Алфредо Кулебро: Ако вярваш, че няма да забогатееш, ще се окажеш прав

Бизнесмен с мисия – да помага на хората да оцеляват в живота, да забогатяват, но и да запазят душата си

Адриана Попова 30 January 2015

Алфредо Кулебро консултира компании в областта на продажбите, екипността и лидерството. Изнася лекции в Мексико, откъдето е родом, САЩ, Испания и цяла Латинска Америка. Женен, с 3 деца. Той беше в София, за да представи книгата си „Това трябва да се промени“ (ИК „Анхира“). Всяка от главите в нея завършва с упражнения. Книгата е базирана на приключение на автора отпреди 10 г.  

Алфредо Кулебро
Какво беше приключението?

Преход от 1500 км между два града в Мексико – Пуебла и Канкун, без никакви пари. Исках да тествам дали онова, което съм научил, работи. Аз не преподавам нищо, което не съм изпитал сам. По време на пътешествието се убедих, че проблемът на хората не е в парите, а в настройката на ума. Разбрах, че ние обичаме да постигаме резултати. Но не разбираме, че резултатът е последната стъпка от пътешествието. Преди това трябва да направим определени действия, но за да ги направим, трябва да имаме правилната настройка.

Настройката са нашите ценности и убеждения. И това е голяма тайна за повечето хора – че нашите убеждения създават всичко. Ако вярваш, ако си убеден, че никога няма да забогатееш, най-вероятно ще се окажеш прав. Но ако вярваш, че ще станеш богат, пак ще си прав. Кое от двете ще избереш? 99% от хората заимстват убежденията си от своето обкръжение – семейство, приятели, училище, политическа система. Но това са чужди убеждения и в крайна сметка не получават резултатите, които искат.

Винаги съм искала да срещна човек като вас, който да ми каже как да оцелея в живота, как да спечеля пари и как да имам положителни емоции.

Преди 12 години загубих син. И посветих книгата си на него. Преди това имах голям бизнес, страхотна жена, която все още е с мен, и прекрасно момче, първото ми дете. Но когато загубих сина си, всичките пари, които имах, не ми дадоха и секунда повече с него. 99% от хората си казват: когато получа това, което искам, ще стана човек, който помага на другите. Да имам, да правя и да бъда. Грешка! Трябва да е друг редът. И това е големият урок, който научих, като загубих детето си. Трябва да разберем, че първо трябва да бъдем, след това да правим и накрая да имаме. Истинското предизвикателство е да разбереш кой си, каква е мисията ти на този свят.

Ти не привличаш онова, което желаеш, ти привличаш онова, което си.
Как човек разбира каква е мисията му?

Задайте си въпроса какви бяха мечтите ви като дете. Има две неща, за които трябва много да внимаваме. Съдържанието и контекстът. Да кажем, че имаме две семейства – едното на крал, другото на селянин. Раждат им се деца по едно и също време. Разменяме бебетата. Минават 25-30 години. Какво се случва с детето на краля, което всъщност е дете на селянина? То ще стане крал. Защо? Защото такъв е контекстът. Няма значение капацитетът. Детето на краля накрая ще стане селянин. Имаме чаша – тя е контекстът. Сипваме вода – тя е съдържанието. Какво става като добавяме още и още вода? Разлива се. Това става с 95% от хората, които печелят лотарията. След 5 г. те са разорени. Защо?

Да, и в България има много такива примери.

Защото тяхната чаша е малка и водата прелива. Същото се случва и с многото информация, която непрестанно получаваме. Влизаме в гугъл и научаваме всичко. Чашата пак прелива и се чувстваме депресирани, казваме си: това е прекалено много за мен. Не сме готови, нямаме правилния контекст. Нямаме правилното образование, то е от времето на дядовците ни, пригодено за други времена. Но ако разбера кой съм аз, отварям пространството около себе си и разбирам как мога да се справя с цялата тази информация.

Как да разширим чашата, че като спечелим от лотарията, водата да не прелее?

Когато нямаме контекст, а имаме много пари, на предна линия излиза егото ни. Опитваме се да си набавим всички неща, които не сме имали. Един тъничък глас вътре в нас започва да говори: трябва ти нова кола, скъпа ваканция, трябва да помогнеш на семейството си. Ако не накараш гласа да млъкне, ще бъдеш беден след 5 години. Гарантирам ти го.Трябва да замразиш парите, за да не те отровят. И да вървиш стъпка по стъпка.

Първата стъпка е да се тренираш, трябва да научиш как да управляваш парите и как да ги създаваш. Защото за да имаш пари, трябва да създадеш система, която постоянно да носи нови пари. Второто е да се обградиш с хора, които могат да ти помогнат. Ако искаш да пресечеш река, търси помощ от хора, които вече са я прекосили. Когато имаш много пари, ще има 1000 човека, които може да не са виждали река в живота си, но искат да ти помогнат с парите. Бягай от тях.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР