Формата на сърцето

На едната валентинка ли се надяваме?

Мануела Панайотова 14 February 2020

Ръчно направени „валентинки”: сърца от самосъхнеща глина, оцветени с лак.

Снимка: Мануела Панайотова

Днес e Свети Валентин - празник на любовта и влюбените. Влюбените в какво? В живота, в себе си, в някой или изобщо в нещо? Не трябва да си влюбен в живота - някак не е редно. Животът може да го обичаш и да го празнуваш като го живееш, рискуваш, пилееш или каквото там искаш, но на едро и докато си жив. Всеки ден. Не може само да си влюбен в живота, защото какво става, ако ти мине?

Някой е казал, че любовта е химия. Сигурно е бил пиян или химик, в краен случай пиян химик. Защото днес, повече от всякога, тя е физика. И математика. Трябва й един индекс и любовта е готова за борсата. Любовта има и медицински аспект. При някой двойки протича със симптомите на тежка болест, дори с временна невменяемост.

Въпреки това много ни се иска да сме болни... от любов. И да си подаряваме картички-сърца, бонбони-сърца, балони-сърца, изобщо всякакви сърца освен нашите собствени. Познаваме ли формата на сърцето си?

Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че жените купуват 85% от всички валентинки. Защо момичета? Ако си спомняме, че обичаме някой в посочен от календара ден, какво изпитваме към него в другите 364 дни? И на едната валентинка ли се надяваме? Щом някой запотен и останал без дъх от това, че е сънувал буден очите, устните или смеха ни не е дотичал внезапно, само за да ни погледа, то и кошница с цветя, купена на 14 февруари няма да свърши работа.

Все пак, ако вече са ви изненадали с романтичен жест, добре. Но, ако още не сте си отчупили от нечие сърце, а ви се е искало, не се натъжавайте. Създателят е лишил някой мъж от ребро, за да ви създаде. И той крачи нервно някъде, със суха кашлица и междуребрена празнина. Не си губете времето да го търсите, болката му ще го доведе при вас. Вие само бъдете търпеливи за да разберете дали неговата липса е във вашето сърце. Дали това е възможно? Възможно е, но е малко вероятно. А понякога трябва и много да се чака.

Дотогава празнувайте себе си. Животът е космос - необятен, загадъчен и подканващ, а във всяка жена живее по една Валентина Терешкова, готова да полети към него и без заветната валентинка.

Ами направете го, празник е все пак!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР