Спасяването на редник нокът

4 въпроса към д-р Андрей Кузманов, завеждащ Националната референтна лаборатория по микология и сексуално предавани инфекции, НЦЗПБ

eva.bg 06 August 2014

Какво е онихомикоза?

Гъбична инфекция на ноктите на ръцете и/или краката, изразяваща се в задебеляване на целия нокът, чупливост, възпаление на околонокътния вал. Началото на заболяването е безсимптомно и пациентите търсят помощ по козметични причини.

Много често инфекцията е смесена – участват 2 и повече вида гъбички, а също и бактерии. Засяга два пъти по-често мъжете. При пациенти с диабет засегнатите са до 26%. Ноктите на краката са 80% от случаите.

Кои са рисковите фактори за онихомикоза?

Напреднала възраст, диабет и други ендокринни заболявания, травма на нокътната плочка, хиперхидроза, периферно съдово заболяване, лоша хигиена, гъбички по ходилата, имунодефицити (вкл. СПИН), постоянен контакт с вода и др.

Как се диагностицира онихомикоза?

С микологично лабораторно изследване, т.е. подходящо взет материал от нокът се изследва на микроскоп и се култивира на хранителна среда до 15 дни. Цената на лабораторната диагностика винаги се оказва по-ниска в сравнение с неподходящото или ненужно лечение.

Как се лекува онихомикозата?

Терапията включва отстраняване на рисковите фактори за поява, назначаване на локален и/или системен антимикотик, нерядко при напреднало заболяване – и хирургично отстраняване на увредения нокът. За локална антимикотична терапия се използват азолни препарати, циклопирокс.

Според нашия опит най-добър ефект като монотерапия се постига с новата формула циклопирокс с хидроксипропилхитозан (Polinail®). Предимствата на Polinail® лечебен лак са подобреното проникване, лесното прилагане, малкото странични ефекти и положителният козметичен ефект.

При смесени инфекции – 2 или повече гъбички, или добавена бактериална инфекция препоръката ни е за започване на терапията с Polinail® локално и евентуално комбинирана терапия при лабораторно доказване на причинителите.

Неправилно диагностицираната и неадекватно лекувана онихомикоза е не само сериозен козметичен проблем за пациента, но може да доведе до тежки усложнения за здравето, да бъде „входна врата“ за вторични бактериални инфекции.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР