Tортиля
Този плосък мексикански царевичен хляб най-много напомня индийско чапати. Домашната царевична тортиля е идеално допълнение към всяко мексиканско ястие. Ето как я приготвям аз. Продуктите: 2 ч.ч. царевично брашно, 2 ч.ч. бяло брашно и още колкото е необходимо за доомесване, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода, 1/3 чаша растителна мазнина (в случая използвах олио), 1 чаша топла вода. Направете меко тесто, като първо смесите сухите съставки, мазнината и постепенно добавите и водата. Разделете тестото на 16 части, като оформите топчета и оставите 15 минути да си почине. Загрейте тиган и печете за кратко без мазнина вече разточените хлебчета.
Tортиля със салца, скариди и авокадо
Тази рецепта би се превърнала в бърза и лесна, ако има откъде да купите истинска царевична тортиля. Ако не ви се приготвя този плосък домашен хляб, заменете с арабска питка, която може да намерите по нашите магазини.
Скариди на тиган: 400 г скариди, 50 г масло, 1 скилидкa чесън, 1 малка глава лук, 1/2 връзка магданоз, 1/2 лайм, сол. В тиган разтопете маслото и задушете чесъна и лука. Добавете изчистените и добре измити скариди и долейте половин чаша вода. Гответе няколко минути, докато скаридите добият апетитен коралов цвят. Посолете, поръсете с много ситно накълцан магданоз. Отстранете от огъня и полейте със сока от лайм. В процеса на готвене може да добавите и малко бяло вино, ще допълва вкуса идеално.
За салцата: 1 глава червен лук, 1 домат, ситно накълцан магданоз или кориандър, ако ви се намира, 1 малка люта чушка, репички за цвят и свежест, сол на вкус, сок от лайм.
При поднасяне на тази палитра от вкусове и цветове добавете едро нарязано авокадо и малко червен или черен боб.