Водни удоволствия

Франтишкови Лазне, Чехия

Ваня Шекерова 28 February 2007

Тук може да си изкарате зимата като на остров в южно море, без преувеличение. Курортното градче с около 8 хиляди жители в областта Западна Бохемия, на 10 км от границата с Германия, предлага целогодишно спа ваканции в 12 стилни спа хотела, но най-голямата атракция от миналата година тук е Аквафорум. На площ от 1500 кв.м са комбинирани външни (с водна пързалка) и вътрешни басейни и джакузи, един от които е плувен с дължина 25 м. Отделен е със стъклена стена от голям басейн, край който има малък римски с по-топла вода и детски с изненадващо избликващи палави струи и други водни закачки.

Все пак най-голямата атракция за възрастни и деца е големият закрит топъл басейн с неправилна форма и с температура на водата и въздуха 31 градуса по Целзий. В него е пълно с изненади и удоволствия – на най-неочаквани места от дъното му изригват гейзери с невероятен масажен ефект върху задните части, все едно някой добре те подритва по дебеличкото. По края на басейна има масажни дюзи на различна дълбочина, които от време на време примамват с хидромасаж на всяка една част от тялото – на някои места можеш да полегнеш като в перлена вана, на други седиш, подложил гръб на яките струи. Ходейки, по дъното настъпваш миниатюрни хладни фонтанчета, които енергично гъделичкат стъпалата.

В центъра на тази водна каскада има шадраван с формата на висока гъба, откъдето водата пада със сила върху уморените рамене и само от една сесия кожата в тази област почервенява като след усърдно размачкване, а напрежението се оттича. Има и едно просторно джакузи за влюбени – влизаш в нещо като пещера, осветявана от променящи цвета си диодни лампички, и можеш да си представиш точно как врят казаните в ада, само че не с цел наказание за греховете, а с цел стимулиране извършването на нови.

На втория етаж под купола на Аквафорума са разположени фитнес-център и елегантен ресторант с гледка към водата.

На третия – сауна, солариум, уелнес център с различни ръчни и апаратни спа процедури за лице и тяло, все подмладяващи и релаксиращи. Гениална е идеята на управата на курорта Франтишкови лазне или Франценсбад да свърже Аквафорума с топла подземна връзка с централния спа център – някогашната императорска баня (там се е топил още през 1793 австрийският император Франц I, смятан за основоположник на спа делото в тази част от Европа), както и с някои от близките хотели. Не че през парка е трудно да се стигне до тях след изтощителните и размекващи водни процедури, но все пак, има и зима...

И ако си мислите, че пиенето на водата и къпането в 21 минерални извора на това място са единствената ви работа тук, жестоко се лъжете. На хвърлей място от Франценсбад има голф игрище, както и места, които не са за изпускане – най-младият кватернерен вулкан Коморни хурка, горският парк Америка с езеро с възможност да се наеме лодка, ферма за екзотични пеперуди, която по нищо не се отличава от тези в Индокитай, поне дузина средновековни замъци, уютни шата, в които се дегустират вина край камината... За бирата по тези места въобще не говорим, тя е с изобилието на минералните води и също толкова лечебна по скромното мнение на авторката.

www.franzensbad.cz
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР