Панаир по съседски

Всичко започва спонтанно с организирането на първия есенен фестивал в двора, който обединява кооперациите, в които живеят.

Елка Влаховска 13 November 2014

Кристина Тужарова, Доротея Димитрова и Яна Кирова

Снимка: Венцислава Василева

Яна, Кристина и Доротея са трите дами зад проекта Next Door Fair (Панаир по съседски), който връща позагубения с годините емоционален чар на Квартала. Всичко започва спонтанно с организирането на първия есенен фестивал в двора, който обединява кооперациите, в които живеят. И понеже храната е онова, което сближава хората, те канят приятели и съседи да донесат нещо сготвено със сезонни плодове и зеленчуци. Това слага началото на съседските панаири, в които хората общуват, забавляват се, споделят рецепти и места за купуване на чиста и екологична храна, събират пари за подрязване на дърветата и облагородяване на двора и обменят още куп полезни и практични идеи.

Кварталът заедно със семейството са първият кръг от хора, които срещаш в живота си, после имаш училище, работа, приятели с общи интереси, любов. - Кристина
Тези стъпки прерастват в организирането на сайта Nextdoorfair.com, който поощрява хората, които произвеждат „наоколо“ не само храна, но и малки мебели, аксесоари за дома, предмети за всекидневието, да намерят своята общност.

Кварталът разширява обхвата си – той не е градоустройствена единица, а място, където има споделени ценности и общуването е честно. За по-малко от две години трите дами, по професия графични дизайнери и маркетингови специалисти, организират работилници за подготовка на разсад за градско градинарство, за произвеждане на компост, за садене и отглеждане на балконски цветя, за аранжиране на букети, за домашен куклен театър. Пишат и Хартата на добросъседството, т.нар. „Наръчник за съседи“, с правила – полезни, а и забавни – за всекидневно общуване, за организиране на ремонти или на купон, за решаване на спорни казуси. За всяка от тези инициативи са привлечени специалисти – защото трите дами знаят най-силната си страна: добрата комуникация.  

За събитията на Next Door Fair може да научите от www.nextdoorfair.com или от страницата им във фейсбук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР