Гореща линия

„SOS, червена съм като омар!“

eva.bg 17 August 2021

EVA предлага спешни отговори за справяне с кризисната ситуация и изваждане на кожата от точката на „кипене“

Опасна ли е леката червенина по лицето, която се появява веднага след излагане на слънце?

Тя е предизвикана по-скоро от инфрачервените лъчи (все едно стоите близо до запалена печка). Макар да действат само на повърхността, бийте тревога – горещата кожа бързо губи влага, а заедно с нея и еластичност. Възпалението ще премахнете лесно с масло от вечерна иглика. Съдържащата се гама-линоленова киселина нормализира хидробаланса и намалява червенината.

Кога се проявяват симптомите на изгаряне?

Паренето, отокът, обривите се наблюдават след около 8 часа. Толкова е необходимо на организма да „отчете“ действието на UVB лъчите. Първият симптом е най-интензивен 12 часа след излагането на слънце, но може да продължи и двойно повече. След плаж вземете хладък (не леден) душ.

Част от причините за код „червено“ е повишеният приток на кръв към повърхността на кожата, а студът свива съдовете. Не стойте под пръските повече от 30-40 минути – водата забавя възможността на кожата да регенерира сама. После се намажете с after sun.

Може ли обичайният хидратант да замести средството за след слънце?

After sun продуктите не са каприз. Освен хидратиращи, те съдържат още успокояващи, възстановяващи и охлаждащи кожата съставки. Повечето средства не се налага да мажете, а да пръскате, което е допълнителен плюс. Някои пък могат да стимулират тена и да го удължават.

Спасява ли слагането на лед? А мазенето с кисело мляко?

Не и директно, ще раздразните кожата повече. Увийте леда в кърпа, за да няма пряк досег с нея. Така той работи по предназначение – подобрява кръвообръщението и намалява подуването. Подобен е ефектът и на средство за след слънце, сложено предварително в хладилника.

Веднага ли се получават бръчки след изгаряне?

„Грешна е идеята, че след изгаряне вредата е непоправима“ – обяснява дерматоложката Ноел Шребер, изследовател в сферата на колагеновата биология. Нанасянето на продукти с антиоксиданти, предпазващи от появата на фини линии и петна, е задължително, докато зачервяването не остане далечен спомен.

Угасете „пожара“ с грижа за след слънце с антиоксидантно действие от 6 до 12 часа след поражението. Ако закъснеете, имунната система започва да работи извънредно, за да възстанови увредените клетки, което води до допълнително зачервяване и болка – съветва Ариел Рад, професор по пластична хирургия в американската болница „Джон Хопкинс“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР