Имението Даунтън

Сега е моментът да си резервирате билет за замъка Хайклиър в графство Хемпшър, ако искате да пиете чай в салоните, където се снима „Имението Даунтън“.

Елка Влаховска 18 March 2014

Още от лятото на 2011 г. поклонници на сериала се стичат към викторианския замък, за да усетят автентичната атмосфера на аристократичния живот на Бел епок. Имението се намира близо до градчето Нюбъри, което е само на 64 км от летище Хийтроу. Всеки може да си наеме кола и да посети замъка. През зимните месеци посетители не се допускат, но с идването на пролетта Хайклиър отваря врати. Интересът на публиката е толкова голям, че за великденските и майските празници билетите вече са разпродадени.

Малко история
Имението е принадлежало на архиепископите на Уинчестър още от VІІІ в. От 1679 г. мястото е дом на фамилия Карнарвън, а замъкът е окончателно завършен и обзаведен два века по-късно от четвъртия граф Карнарвън. Петият граф го декорира с невероятна колекция от египетски артефакти, които може да се видят сега. Запален египтолог аматьор, той е спътник на археолога Хауърд Картър, открил гробницата на Тутанкамон през 1922 г.
Седмият граф е близък приятел на кралица Елизабет II и е мениджър на участията на нейни коне в надбягвания, затова и кралицата е чест гост в имението Хайклиър до смъртта на графа през 2001 г. Осмият граф и лейди Карнарвън, които оттогава обитават замъка, едва през 2012 г. обявяват, че благодарение на приходите от посетителите и заснемането на сцени от филми и сериали могат да направят необходимия ремонт, за да възвърне замъкът своя блясък и слава.
Какво прави сега графиня Карнарвън? Пише книга за предшественицата си Алмина, която е превърнала замъка в болница по време на Първата световна война, изпълнявайки обществения си дълг. Управлява персонал, който се грижи за имението, като наема хора от околността – най-възрастният е на 88 години. Сади лехи с полски цветя, които привличат пчелите. Биомедът се продава в магазина за сувенири в замъка. „Това е начин на живот, основан на старомодни ценности. Ако можеш да си го позволиш, си щастлив“ – казва графинята в интервю за ирландски вестник.

Резервации – на www.highclerecastle.co.uk.

Да отседнем
Хотел The Vineyard в Нюбъри предлага петзвезден лукс със спа процедури и дегустация на вина. Седемстепенно меню в компанията на отбрани вина – всяка събота. Цените на двойните стаи – от 180 до 210 лири. www.the-vineyard.co.uk

Да хапнем
The Yew Tree Inn е в околността на селото Хайклиър. Странноприемницата от ХVІІ в. пази добрите традиции на английската провинция. www.theyewtree.co.uk

Да пазаруваме
над 100 малки антикварни магазини ще откриете в близкото село Хънгърфорд. Сред находките – старинни сребърни лъжички или стъкленици за съхранение на масло. www.hungerfordarcade.co.uk

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР