Ефектно и вкусно

Диана Шингарова 02 April 2015

Снимка: Диана Шингарова

Класическата панакота е любим десерт. Този „варен крем“ от сметана, захар и ванилия е в класацията ми за бързо, лесно, ефектно и вкусно готвене. Представям ви чистата версия с ванилия от Мадагаскар и малини. Вземете 250 мл прясно мляко, 400 г заквасена сметана, 1 пръчка ванилия, 2 с. л. захар и желатин. Накиснете желатина в малко студена вода, докато набъбне. Използвайте според указанията на опаковката количество желатин, достатъчно да желира 650-700 мл течност. Кипнете млякото, захарта и ванилията. Предварително оберете с нож семенцата от вътрешността, но пуснете и шушулката ванилия да поври в млякото, докато се разтопи захарта. Добавете желатина и отстранете от огъня.

В отделен съд разбъркайте с телена бъркалка заквасената сметана и към нея добавете леко поизстиналото вече мляко с ванилия. Разбъркайте добре крема и разпределете в четири метални купички като за крем карамел. Сложете в хладилник до момента на поднасяне. (Малка хитрост: за да се обърнат после по-лесно желираните кремчета, може да потопите металните формички за секунда във вряла вода.)

За малиновата заливка: сложете 175 мл вода да заври с 3/4 ч. ч. захар. Добавете глътка черешов ликьор или още по-добре вишновка, ако си имате като мен добра майка, която я е направила по домашна рецепта. Добавете 300 г малини, варете ги в захарния сироп за кратко. Свалете от огъня и претрийте през фино сито, за да отстраните семките. В този прекрасен на цвят и вкус малинов дресинг добавете още 50 г пресни, цели, здрави и красиви плодчета малини и оставете настрани, докато дойде времето за сервиране. Поднесете панакотата поръсена с малко пудра захар. Сложете цели малини за декорация и залейте с вкусната малинова заливка. Добавете и стръкче прясна мента или джоджен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР