Платна под наем

Какво ни предлага сезон 2014

Елка Влаховска 26 June 2014

Няма съмнение, че Гърция е любима дестинация за ваканцията. Но ако досега ходехме по хотели в курортите или си резервирахме къща под наем, новият тренд, който уверено се налага, е яхтеният туризъм.

Резервациите на яхти за лятна почивка обикновено започват още през март, но и през юни все още има възможност да се издебнат оферти last minute. Както е известно на хората, които вече са плавали около гръцките острови, най-скъпият сезон е времето между 1 и 22 август. Морските вълци твърдят, че тогава Средиземно море е най-спокойно и ласкаво.

През този сезон цените се движат между 40 и 80 евро на ден на човек по данни от Българското круиз общество. Но всичко зависи от големината на ветроходната лодка, наличието на шкипер и времетраенето на круиза. Обикновено яхтите се наемат за 7 дни, но има опция и за 14.

Предимствата да разпъваш платната всеки ден – посрещаш изгрева на различни места, обикаляш пет до седем острова и най-важното – уединяваш се сред морската шир в компанията на най-близките си приятели. С една дума – свобода!

Повече информация – на www.sail.bg; www.cruise.bg; www.cruisetourbg.com; www.moonsailing.com

На борда

Круизните компании предлагат някои утвърдени маршрути по три направления – Йонийските, Цикладските или Спорадските острови. Може да се наемат ветроходни лодки с 3, 4, 5 или 6 каюти с по две койки в зависимост от групата. Правилата на поведение: шкиперът отговаря за всички решения, свързани с мореплаването. Може да го поканите на масата си, но може и да се отнасяте с него като с персонал. Според законите на морето обаче той е единственият капитан на ветроходната лодка.

Речник за начинаещи

Приставане в марина – хвърляне на котва в пристанище за яхти

Грот – най-важното платно, което се издига от мачтата на ветроходния плавателен съд

Корабен дневник – документ, който се води от капитана

Сайдер – не е термин от мореплаването, но е най-често употребяваната дума на палубата

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР