Forever Jackie!

Искам да живея живота си...

10 January 2015

фотограф Тихомир Рачев; арт директор Биляна Савова; стилист Лиляна Гергишанова; асистент стилист Емил Киров; грим Елиза Попова; коса Григорий Кюлев за салони Арлет; модел Нора, Ивет фешън;

Прекалено изтънчена за Америка, с френско име и маниери, католичка – при избирането на съпруга й Джон Кенеди за 35-и президент на САЩ през 1961 г. Жаклин изглежда по-скоро проблем за кариерата му. А и тя като че ли не харесва много парадната си роля – казва, че титлата „Първа дама“ й звучи като име на състезателен кон. Нейната красота и блясък обаче я превръщат в огромен плюс за Кенеди. Тя е звезда с равностойна популярност при предизборната му обиколка в Тексас през 1963 г. Президентът дори се шегува, че никой не се интересува с какъв костюм е облечен той, защото всички се интересуват как е облечена тя. Костюмите X в две части, А-силуетът с прибрани рамене и разкроени поли, три-четвърти ръкавите, типичните аксесоари, като ръкавици, големи очила, умело подбрани бижута и шалове, продължават да са не просто легенда, а наследство, към което съвременните дизайнери се връщат отново и отново.

 

Не бива да се подценява произходът на Джаки от богато и добре образовано семейство и нейното образование – следва в Сорбоната, в университета в Гренобъл и се дипломира в университета „Джордж Вашингтон“, в изграждането на толкова разпознаваемия й стил на обличане, който я превърна в модна икона на XX век. Когато си отива от този свят преди 20 години, Джаки не оставя нищо, написано за себе си - биография или мемоари. (Самата тя е казвала: “Искам да живея живота си, а не да пиша за него.”) Но продължава да формира вкуса на хиляди жени с безпогрешното си чувство за мода. Неслучайно повече от половин милион души се стичат през 2001 г. в Метрополитън Мюзиъм за изложбата „Жаклин Кенеди: Годините в Белия дом“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР