Другата красота

Различните жени, които развенчаха каноните на красотата

eva.bg 03 September 2014

Жена с кожа на петна, като излязла от теста на Роршах? Друга с липсващ крайник? Те са изтеглили късата клечка в лотарията на природата, но нетипичното им излъчване развенчава каноните на красотата.

Бюти и фешън боговете не позволяват на случайни простосмъртни да се качват на техния Олимп. Избират се „традиционно“ красивите, а те са възприемани като такива, защото публиката е научена да харесва само тях. „Жените с физически недъзи или очевидни недостатъци във визията са най-пренебрегвани от медиите, дори повече от тези с наднормено тегло или различна раса“ – обяснява Сали Хюс, автор на книгата „Напълно честни – искреният пътеводител в света на красотата“. Е, време е за разрушаване на статуквото.

„Вижте я тази крава!“ – крещят децата и сочат с пръст четиригодишната Уини Харлоу. Тя страда от витилиго – рядко заболяване, обхващащо 1% от населението, при което кожният пигмент постепенно изчезва и по тялото се появяват бели петна. „Някои хора са черни, други бели. Аз съм и двете. Имам недостатък, но го приемам“, казва Уини. Позитивното отношение и манекенските мерки (тях няма как да отречем) я класират като една от 14-те финалисти в риалитито на Тайра Банкс „Следващият топмодел на Америка“.

Порцеланов тен, разкошна руса коса и пронизващи сини очи. На пръв поглед Кели Нокс притежава качествата на „модел за корица“. С изключение на липсващата от лакътя надолу лява ръка. Вроденият недъг, който лекарите така и не успяват да обяснят, не спира красивата британка да спечели шоуто Britain’s Missing Top Model и фотосесия за 20-годишния юбилей на списание Marie Claire. „Ако бях родена с две ръце, никога нямаше да се снимам за списание. Всъщност съм голяма щастливка“, казва Кели.

Техните истории може да прочетете в септемврийския брой на EVA, списанието за истинската жена.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР