Зелен киш Лорен

Типична рецепта „обери хладилник“

Диана Шингарова 05 July 2014

Умението да приготвяш киш е много полезно в забързаното всекидневие. В него могат да намерят място всички поизостанали парченца колбас, кашкавал, сирене, зеленчуци в хладилника. За основа може да използвате готово многолистно тесто или да си приготвите сами от 250 г брашно, 125 г студено краве масло на малки парченца, яйце и щипка сол. От тези продукти старателно омесете гладко тесто, което се оставя за час-два в хладилник преди да се използва.

Плънката на традиционния киш Лорен включва: 250 г бекон, 1-2 с.л. масло, 3 яйца, 200 мл готварска сметана, 200 г настърган кашкавал, щипка настъргано индийско орехче. Нарежете бекона и го запържете до златисто с малко масло в тигана. Разбийте яйцата и смесете със сметаната и кашкавала.

Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете тавата с масло. Разточете тестото с дебелина 3-5 мм. Прехвърлете го в тава с помощта на точилката. Краищата му трябва да надхвърлят с 3 см стените на тавата.

Печете 15 мин. и оставете да изстине. Върху тестото наредете парченцата бекон и залейте с яйчено-кашкавалената смес. Кишът се пече на среден огън 30 минути до образуването на златиста коричка. А аз, за повече зелено настроение, добавих малко пресен грах и аспержи, все пак сега им е сезонът.

Ако кишът в неделната вечер ви дойде в повече, завийте останалите парчета във фолио и ги приберете във фризера. Като се върнете у дома през седмицата след работа, не ви остава друго, освен да отворите бутилка червено вино и да претоплите парчетата киш. Сложете ги, без да ги размразявате, в предварително загрята до 180-200 градуса фурна за 20-30 мин. И като истинска французойка пригответе бърза и свежа зелена салата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР