Коктейлът на лятото

С капка Chanel №5

Лилия Илиева 30 June 2014

Снимка: Пресофис на марката

Лоран Греко има бар в центъра на Париж съвсем близо до Бастилията – Le Concept. Лоран е завършил кулинарни училища в Дижон и Страсбург и е Кавалер на френската кулинарна академия Le Cordon Bleu, създател на Академията на барманите в Париж и на сп. Coctailzone. Работил е и в Маями, в Ню Йорк и за Силвестър Сталоун. Нарича себе си „миксолог“ и разкрива, че тайната на съвършения коктейл е да бъде превърнат в преживяване, да бъде свързан с емоции и във вкуса му да има магически елемент.

Любимата съставка в тайните рецепти на Лоран е оригиналната френска естествено газирана вода Perrier. Силната й газировка подобрява характеристиките на коктейла, а ниското й минерално съдържание не влияе на първоначалния вкус. Добавена към висококачествен алкохол, тя подобрява ароматната му палитра и го омекотява, в същото време освежава вкусовите рецептори. Плюс е и че няма никакви калории. „Най-важният принцип при създаването на един коктейл е той да въздейства на очите, обонянието и вкуса“ – пояснява Лоран Греко, който обучава чрез майсторски класове най-добрите бармани от 150 страни.

Perrier XO

В чаша за коняк се налива 100 ml коняк Hennesy. Добавят се 1 cl сок от маракуя, 4 cl Perrier, за да изпъкнат всички аромати, коричка лимон и коричка портокал. Чашата се сервира легнала върху натрошен лед.

Perrier Paris Paris

В шейкър с натрошен лед добавяте 5-7 малини, 4 cl лимонов сок, 4 cl малинов сироп, 4 cl водка и 4 cl Perrier. Шейквате 3-4 пъти, прецеждате с двойна цедка и сипвате в чаша. В друга чаша с натрошен лед пръсвате два пъти с Chanel №5. Поливате леда с гореща вода. Свързвате чашата с лед с тръбичка с чашата с коктейла. Сервира се с „капка“ ароматна пара.

Perrier Smokie Mohito

Притискате 5 пъти с мъдлър резен лайм или щипка мента, доливате малко ангостура битер, за да изпъкне вкусът, следва 4 cl ром Zacapa, 4 cl Perrier, за да отвори всички усещания, и добавяте натрошен лед. Запалвате пръчка канела в близост до чашите и ги похлупвате. Така се и сервира. Когато похлупакът се махне, ароматът е поет от натрошения лед и е по-концентриран. Усещат го и седналите в близост.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР