Как да избегнем метаболитния синдром

Съветва д-р Георги Гайдурков, ръководител на консултативен център за безлекарствена терапия Санитас

Мариана Антонова 19 June 2014

Доктор Гайдурков, какво е метаболитен синдром?

Синдромът е комплекс от диагнози. Метаболитният синдром обединява диагнозите повишено кръвно налягане, диабет втори тип, висок или нисък добър холестерол и коремно затлъстяване, защото имат общ корен. Ако са налице 2 или 3 от тези диагнози, страдаме от метаболитен синдром. Според статистиките всеки втори или трети човек от цивилизования свят има поне 2 или 3 от тези заболявания. Почти всеки втори българин има поне едно.

Но вие казахте, че има и радостна новина.

Медицината смята отделните компоненти на метаболитния синдром за нелечими и предлага за тях медикаменти, които се ползват до живот. Радостната новина е, че той е напълно лечим в рамките на седмици, и то трайно, защото в голяма степен е на функционално ниво – тоест заболяването не е така напреднало, че да промени формата и структурата на органите.

Една хипертония се коригира завинаги за около две седмици. Преддиабетът – за около три. Затлъстяването – най-много за няколко месеца. Стига, разбира се, поне малко да сменим стила си на живот и на хранене. Ако не вземем мерки навреме, се стига до съдова склероза и изявен диабет.

Според медицината метаболитният синдром е предимно генетично заболяване.

Аз бих казал, че наследствеността има минимален процент. Простичко казано, гените не са толкова сбъркани, а ние неправилно ги употребяваме.

Стресът е набеден като другият основен виновник.

Моят прадядо е преживял две световни войни, а живя до 96 години. В миналото е имало много по-високо ниво на стрес и хората са били достатъчно силни, за да оцеляват в него. Което значи, колкото и скандално да звучи, че стресът има минимален дял в развитието на метаболитния синдром.

Какви са според вас причините?

На първо място е храненето, на второ – обездвижването. Макар че дори с обездвижване може да сте здрави. Аз например нямам време за спорт, но нямам метаболитен синдром. Така че храната остава базовият фактор, защото тя ни конструира пластично и енергийно. Ако се храним правилно, получаваме правилното тяло.

Много е трудно днес да се храним правилно, след като доста от продуктите, които купуваме, са неправилна храна.

Ако човек знае какво да избере, ще се справи. Появяват се все повече диетични и биомагазини. Освен това метаболитният синдром може да се излекува дори с плодовете и зеленчуците, които се продават масово. Важното е да изберем правилната храна. Тоест в голяма степен да имаме сурова храна и да редуцираме солта, неподозирания фактор за метаболитния синдром. Солта е наркотик и води до зависимост. Хората са с наднормено тегло на първо място заради нея.

Прекаляваме не толкова със солницата на масата, колкото със солта, която производителят е вложил в продуктите. Дори в хляба има много сол. Така че ако ядем купен хляб, със сигурност ще имаме наднормено тегло. Даже в сладкишите, които купуваме, освен много захар се слага и много сол за подсилване на вкуса, за да консумираме два пъти повече.

Има хора, които компенсират с много спорт.     

Но това е един мъчителен баланс – да приемаш отрова и в същото време непрекъснато да правиш усилия да я извеждаш от тялото си. Може да бъде по-просто. Примерно, да заменим хляба с варива – ориз, елда, киноа, просо, царевица, овес. Или да си го печем вкъщи.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР