан и да правя нещо в това състояние е най- ужасното преживяване.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Лъжата.
Какво е лицето на скуката?
Не зная. От дете не скучая. Животът ми е изпълнен със събития, срещи, лица, много адреналин - неразумно много понякога.


валентино морел
и стол liberta, дизайн тобиа скарпа, G&G

Манекен, агенция Xground. Роден на 14.04.1969 в Буенос Айрес, Аржентина. В кръвта му има немски, френски, италиански и индиански примеси. Валентино идва в България за малко преди 8 години и остава. И досега живее на квартира, работи на хонорар в списание "Нов дом" и едно малко телевизионно студио, както и като манекен в агенция Х ground. Свири на флейта. Поддържа фигурата си с чингун (китайска гимнастика с елементи на бойни изкуства) и йога.

По коя жена си падаш веднага?
С богато въображение. Интуитивното във връзката между мъжа и жената е определящо.
А по коя - завинаги?
По сегашната ми приятелка. Обичам нормални хора, въпреки че професията ми изисква нестандартни изяви. Важно ми е да можем да си говорим. Ако разчитам на нейната красота, би трябвало да разчитам и на моята, а това е несигурно.
От коя се стараеш да стоиш далече?
Не се страхувам от жени. Обичам интелигентните, но за жалост често съм в компанията на неинтелигентни, защото те са по-пробивни. Стоя далеч от майки на мои приятели мъже.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Скоро сънувах едно момиче в един красив сън с много обещания. Като се събудих, тя беше в леглото до мен.
А най-ужасното?
Да си остана сам в него. Макар че да спиш сам си е добра почивка. Да се събудиш безразличен - това е!
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Обикновено причината е в мен - жената заземява мъжа, той е дете, скитник, трябва доста да се измори, за да остане на едно място. помагам мен да ме оставят, като назовавам нещата със собствените им имена, ако усетя, че връзката се е изчерпала.
Какво е лицето на скуката?
Приказките, които се повтарят всеки ден - най-често за пари. Аз никога не скучая, защото не се чувствам голям авторитет пред себе си и не се стремя да пазя този образ. Скучно е да вярваш в маймунския произход на човека по Дарвин, както и във Фройд.



владимир пенев
и стол на ycami, марти ком


Актьор, роден на 24.10.1958г. в София. Зодия Скорпион. Завършил след това НАТФИЗ в класа на проф. Люцканов и М. Младенова. Три години играе във Варненския театър по разпределение, 7 години в Младежкия театър, 5 години в Народния, а от 4 години е актьор на свободна практика.
В момента се готви за две турнета извън България - едното в Япония през май, а другото във Франция през есента. Трупата ще се представи с постановката "Черното руно" на Иван Дойчев и М. Младенова. За първи път в историята на Парижкия театър "Тампет" с 24 поредни представления гостува чуждоезикова трупа. Носител е на много престижни награди, между които Аскеер и Златната маска от фестивала в Охрид.

По коя жена си падаш веднага?
По Голямата жена си падам веднага. С един жест или поглед тя създава усещане за женственост. Излъчва самочувствие. Не е комплексирана като жена. Мъжете носят достатъчно комплекси, за да се прибавят към тях и тези на жените.
А по коя - завинаги?
Големите жени са много, но една сред тях е Истинската и тя е завинаги. Тя ще сподели моята любов, грижовност и приятелство.
От коя се стараеш да стоиш далече?
Амбициозната спрямо мен жена не ми е интересна.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Ако в леглото съм с девойка - най-приятно е да бъдем заедно, а ако съм сам - да заспя.
А най-ужасното?
Най-ужасното е да заспя, ако съм с девойка, а ако съм сам - да не мога да заспя.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена? Връзката приключва, ако жената е скъсала с мен.
Какво е лицето на скуката?
Не съм виждал лицето на скуката.


калин руйчев
и стол thinking man's chair, дизайн джаспър морисън за cappellini, адоб дизайн


Фотограф, роден на 6 май 1969 г. в София. (Тъй като непрекъснато е зает със снимки, отговаряме ние, колежките му от ЕВА)

По коя жена си падаш веднага?
По тази, която пред камерата се държи дисциплинирано и не играе "голяма звезда".
А по коя - завинаги?
По тази, която не му обяснява от какъв ъгъл да я снима.
От коя се стараеш да стоиш далече?
От началнички, данъчни инспекторки и катаджийки.
Кое е най-прекрасното, което може да ти се случи в леглото?
Да не му позвънят от ЕВА за спешни снимки.
А най-ужасното?
Обратното.
Най-важната причина, за да скъсаш с една жена?
Тук и ние не знаем какво да кажем.
Какво е лицето на скуката?
Снимал го е поне 100 пъти.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР