За цената на "Оскарите"

Как опазват тайната на вота, купуват ли се гласове, колко струват статуетките, наистина ли тегне любовно проклятие над спечелилите?

Деяна Ангелова 21 February 2015

Снимка: getty images/guliver

В далечната 1929 година, когато за първи път са раздадени статуетките Оскар, билетът за церемонията струвал едва пет долара. Победителите се знаели предварително – имената им се публикували във вестниците. Наградите не се излъчвали на живо по телевизията и фирмите не плащали милиони долари за рекламно време. Първите церемонии са предавани по местна радиостанция.

Днес обаче битката за Оскарите е като при парламентарни или президентски избори. Въпреки тайната на вота и още по-тайното броене на гласовете, и тук има спекулации за купен „вот“. Кандидатите за статуетка харчат стотици хиляди за визия и имидж – тоалети, прически, бижута, пластични операции, диетолози, треньори, козметици, стилисти... Пишат се благодарствени речи, води се люта битка за рекламно време, а журналистите с месеци по-рано си заплюват място на дългия 152 метра червен килим.

Кой гласува

6292 са членовете на Академията за филмово изкуство и науки, които тази година ще гласуват за наградите Оскар. Официален списък с имената им няма. Публично известни са само малка част от тях. Затова и слухове за купени гласове не липсват. Според информации в редица западни медии цяла Оскарова „мафия“ се вихри в старческия дом за актьори и кадри на филмовата индустрия в Холивуд. Източник на „Нюзуик“ твърди, че близо една четвърт от гласуващите се намират там. Тези спекулации се подклаждат и от факта, че много кинокомпании правят първите си предпремиерни прожекции именно в дома, а куп звезди в разгара на Оскаровата надпревара го посещават. Наливат се милиони под формата на благотворителност, а живущите там се чувстват като в петзвезден хотел. Онези „гласоподаватели“, чиито имена са публично известни и все още не са опрели до дома за пенсионирани кино и тв дейци, пък имат привилегията да ги канят на скъпи безплатни обеди, на които топ режисьори и продуценти им обясняват колко е велик филмът им.

Кой опазва тайната на вота

С подкупи или не, след като гласуването приключи, започва броенето и обработката на гласовете. Само двама души в света знаят със сигурност кой ще спечели Оскар – счетоводителите Брад Олтманс и Рик Росас, които работят за компанията „Прайсуотърхаус Купърс“. Това е фирмата, която от 79 години отговаря за гласуването на Оскарите. В петък преди церемонията Брад и Рик връчват на четирима свои колеги „бюлетини“ от различни категории, за да ги преброят. Но никой от подчинените им не отговаря изцяло за една категория, за да не разбере кой ще е победителят в нея. Двамата счетоводители прекарват съботата в обработка на данните, запечатват в пликове имената на победителите, дублират ги в две куфарчета и дори наизустяват имената на спечелилите, в случай че пликовете се изгубят или някой ги открадне. На следващия ден се отправят към церемонията. Двамата са строго охранявани, тръгват по различни маршрути за Кодак Тиътър (от 2012 г. преименуван на Долби Тиътър) – в случай че единият не успее да пристигне навреме, или му се случи нещо. След това, малко преди старта, застават зад сцената всеки със своето куфарче и започват да подават пликовете на звездите, които ще обявяват имената на победителите.

Колко струват рекламите

От 1953 година церемонията се предава на живо (първо по NBC, а сега по ABC, които държат правата до 2020 г.). Цената за 30 секунди рекламно време е 1,8 милиона долара. И не всеки, който може да си го позволи, има шанса да покаже продукта си по време на Оскарите. Академията за филмово изкуство и науки е наложила правилото да няма реклами от различни компании, работещи в една и съща сфера – всяка година само по един автомобилен гигант или производител на безалкохолни напитки например може да рекламира по време на церемонията. Забранени са продукти, отнасящи се до хигиената на жените. Не могат да бъдат излъчвани реклами, в които участва актьор с номинация за Оскар или такъв, който ще връчва статуетка. Обикновено рекламното време е продадено три-четири месеца преди самата церемония.

Тегне ли проклятие над актрисите

Има едно суеверие, което се оказва научно доказан факт – ако спечелиш статуетка, бракът ти е загубен. Наистина тегне любовно проклятие над наградите Оскар. И обвиняваме свръхестествените сили в полова дискриминация, защото става въпрос само за категориите с актрисите. От 266-те омъжени дами, номинирани в категорията за главна женска роля от 1936 г. досега, 159 са се развели. А 60 процента от спечелилите статуетката са се разделили с половинките си в рамките на около година след това. В повечето случаи става въпрос за изневяра от страна на мъжа. Ето само няколко примера – Сандра Бълок се раздели с Джеси Джеймс няколко дни след като спечели Оскар през 2010 г. Изневерявал й. Година по-рано Кейт Уинслет грабна статуетката за филма „Четецът“ и познайте какво – перфектният й брак със Сам Мендес приключи 12 месеца по-късно. Когато Джулия Робъртс печели Оскар за „Ерин Брокович“, в речта си страстно благодари на гаджето си от четири години Бенджамин Брат, който три месеца по-късно вече е в графата „бивши“. Призът на Хали Бери за „Балът на чудовищата“ през 2002 г. също идва в комплект с развод – година по-късно тя и Ерик Бенет вече са разделени.

Каква е пазарната цена на статуетката

Оказва се, че статуетката е колкото ценна, толкова и евтина. Колко мислите, че ще вземе един актьор, ако продаде Оскара си? Според Академията за филмово изкуство реалната пазарна стойност на статуетката е точно един долар. От 1950 г. организаторите на наградите изискват от всички спечелили да подписват декларация, според която нито те, нито наследниците им имат право да продават статуетката, без преди това да са я предложили на Академията. А тя, от своя страна ще им даде ни повече, ни по-малко от един долар. Естествено, никой не е толкова луд, че да го направи. Затова пазарът на черно процъфтява. Според сп. „Форбс“ около 150 статуетки са продадени незаконно от създаването на най-престижните филмови отличия досега. И цената им на черния пазар определено не е един, а средно 1,5 милиона долара. Представете си колко щяха да забогатеят двамата крадци, които през 2000 година откраднаха 55 статуетки малко преди церемонията! След бързо полицейско разследване обаче 52 от наградите бяха намерени в кошче за боклук, а крадците тикнати в ареста с парична гаранция от 100 000 долара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР