Островче в короната

Остров Света Анастасия е с големината на носната кърпичка на някоя по-едра дама и може да бъде прекосен от бряг до бряг за 5 минути

Адриана Попова 16 June 2014

Но защо да бързате! Островчето вече си има ресторант, лекарна (нещо като аптека от природата), музей, магазинче за сувенири и хотелски стаи – бивши монашески, в които още може да се усети парфюмът на Летисия Каста. Летисия снимаше тук за филма „Островът“ на Камен Калев

Все пак всичко на Света Анастасия започва от манастира. Никой не знае кога точно е бил построен, но през XVII век процъфтявал. Това раздразнило апетита на подвизаващите се като пирати из Черноморието казаци, те го нападнали, ограбили всичко, каквото могли, а монасите отвлекли, за да ги продадат в Созопол. Лоши, лоши пирати! С тях е свързана една легенда – за вкаменения им кораб, който и днес ще ви покажат край острова.

Манастирската черква сега е реставрирана, може да запалите свещичка и да се помолите заради греховете си. Някои от тях ще извършите ей сега, защото островният ресторант (страхотна тераса към вълните впрочем) подмамва с морска кухня – супа от 7 вида риби, миди в различни превъплъщения с пресни подправки от самия остров. Малка градина с подправки ще видите върху покрива на лекарната – кафене с изглед за 100 млн. в някоя стабилна валута към морето, в което може да пиете уханен местен чай, да си купите билки и сладко от смокини от дръвчетата на острова.

Ще ви предложат и уникална българска козметика, разработена от БАН-Бургас, на базата на морска сол, луга и водорасли, без консерванти в нея. Пиенето на ром с лимон на острова не е задължително, но е препоръчително. Не повдигайте вежди при думата музей. Направен е суперзабавно. В една от стаите му подът е интерактивен – вървите по него, а по петите ви следва светещ планктон, от време на време се промушва и дългата сянка на делфин.

Има инфрачервена икона на св. Анастасия, която може да се види само през камерата на телефона ви, и стая с пиратско съкровище. На острова има и едни подвижни съкровища – костенурките, които са на късмет, ако ги видите. Радвайте им се, но – моля, моля, моля – не ги закачайте.

Край Св. Анастасия може да се плува, но морето е дълбоко, а и следобед излиза леко сърдит северозападен вятър, който блъска в скалите. Плаж на практика няма, ако не броим 2-3 по-плоски скали.
Островът е съживен по програма на бургаското кметство и си е перла в короната на най-добрия морски град в последните години.

Как: с катамарана „Кук“ от Бургас до остров Света Анастасия се стига за 30 минути

Откъде: отплава се 3 пъти дневно от пристана под Морското казино

Защо: защото е уникална нова атракция за нашето Черноморие. За всички сетива

Колко: билетът отиване–връщане с корабче е 9 лв., хотелските стаи – 3 единични и 3 двойни, са между 50 и 120 лв., обяд на човек излиза 20-30 лв. Резервации през http://gotoburgas.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР