София-Ню Йорк - интериор по скайпа

Едно от последните предизвикателства на интериорния дизайнер Кирил Станев идва по мейла. Българка, която живее в Ню Йорк, търси контакт с него, за да обзаведе тристаен апартамент. Възможно ли е да се направи интериорен дизайн по скайпа?

Елка Влаховска 10 February 2015

Снимка: Joe Tanis

Началото е обикновено запитване за цена за проектиране на интериор, но намеренията на собственичката се оказват напълно сериозни. Красимира Добринска, която от 11 години живее в Ню Йорк, е работила като психотерапевт в България. Заминава на стаж в ООН, където се запознава със сегашния си съпруг, и сега работи в американска държавна агенция за социално подпомагане.

Красимира открива Кирил Станев чрез неговата интернет страница. Тя точно е закупила новото си жилище и търси някого с международен опит и креативни идеи да пресъздаде манхатънския стил в дома. Идеята й е домът да се проектира изцяло онлайн, а обзавеждането да се избере и достави от американски сайтове за обзавеждане.

Кирил Станев приема предизвикателството. Най-сложното при създаването на такъв проект е напасването на цветовете и точната гама на всичко, което да се съчетае на живо в интериора. Обикновено снимките на мебели и обзавеждане в интернет не представят реално нюансите на цветовете.  

Комуникацията между двамата върви леко, въпреки че съгласуват идеите си само по скайп и не се познават лично. Красимира изпраща огромно количество информация, снимки и линкове на онлайн магазини за интериорно обзавеждане. Дизайнерът усеща стила и вкуса й, проектира разпределението в апартамента и я насочва към онова, което трябва да се купи, за да се получи цялостната елегантна визия на нюйоркския дом.

Най-забавно е търсенето на вълнения килим на Calvin Klein в хола, който обединява елементите в интериора. Кирил го „проследява“ в няколко щата, тъй като количествата са ограничени и бързо изчерпани. За късмет, открива последната бройка в Аляска.  

Друга интересна ситуация е с белгийските тапети, които той избира от каталози в България, за да може точната текстура и цветове да бъдат напаснати. Те впоследствие са доставени в Ню Йорк. Същия подход прилага с пердетата и декоративния текстил, избрани от реални мостри в България и след това „отпътували“ директно към Щатите.

Основната тежест на обзавеждането се пада на Macy’s, които предлагат онлайн разнообразие на манхатънска стилистика, ар деко елементи и аксесоари за дома. Изборът на цвят в холa и трапезарията не е случаен: в Америка се цени тюркоазеното зелено. Тук се съчетава оригинално с кафява масивна корпусна мебел и огледалeн скрин в стил Луи XVI.

Масичките в хола са изработени от естествен травертин. Двете тюркоазени настолни лампи са от муранско стъкло. Картините в хола и трапезарията са на български художници, като това е единственото, което напомня за произхода на собственичката.

Основната спалня е отново в манхатънски стил, с подходящи орнаменти и цветове в съответната стилистика. Залага се много на текстила, който създава уют в дадената зона.

Кухнята е неокласическо бяло, изчистено, елегантно и стилно. Кожените капитонирани столове допълват визията на острова в кухнята. Плотовете са от бял италиански мрамор. Осветителните тела са много интересни, в типична американска стилистика, интерпретация на квадратни фенери.

Банята е реновирана с италиански сив мрамор на линии, като стандартната американска вана е заменена с модерна душ кабина. Втората спалня е интерпретирана в модерен стил, там гостите и двете дъщери на собственичката често отсядат.

Кирил се запознава с Красимира в края на проекта, когато заминава за Ню Йорк, за да изберат заедно последните аксесоари и довършващите акценти във великолепния интериор в манхатънски стил.

Кирил Станев завършва образованието си в Лондон. След стаж в две лондонски студиа и работа в Канада и в Швейцария сега има собствено студио за интериорен дизайн Kiril Stanev Interiors. Осъществява проекти в България и чужбина. Повече информация на www.v7bg.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР