Синьо бягство

С нетърпение чакам момента да пресека гръцката граница. Сякаш изведнъж, минавайки от другата страна, проблемите и безпокойството на всекидневието изчезват

Любомир Василев 25 July 2014

Данаи Ризорт

Намирам първата радиостанция с гръцка музика. По принцип не слушам такава, но там ми звучи окей. Тръгвам на поредния дълъг уикенд

По пътя към моето синьо бягство оставам един ден в Солун. Спя в хотел Daios на крайбрежната улица и задължително се отбивам до култовия Kitchen Bar, заведение на морската гара. В програмата ми влиза топка сладолед в сладкарница BLE – Bread&Sweets в центъра. Това е амбициозен проект от типа „модерни пекарни“ на моя познат Томас, който инвестира огромни усилия и средства, наемайки архитекта на Армани и най-добрите френски сладкари, за да превърне BLE в място, достойно за всеки мегаполис.

Зажаднял за прясна и вкусна дива риба, винаги се отбивам в един от добрите рибни ресторанти в центъра на Солун – Seven Seas. Залепен от лявата му страна е ресторант Grada Nuevo, другото място за вкусна морска храна. Ако след вечерята имате сили за танци или поне дижестив, местата са наскоро обновеният Shark или Les Zazous.

Закусвам с любимата ми бугаца – местна сладка баница с ванилов крем и канела, и продължавам към втория ръкав на Халкидики – Ситония. За мен той винаги е бил по-добрият избор, защото е по-малко застроен и по-романтичен. За престоя си избирам хотел Danai – петзвезден, стопанисван от германци. Мястото е уникално, цените – също, но за една вечер си заслужава. Има три ресторанта, единият с Мишлен звезда, но за мен най-добър e Sea Grill.

Ситония дава възможност за различни удоволствия – например да наемете лодка през деня. Ако се спуснете по посока на Неос Мармарас, като се съобразите с местния вятър бокадура, който започва да духа всеки ден точно в 2 часа на обед и вдига лека вълна, ще стигнете до един от най-добрите ресторанти на втория ръкав – Bocadura.

Другото нещо, което е страхотно да опитате, е да наемете малко моторче от Неос Мармарас и да усетите мириса на средиземноморските борове, спускайки се покрай морето, минавайки Порто Карас и стигайки до уникалния Ethnic Beach – девствен плаж с изключително приятен бар и вкусно мохито.

Докато сте още на мотора, отбийте се до малкото планинско селце Партенонас. Там ще видите най-красивия залез в района в компанията на гръцко кисело мляко и сладко от смокини. Селцето е под закрилата на ЮНЕСКО с автентични старинни къщи и страхотна гледка към морето.

За „десерт“ избирам за вечеря ресторант Arsanas в селцето Никити. Собственик и главен готвач там е Михалис, с когото ме свързва страхотно приятелство. Неговият ресторант е може би най-добрият на Ситония, а октоподеното му карпачо ме кара да се връщам отново и отново.

Spaghetti Kitchen препоръчва:

Солун: ресторанти – Seven Seas, Grada Nuevo; кафенета – Kitchen Bar, Local; барове – Shark, Les Zazous

Халкидики: Касандра – Trizoni; Ситония – Arsanas, Bocadura, Panos

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР