Нежен афродизиак
Изполвайте този нежен зеленчук заради всички хранителни качества, които притежава. И не на последно място изпробвайте силата му на афродизиак
Диана Шингарова 02 July 2014
Парти аспержи за четирима
Аспержите са много вкусни печени на фурна с няколко капки зехтин и поднесени със сирене по избор. След любимата ми и бърза рецепта „Запечени аспержи в прошуто“ тази се нарежда сред фаворитите ми за бърза и лесна парти храна, особено за дългите летни вечери на сладки приказки и совиньон блан. Вземете 1 връзка аспержи, 8 листа фини кори за баница, 50 г разтопено масло, 200 г прясно настърган пармезан, 200 г настърган кашкавал, 1 яйце. Почистете аспержите, като премахнете 2-3 см от долния край, и остържете кората с белачка за картофи.
Измийте. Поставете ги във вряща подсолена вода за около минута. Извадете и веднага потопете в ледена вода, за да спре процесът на готвене. Подсушете добре с кухненска хартия или кърпа. Вземете кора за баница и с четка я намажете с малко разтопено масло, яйце и поръсете с кашкавал. Използвайте за плънка бланшираните аспержи и ги завийте в така приготвените кори за баница. Намажете рулцата с разбито яйце и поръсете с пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
Аспержите са преоткрити и популяризирани от френския монарх Луи XIV. Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят Краля Слънце. Именно поради тази причина получават наименованието кралски зеленчук, като и до днес са предпочитани от ценителите на изтънчения вкус.