Кои храни отключват главоболие?

Превантивната диета е базирана на диетата Бушхолц/„Джон Хопкинс“ и е изготвена в Центъра по главоболие в София. Добре е да помним, че най-добрите диети са индивидуалните, които са изготвени от специалисти и съобразени със състоянието на всеки поотделно.

Адриана Попова 07 November 2014

Може би сте забелязали, че някои храни и напитки провокират главоболието ви. Може би не всеки път, но все пак връзка има. Обикновено една храна сама по-себе си не е достатъчна, за да отключи болката, но когато се „съюзи“ с други фактори като стрес, нередовен сън, хормонални промени преди менструация, атмосферни промени, или с други храни, „чашата прелива” и получавате мигрена. Много от тези други фактори не зависят от вас, но можете сравнително лесно да контролирате какво ядете.

Понякога ефектът на дадена храна или напитка се проявява до час (алкохол), а понякога до ден-два по-късно (кофеин). Понякога този ефект се проявява повече в определени часове на деня – например ядките може да не са проблем вечер, а само сутрин. Много важен провокиращ фактор е нередовното хранене, тоест пропускането на закуска, обяд или вечеря.

Храни предразполагащи към главоболие

Кофеин - кафе, чай (горещ или студен), кола; безкофеиновото кафе съдържа кофеин, макар и в намалена концентрация; пийте билков чай.
Алкохол - особено червено вино, шампанско, бира и тъмен дестилиран алкохол (уиски, коняк), и особено рано през деня.
Липиди - тлъсти, пържени и мазни храни.
Пресен хляб и хлебни продукти - пресен хляб (ефект до един ден), мекици, пица и др.
Шоколад - белият шоколад може да се консумира.
Ядки - всички ядки са „опасни“, особено сутрин. Също и маслата от ядки (например фъстъчено масло). Семките не са проблем.
Цитрусови плодове - портокали, грейпфрут, лимони, ананаси или сокове от тези плодове. Не са проблем Витамин C и цитрусовата киселина.
Зрели сирена, кашкавал, кисело мляко и сметана - избягвайте всички сирена и кашкавали с изключение на крема сирене и моцарела. Избягвайте и храни, съдържащи кашкавал като пици и др. Киселото мляко и сметаната също имат предразполагащ ефект.
Моносодиум глутамат (MSG) - съдържа се в много пакетирани храни, от пакетчета с крутони до замразени полуготови храни, както и в много сосове.  Използва се за подсилване вкуса на храната.  MSG може да бъде означен на етикетите и като "натурални аромати", "екстракт от мая" и др.
Обработени меса - салами, луканки, кренвирши, хотдог, мариновани или консервирани меса и други съдържащи нитрати или нитрити.
Някои плодове - избягвайте банани, както и стафиди и други сушени плодове, особено ако са консервирани със сулфати. Също така избягвайте авокадо, папая, смокини и фурми.  Не са проблем ябълки, круши, череши, праскови, грозде, пъпеши, сини сливи и др.
Някои зеленчуци - лук, кисело зеле. Зелен лук и чесън не са проблем.
Аспартам (нутрасуит, Е951) и други изкуствени подсладители
Добре е да се избягва и захарин (Е954). Доколкото ни е известно, сукралозата (Е955) не е проблемна.

Страдащите от мигрена с аура, изглежда са още по-чувствителни към кофеин, алкохол, цитрусови плодове и тлъсти храни. 

Опасни болкоуспокояващи

Избягвайте болкоуспокояващи, съдържащи кофеин като ексцедрин, седалгин, беналгин, кофергамин и др. Те предразполагат към главоболие в следващите ден-два след приема им и може да ви вкарат в порочен кръг на все по-чести пристъпи (така нареченото медикаментозно главоболие). Тези болкоуспокояващи са за ползване само при инцидентни главоболия – един път в месеца.

Забележки:
Докато диетата достигне максималния си ефект, може да мине месец. Спирането на кофеина може да доведе до временно усилване на главоболието в продължение на няколко дни до седмица.

При някои пациенти диетата може да не е достатъчна за контролиране на пристъпите. В тези случаи може да е необходимо да се избягват определени лекарства като противозачатъчни или да се добавят превантивни медикаменти по лекарско предписание.
Желателно е да следвате стриктно диетата поне четири месеца, докато симптомите ви се стабилизират. След това може да експериментирате с добавянето на някоя от избягваните храни, с изключение на кофеина, като следите дали пристъпите ви ще зачестят. Ако зачестят, значи тази храна не трябва да се консумира. Имайте предвид, че ефектът от някои храни може да се прояви до два дни по-късно.

Диетата е базирана Johns Hopkins Headache Center Migraine Prevention Diet и последващи изследвания.

Адрес на Центъра по главоболие: бул. „Ал. Стамболийски“ 34, тел. 0700 300 71, www.glavobolieto.bg.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР