Високи токчета? Не всеки ден!

Голям процент от населението страда от плоскостъпие и повечето хора не знаят, че имат този проблем, казва Антония Жилева, кинезитерапевт и мениджър на медико-техническа лаборатория Vip plus

Елка Влаховска 24 March 2014

Г-жо Жилева, как да разберем дали имаме плоскостъпие?

Най-честите симптоми са болка в ходилата, усещане за напрежение и схващане на подбедриците, както и бърза умора при ходене или при по-продължително стоене на крак. В по-напреднала форма се появяват болки в коленете, тазобедрените стави, гърба. Това не са симптоми за пренебрегване, защото плоскостъпието може да доведе до сериозни изменения на ставите.

Антония Жилева
От какво може да се придобие плоскостъпие?

Най-често от наднормено тегло, защото ходилото е амортисьор, който непрекъснато поема тежестта на тялото, при бременност или при професии, които изискват постоянно стоене на крак, както и при носене на неудобни обувки. Високите токове и тесните остри обувки държат краката в позиция, която създава дискомфорт и може да причини плоскостъпие. Колкото и да харесваме високите токчета, препоръчвам да се носят такива обувки не по-дълго от 4 часа при официални случаи. Във всекидневието е здравословно да ходим с обувки с висок не повече от 5 см ток.

Има ли профилактика на плоскостъпието?

Носенето на ортопедични стелки е вид профилактика. Препоръчителни са например при бременност с цел предпазване от падане на свода. След това, ако няма промени в сводовете, не е необходимо да се носят повече стелки. Добре е да се правят редовно и подходящите упражнения.

Какви са те?

Най-приложими и лесни са свиванията и отпусканията на пръстите на ходилото. Друго упражнение е повдигане на пръсти и отпускане, което можем да практикуваме навсякъде. Полезно е търкалянето на кръгли предмети с крак, малка топка например, или подхващането на хартия с пръстите на краката и преместването й встрани. Масажите на ходилото са изключително полезни. Всеки може да ги прави у дома.

Как да установим дали детето има проблем?

Децата до 6-годишна възраст имат физиологично плоскостъпие. След това се изграждат напречните и надлъжните сводове. До тази възраст можем да следим дали децата стъпват правилно и не изкривяват крачетата навътре, дали кривят обувките, с които ходят. Моята дъщеря е на пет години и половина и аз постоянно следя позицията на гръбнака, краката й. В момента е със супинатори (вид стелки), защото с дясното краче стъпва леко на вътрешния ръб на ходилото. А натоварването по време на ходене нормално е на външния ръб.

Може ли при навреме поставена стелка да се избегне плоскостъпието?

Да, докато приключва процесът на растеж на ходилото, то търпи корекция. След това лечението е поддържащо. При децата, ако навреме се хване този проблем, може – освен стелките – да се направят консултации за гимнастика с лекари ортопеди и кинезитерапевти. При желание може да се изготвят и индивидуални програми с упражнения. Обучаваме родителите как да помагат на детето, защото на тази възраст то няма дисциплина и постоянство да се грижи за ходилата си.

Каква е разликата между индивидуалните и готовите стелки?

Стелките готова конфекция не биха могли да коригират конкретния проблем, защото не може да се прецени дали е спаднал напречният или надлъжният свод.
Съвременната технология за изследване на плоскостъпие е като пациентът стъпва първо на тензометрична платформа, която сканира стъпалото. На нея се вижда коя точка на ходилото се натоварва в по-голяма степен. Следващ етап е 3D скенерът, който прави триизмерна снимка на ходилото. Информацията се обработва и се моделира стелка за крака на конкретния човек. Две еднакви ортопедични стелки няма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР