Ан Идалго

Първата жена кмет на Париж

eva.bg 28 June 2014

Париж има нов кмет и за първи път това е жена. 54-годишната Ан Идалго събра 54,5 % от гласовете, въпреки че няма парижки корени, въпреки че идва от семейство на испански бежанци и обикновени работници и въпреки злостната кампания срещу нея. Опонентката й от десния Съюз за народно движение Натали Косюско-Моризе обяви битката между двете като сблъсък „между звездата и прислужницата“.

Е, прислужницата победи. Ан Идалго е феминистка, социалистка и екоактивистка. През последните 13 години е работила като заместник на досегашния градоначалник Бертран Деланое. Нейни колеги я определят като „желязна ръка в кадифена ръкавица“. Въпреки привидната й отстъпчивост накрая винаги получавала това, което иска.

Родена е в испанския град Сан Фернандо. Когато е на две години, семейството й емигрира в Лион. На 14-годишна възраст Ана получава френско гражданство и променя името си на доста по-френски звучащото Ан. Често цитира думите на Саша Гитри: „Да си парижанин не значи да си роден в Париж, а да се преродиш в този град.“

Ан има три деца от два брака. Последният е със седем години по-младия от нея икономист с чисто френско потекло – Жан-Марк Жермен. Въпреки че застава начело на столицата на модата, стилът й на обличане няма да е тема номер едно за медиите. Предпочита класическо официално и строго облекло.

„Избрана съм да представлявам хората, а не да бъда модел. Предпочитам невзрачния стил пред привличащия вниманието – казва Идалго и допълва: – Аз съм първата жена кмет на Париж и съм напълно наясно с това предизвикателство.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР