Крит на Зевс

02 August 2014

Снимка: Валери Белчински

 ДЕН ПЪРВИ „Утрото грейва в пурпурно. Потегляме за каньона Превели. Навсякъде край шосетата като цветна заря са избухнали розови, бели и цикламени олеандри. Оказва се, че не са само за красота, а са естествена преграда пред всичко живо. Олеандърът, познат у нас като зокум (Nerium oleander), е толкова отровен, че дори след като изсъхне, може да бъде смъртоносен. Смятат го за едно от най-отровните растения в света и нито едно животно не понечва да се промуши през него. Казват, че когато критянка се усъмни във верността на съпруга си, поставя до чинията му стръкче олеандър. Безмълвното предупреждение означава „следващия път ще е в чинията ти“.
Спускаме се в каньона Превели, Ждрелото на плющящите платна. Вятърът за секунди разваля дълго подрежданата ми прическа. След доста стълби надолу стигаме до река, а на брега й – множество малки пирамиди, издигнати от плоски камъни. Безброй желания на хора, дошли дотук точно като нас. Толкова са много, че няма къде да се стъпи. Намираме си местенце, умълчаваме се и се размечтаваме – толкова е красиво да наблюдаваш човек, който си пожелава нещо сред спускащи се от скалите водопади, сред сочното зелено, което ти се иска да галиш листенце по листенце.“

Така започва първият ден от престоя на Биляна Траянова (водеща на предаването „Без багаж“) на остров Крит. Този месец тя гостува на списание  EVA в рубриката ни Блог на пътешественика, за да разкаже за личните си впечатления, преживявания и емоции свързани с това място с особен вселенски статут – самият Зевс е роден на Крит. За двореца Кносос, за домашните мекици в най-посещаваното от туристи заведение в подножието на Зевсовата пещера, за събирането на трюфели и манастира Видиани може да прочетете в августовския ни брой, който е вече на пазара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР