Д–р Бил Дорфман - Творецът на холивудските усмивки

Творецът на холивудските усмивки

Лилия Илиева 19 May 2008


 
Първото име, което ще чуете, ако споменете за естетична стоматология в Ел Ей, е това на д-р Бил Дорфман. Той е не само един от водещите зъболекари в САЩ, но е и световноизвестен с участието си в американското шоу “Пълна промяна”. Популярен е дотолкова, че когато на едно парти се опитал да се запознае със Синди Крауфорд, от която години наред му се разтрепервали коленете, тя го забелязала и развълнувано извикала: “О, Боже! Д-р Дорфман! Обичам ви! Гледам шоуто ви всеки ден!” Явно е и много добър в професията си, защото на него дължат усмивките си Антъни Хопкинс, Брад Пит, Бритни Спиърс, Аланис Морисет, Мишел Пфайфър, Линдзи Лоън, Матю Пери, Джесика Симпсън... Холивудският зъболекар има много награди за нововъведения в естетичната стоматология, сред които системата за избелване на зъби ZOOM! (неговата фирма произвежда уредите и геловете), и патентованата линия продукти за свеж дъх, която се предлага само за зъболекарски кабинети. В България д-р Дорфман прекара три дни, за да изнесе лекции пред стотици стоматолози на тема екстремно зъболечение и добре изглеждаща усмивка. Много приветлив, непосредствен и по холивудски усмихнат – с онази твърде бяла и изрядна усмивка, той ни подари новата си книга Billion Dollar Smile и бе любезен да отговори на въпросите на EVA.

 

Благодаря ви за книгата, д-р Дорфман. Какъв беше поводът да я напишете? Тя е провокирана от 4-годишната ми работа в шоуто “Пълна промяна”. Най-голямата, най-забележимата от всички промени, на които подлагахме участниците в ти ви формата, се оказаха новите им усмивки. Книгата ми е гид за пътя към красивата усмивка – можеш да се ориентираш какъв тип е твоята, какви зъби ти харесват, какво въобще би могла да направиш със себе си – дали да избелиш своите, да ги подредиш с безцветни шини, да си направиш пластична операция, ако венците ти прекалено много се виждат или да се спреш на изцяло нова усмивка.

Наскоро сте патентовали технология за избелване на зъби. С какво е различна тя? Това е един процес, наречен Zoom! Използваме здравословен, ефективен и нежно активиращ белотата гел, който може да изсветли тона на зъбите от 6 до 10 нюанса.

Какви са впечатленията ви от усмивките на българите? Прави ми впечатление, че тук много хора пушат и мисля, че имат нужда от избелване на зъбите.

Има ли мода в холивудските усмивки? Да. На тази тема съм посветил една глава от моята книга. Много модерна сега е тъй наречената младежка усмивка. При нея двата предни зъба са малко по-дълги, а всички са бели и достатъчно големи, така че да се виждат, защото с възрастта обикновено зъбите стават малко по-жълти, а устните се отпускат и ги покриват в известна степен. При женската усмивка зъбите са леко закръглени в краищата си, а при мъжката са по-квадратни.

Не мислите ли, че изкуствено направените усмивки правят всички еднакви? По това личи добрият зъболекар. От него зависи да се съобрази с индивидуалните черти на лицето на всеки. За мен най-добрата усмивка е тази, която изглежда напълно естествена. Моята например е правена, но изглежда истинска. Когато бях много малък – на 2 години, паднах и си счупих горната част на млечните зъби. Те се забиха в челюстта ми и се наложи в продължение на пет години да мина през няколко пластични операции, за да бъде сигурно, че следващите ми зъби ще пораснат нормално.

И въпреки това станахте зъболекар! Това преживяване не ви ли стресира? Имахме много мил и внимателен семеен зъболекар и той беше вдъхновение за мен. Бях по-скоро впечатлен колко хубаво оправи моите зъби. И от тригодишен категорично знам какъв искам да стана. В зъболекарското училище започнах да работя като модел, за да си помагам с пари и установих, че много от моделите имат лоши зъби. И така се увлякох по естетичната стоматология.

А как се случи така, че започнахте да работите с толкова много холивудски звезди? Практикувам вече 25 години. А когато започнах, ходех с едно момиче, което работеше в една от агенциите за набиране таланти. Всички нейни колеги, които бяха млади и работеха в тази агенция, ми станаха пациенти. А сега са пораснали и на години, и на положение и са най-важните хора в агенциите. И те ми изпращат и приятелите си за пациенти.


Коя звезда сред вашите пациенти най-много се страхува? Това е конфиденциална информация. Но истината е, че е много по-стресиращо за мен като зъболекар да работя с хора, които живеят от това, как изглеждат. Когато работиш с бизнесдама или домакиня, наистина се стараеш да бъдеш перфектен, но когато работиш с някого, когото ще гледат милиони – Фърги например или Ъшър, или Брад Пит... е доста по-стресиращо.

А как се случи така, че заведохте Тери Хатчър на вечеря?
О-о-о... (Смее се) Джей Лено ни уреди, така да се каже. Една вечер тя беше на гости в шоуто му и той я попитал дали има гадже. Тя му отговорила: “Не”. Логично й задал въпроса с кого в Холивуд би искала да излезе на вечеря, Тери отговорила: “Със зъболекаря от “Пълна промяна”. Тогава Лено ми се обади по време на самото шоу с въпроса: “Би ли искал да излезеш с една моя гостенка?” Питах го: “С коя?” Той ми каза – “Тери Хатчър”, а аз възкликнах: “Боже мой, да!” На следващия ден й изпратих цветя и шоколадови бонбони с покана. И вечеряхме в един много приятен ресторант. Много хубаво прекарахме. Говорихме си много. Тя има малка дъщеричка на същите години като моята.

Имате дъщеря? Три.

Женен ли сте? Два пъти разведен.

А какво се случи после с Тери?
Покани ме на партито за 40-тия си рожден ден. Там се запознах с цялата Уистерия Лейн. Всъщност отпреди това познавах с Ева Лонгория, моя вярна пациентка, и Марша Крос... И така. Не се развиха нещата с Тери, ако това имаш предвид. Всеки от нас тръгна в своя посока.


Съветите на д–р Дорфман за красива усмивка
то книгата му billion dollar smile


За хубавата ви и здрава усмивка има значение
1. Пълноценното хранене
Витамините В, С, D и Е помагат да запазим венците си здрави. Те се съдържат в свежите зеленчуци и плодове. Ако не си набавяте достатъчно от дневното ви хранене, взимайте хранителни добавки.
2 . Калцият
Важен е за здравите ни зъби и за челюстната кост. Богати на калций освен млякото са тофуто, соята, ядките, броколите, къдравото зеле и спанакът.
3. Разумното отношение към похапването между основните хранения
Ако ви се наложи да похапвате между основните хранения, опитайте да е със сирене, сурови зеленчуци, пълномаслено кисело мляко, плодове или ядки. А ако не можете да измиете зъбите си, след като сте яли, поне изплакнете устата си с вода, за да я почистите.
4. „Добрите“ въглехидрати
Въглехидратите по принцип се разграждат като захар, а тя провокира образуването на кариеси независимо по какъв начин я приемате. От двете групи храни-източници на въглехидрати: тези, от които получаваме прости въглехидрати (захар, плодови сокове, кексове, бонбони), и другата, от която получаваме сложни въглехидрати (овесени ядки, пълнозърнест хляб, зеленчуци с въглехидрати), заложете на втората. Само тя носи позитиви за тялото ви.

Не си и помисляйте да...
1. Пушите
Този навик не само променя цвета на зъбите ви и ги разхлабва, но може да доведе и до болест на венците и рак на устата.
2. Си лягате без да сте си измили зъбите
Остатъците от храни предразполагат към болести на венците.
3. Да дъвчите дъвка или да смучете бонбони през целия ден освен ако не са без захар.
В противен случай те буквално „окъпват“ устата ви със захар за продължителен период. Когато става въпрос за продукти без захар, препоръчително е да избягвате тези с аспартам (заместител на захарта), защото има много противоречия за това дали не е рискован за здравето.
4. Използвате силно абразивни пасти
Разбира се, те могат да почистят петната по зъбите ви, но могат да отнемат част и от плаката на зъбите ви.
5. Да си гризете ноктите
Това може да износи зъбите ви и да отчупи краищата им.
6. Използвате чужда четка за зъби
Това внася в устата ви чужди бактерии, които могат да ви причинят проблеми.
7. Си правите пиърсинг на езика
Може да провокира инфекция, болка и подуване, повишено слюноотделяне и да засегне нерви в устата ви. А в много случаи обицата нежно, но непрестанно удря долните предни зъби и може да провокира с течение на времето падането им.
8. Пиете газирани напитки
Те имат ниска хранителна стойност, но пагубно разрушават зъбите ви. Захарта в тези напитки доставя храна за бактериите в устата, които в замяна на това произвеждат киселина. Заедно с киселинността и на най-леките газирани напитки общият резултат става пагубен. Който не вярва, да сложи вилица или лъжица в кока кола и да наблюдава какво ще се случи с нея за 24 часа. Колата буквално ще „изяде“ прибора.
9. Стигате до състоянието „О, трябва да изям нещо или ще умра“
То води до безразборно хапване между основните хранения – рисковано колкото за вашата талия, толкова и за зъбите ви. Когато ядете основно ястие, в устата ви се освобождава много слюнка, която помага да бъдат отмити хранителните остатъци. Това обаче не се случва по време на похапването. Другият проблем е, че снаксовете и бисквитите са богати на въглехидрати и захар, които се разграждат в разрушителни киселини, дълго разяждащи зъбите ви, след като сте приключили да хапвате. Сетете се какво се случва с лъжичка или виличка, поставени в чаша с кока кола за 24 часа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР