Здравето е баланс

Според специалистите всекидневната консумация на ориз е препоръчителна, а ястията, които може да се приготвят от него, са много и разнообразни

Диана Шингарова 14 April 2014

Културата на ориза

Не случайно го наричат „хляб за всеки човек“ и „диамантът на зърнените храни“. От хилядолетия оризът е най-консумираната зърнена култура и е основна храна за над половината от световното население. Начинът на отглеждане и преработка не се е променил съществено през годините: расте в оризища, богато напоени с чиста вода, след което се събира, почиства и полира механично.
Някои общества смятат ориза за храна на боговете. Не отстъпва по хранителни качества на модерните древни сортове като лимец, камут и киноа. Богат e на сложни въглехидрати, които се освобождават бавно в организма и не влияят рязко на нивото на кръвна захар. Тъй като не съдържа глутен, оризът е добра алтернатива на пшеницата, ечемика и овеса.

Ако мислиш за година напред – посей ориз... - Конфуций
Кафяв или бял

Макар и белият, и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество калории, кафявият има редица предимства, които е добре да знаем. Известен факт e, че кафявият ориз е пълнозърнест, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. Вари се дълго и остава твърд дори след продължителна термична обработка. Това го прави подходящ не толкова за приготвяне на традиционни ястия, а по-скоро за хора, спазващи хранителен режим. От друга страна, белият ориз е вкусен и се сварява бързо, но при полирането му са отстранени полезните вещества, намиращи се в кафявия слой на зърното и зародиша.

В Азия считат ориза за свещен. В Индонезия, Камбоджа и Тайланд се почита богинята на ориза и плодородието Деви Шри. В Япония има светилища, посветени на бога на ориза, наречен Инари.
Ето как в търсене на отличен баланс
и в желанието за постигане на оптимално и здравословно хранене и същевременно запазване на познатия и традиционен вкус от Крина създадоха нов иновативен продукт – ориз Баланс. При специалната му обработка са запазени голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени. Приготвя се по същия начин като белия ориз. С него можем да приготвим всякакви рецепти, в които традиционно се използва бял ориз – пълнени чушки, пиле с ориз, ризото, мляко с ориз и много други. Замествайки белия ориз с ориз Баланс, може да осигуряваме всекидневно пълноценно и добре балансирано хранене за цялото семейство.

Ползи
1. За добра форма: Кафявият ориз подпомага метаболизма. Богат е на фибри и улеснява освобождаването на организма от излишни течности.
2. По-здрави: Подходящ е за превенция на сърдечни заболявания, артрити, както и ракови заболявания. Намалява нивото на холестерола и добре повлиява при проблеми на репродуктивната система.
3. Не на стреса! Съдържа селен, а селенът премахва стреса и подпомага щитовидната жлеза. Витамините от група B, или по-конкретно B1, B2, B3 и B6, също допринасят за намаляване на стреса.
4. Антидепресант! Комплексът от въглехидрати стимулира производството на серотонин, който всъщност е антидепресант.
5. При диабет: Кафявият ориз стабилизира кръвната захар и това го прави полезна, вкусна и здравословна храна за болни от диабет.
6. Антиоксидант: И не на последно място по важност – тази храна е антиоксидант.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР