Зов за промяна

Инициативата на Gucci Chime for Change дава възможност да помогнете на жени от цял свят за правото им на образование, здравеопазване и правосъдие. Нека промяната към по-добър живот започне сега

Василена Цанова, с любезното съдействие на фирма Еверет 18 April 2014

Снимка: John Russo

Признавам, че докато събирах информация за инициативата, буца засядаше на гърлото ми. Фактите са повече от тревожни: 50% от сексуалното насилие е върху момичета под 15-годишна възраст, 800 жени умират всеки ден по време на раждане, 2/3 от неграмотните по света са жени. Настръхвам не само заради статистиките. Осъзнах, че моята 5-годишна дъщеря, която вече учи английски, ходи на плуване и йога, с нищо не е по-различна от момиченцата в Камбоджа, чиито майки гладят гърдите им с гореща ютия, за да ги предпазят да станат жертви на изнасилване. Или от тези, които нямат средства да посещават училище. Защото като жени и майки трябва да осъзнаем едно: нашите деца и обществото като цяло няма да продължат напред, ако същевременно половината човечество изостава. Последните думи не са мои, а на инициаторките на Chime for Change (в превод „зов за промяна) – Фрида Джанини, артдиректор на Gucci, Салма Хайек и Бионсе, които дават гласност на проблемите и предлагат вариант за разрешаването им.

Един ваучер код осигурява 2 дни образование, целодневно изхранване и здравна помощ за един ученик в Кения или ваксина против тетанус за 2 бременни майки и техните неродени деца в Камбоджа. Според предварителните изчисления клиентите на Gucci ще дарят минимум 1 милион долара.
Глобална мисия

Началото на Chime for Change е поставено през 2013 г. от Gucci, като проектът набира популярност и средства за правата на жените и момичетата по целия свят. Освен трите организаторки, към разрастващото се движение се включват цяла плеяда звезди. „Революцията започва сега“, апелира разпалено Мадона. „Жените имат глас, който не може да бъде заглушен“, обяснява Джейда Пинкет-Смит. Дженифър Лопес, Гуинет Полтроу, Джей Зи и лицата на парфюмите Gucci – Блейк Лайвли, Евън Рейчъл Ууд, Джеймс Франко и Крис Евънс, също вземат каузата присърце. Докато те популяризират начинанието и организират концерт с милиони зрители, вие също може да помогнете активно. При закупуването на един от петте иконични Gucci аромата получавате специален код, приложен в опаковката. Може да избирате между три дамски – цветният Flora, звездният Premiere, провокативният Guilty и три мъжки – изкусителният Guilty Pour Homme и елегантният Made to Measure. Въвеждате кода на сайта www.chimeforchangecode.com и сами избирате каузата, за която дарявате – образование, здравеопазване или правосъдие. Споделете с приятели във фейсбук и туитър, за да направите делото още по-известно. Поздравления, току-що променихте живот!

Интервю с актрисата Евън Рейчъл Ууд, лице на Gucci Guilty

Защо решихте да подкрепите Chime for Change?

Kато жена чувствам каузата много близка. Не само жените трябва да я подкрепят, а всички. Идеята е хората да не се делят по пол. Отношението трябва да е като към равноправни същества.

За какво апелирате – здравеопазване, образование или правосъдие?

И за трите. Жените имат нужда от образование, за да получават истински шанс в живота. Трябва да имат достъп до медицински грижи заради уважението към собственото им здраве. Относно правосъдието – знам, че все още има държави, в които домашното насилие дори не е престъпление.

Превърнали сме жените във втора класа хора и сме им казвали, че те нямат значение. Време е за промяна!
Кои са жените в живота ви, които са ви повлияли най-много?

Майка ми и баба ми. И двете са удивителни жени. Фрида Джанини също е голямо вдъхновение за мен заради начина, по който ръководи Gucci, и високите си позиция и власт, с каквито обикновено разполагат мъжете.

Какво мислите за това, че ароматите Gucci участват в каузата?

Страхотно е, че Chime for Change и Gucci са заедно. Освен това буквално избираш къде да дариш парите си и не ги даваш на сляпо.

P.S. Мога да говоря още много за проекта, но по-добре сами посетете сайта www.chimeforchange.org. И вечерта спокойно сложете дъщерите си в креватчетата им. Защото чрез вас и те са станали участници в общия зов за промяна. За всяко момиче, за всяка жена. Навсякъде.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР