Пълен триумф

Какво можем да очакваме от Alexander Wang X H&M вижте от ексклузивното интервю, което самият Алекзандър Уанг даде за EVA

Кристина Симидчийска 03 November 2014

Дългоочакваната нова дизайнерска колаборация на H&M вече е факт. Алекзандър Уанг е не само първият американски дизайнер, който подписва капсулна колекция за шведския бранд, но и най-младият в забележителния списък от иконични имена, създавали ексклузивни модели за марката. Заемете стартова позиция: линията Alexander Wang X H&M ще се предлага от 6 ноември в 250 магазина на H&M в целия свят, включително и в България

Алекзандър Уанг е едва на 30 години, но заслужено може да се похвали с безпрецедентен успех на подиума и обожанието на модния свят. Собствената си едноименна марка създава едва преди седем години, но скоростно успява да наложи минималистичния си стил с азиатски привкус и силен спортен дух на нюйоркския подиум, а след това и от другата страна на океана. Големият му пробив в Европа идва с назначението му за креативен директор на френската модна къща Balenciaga в края на миналата година, но междувременно Уанг не спира да изненадва публиката си с нови и нови творчески решения, бързо приемащи статуса на градска униформа.

Капсулната колекция за шведския бранд не прави изключение. Дамската и мъжката линия Alexander Wang X H&M улавят ритъма на градския живот, комбинирайки спорт и функционалност като неделима част от всекидневието. Характерният за почерка на Уанг експеримент с материите се забелязва в цялата колекция: плътни тъкани са миксирани със сребрист мрежест плат, детайли от пепит, жакард и еластична сребриста светлоотразителна материя се преплитат в динамичен пачуърк, а напръсканият с пяна крокодилски мотив е сред ключовите акценти и в двете серии. Релефните надписи Alexander Wang намират своето място не само при дрехите, но и при аксесоарите, а специално внимание е отделено на връхните дрехи – безшевни, водоустойчиви и с моделирани качулки с формата на бейзболна шапка. Специалните детайли са сред отличителните белези на линията и провокират идеята за създаването на изцяло нов функционален гардероб.

Какво още може да очакваме от Alexander Wang X H&M вижте от ексклузивното интервю, което самият Алекзандър Уанг даде за EVA:

Алекзандър Уанг
Вашата колаборация с H&M бе анонсирана на музикалния фестивал Coachella. Защо избрахте точно това събитие?

Винаги съм искал да направя нещо, което да бъде част от Coachella, а H&M редовно провежда събитията на H&M Loves Music там, така че това изглеждаше перфектната възможност. Държахме изненадата да бъде пълна, затова разпратихме съвсем различни на вид покани за парти от мое и от тяхно име, с отделни адреси. Едва с пристигането си гостите разбираха, че са на едно и също парти и така ние официално обявихме сътрудничеството си. Някак успяхме да запазим цялата организация в тайна до самия старт на събитието.

Кое бе най-голямото предизвикателство за вас, докато обмисляхте колекцията за H&M?

Знаех съвсем точно какво искам да направя за колаборацията с H&М. Винаги съм се интересувал и вдъхновявал от характера и изработката на спортното облекло, защото именно там са съсредоточени най-големите иновации в използваните технологии и материали. То трябва да издържа и функционира перфектно, защото работи с тялото в най-активното му състояние. Използвал съм отчасти тези идеи и в предишни свои модели, но винаги съм искал да създам колекция, базирана на функцията на спортното облекло. И H&М ми даде идеалната възможност да я направя. А най-трудният момент беше, когато трябваше да решим кои точно идеи да включим в колекцията. Исках линията да бъде наистина сериозно селектирана, така че да осигури завършен гардероб от ключови и функционални модели.

Когато работехте над дизайна на колекцията, как си представяхте перфектния клиент за Alexander Wang X H&M?

Спортният стил е това, което хората неизменно ще носят – през всеки период от живота си и независимо от всекидневието си. Лично аз „живея“ в дрехи за фитнес, така че този стил е нещо като моя втора природа. Той също така е естествена част от гардероба на повечето хора независимо дали под формата на функционални връхни дрехи, или спортни екипи, които те носят не само когато тренират, но и през целия ден.

Имате ли свой фаворит сред моделите в колекцията?

Щастлив съм от цялата колекция, но ако трябваше да избера само един модел, който да капсулира микса от спорт и експериментални технологии в тази колаборация, това би бил суичърът с напръскан крокодилски мотив. Той е с класическа спортна форма, по която сме впръскали пяна, за да създадем този 3D ефект на крокодилската щампа. Това е ключов момент в линията, който я издига на ново ниво чрез експеримента върху материята и създава нещо модерно и игриво.

Какво от постиженията си до момента цените най-много?

Искам да продължа да се развивам и да предизвиквам все по-силно себе си в движението напред и нагоре.

 

За дамите
Alexander Wang X H&M представя селекция от 38 ексклузивно създадени функционални облекла, подходящи за улицата, спортната зала и клуба (местата, на които съвременната жена прекарва голяма част от времето си). Сред тях: бързосъхнещи черни топове за бягане и перфорирани лазерно изрязани шорти, безшевни спортни тениски и скъсени топове от ефирна плетена материя, спортни сутиени, клинове и ефектни рокли, като голяма част от тях носят явно или почти невидимо логото на Alexander Wang в различна големина. Черни суичъри, мотоциклетно спортно долнище, кожен панталон, палто от жакард и байкър якета дават заявка за новата градска униформа през зимните дни.

За момчетата

Alexander Wang X H&M носи силен спортен дух и създава градски гардероб от 23 специално разработени модела облекла, аксесоари и линия предмети от първа необходимост, изпълнени с функционалност и съвременен темперамент.

В България колекцията ще бъде налична в магазин H&M на бул. „Витоша“ 6

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР