емоционалният рекет

Мъжете много по-често стават жертва на емоционален рекет, а жените са много по-умели в емоционалното изнудване, твърдят авторите на гореспоменатата книга. Да си мъж в днешно време е огромно бреме.

подбор Мариана Антонова 12 March 2009

 

откъси от книгата "защо мъжете лъжат, а жените плачат"
на алън и барбара пийз

издателство сиела

Мъжете много по-често стават жертва на емоционален рекет, а жените са много по-умели в емоционалното изнудване, твърдят авторите на гореспоменатата книга. Да си мъж в днешно време е огромно бреме. Телевизионните сериали и реклами започнаха да изобразяват мъжете като глупави и некомпетентни пред лицето на по-интелигентните и по-съвършени жени. Подигравателните вицове за мъже вече са десет пъти повече от тези за жени. Ето един типичен пример за това какво намирате всеки ден в електронната си поща:

 

Забелязали ли сте, че всички женски проблеми започват с men (мъж)?


 

Мен-опауза, Мен-струална болка, Мен-тални заболявания.

И последният виц, обикалящ женските среди - виц, който е изключително деморализиращ и застрашителен за повечето мъже:

 

Каква е дефиницията за мъж?

 

Жизнеподдържаща система на пениса.

 

Казват, че е страхотно да си мъж, защото автомонтьорите не те лъжат, бръчките ти отиват, бельото ти струва само няколко долара комплекта и можеш да закусваш с шоколад. Хората никога не забиват поглед в гърдите ти, докато си говорите, и не е нужно да напускаш стаята, за да се оправиш.

 

Казват, че е страхотно да си жена, защото можеш да разговаряш с представители на противоположния пол, без да си ги представяш голи, такситата ти спират и можеш да уплашиш шефовете си с тайнствени гинекологични заболявания. Не приличаш на жаба в миксер, когато танцуваш, и ако се омъжиш за някого с двадесет години по-млад от теб, знаеш, че приличаш на крадец на бебета.

 

Може би един ден мъжете и жените ще си заприличат. Може би жените ще обичат да гледат как състезателните коли се движат в кръг, пазаруването ще се смята за нещо като аеробика и мъжете ще трябва да прекарват един месец годишно в ПМС симулатор. Може би тоалетните седалки ще са заковани, жените ще говорят само по време на рекламите, а мъжете ще четат "Плейбой" само заради литературната му стойност. Това обаче едва ли ще се случи в следващите няколко хиляди години.

 

 

емоционалното изнудване

Мъжете стават много по-често жертва на емоционален шантаж. Жените, след като са еволюирали в семеен миротворец, като че ли се притесняват да кажат директно какво точно искат, когато го искат. Те са тези, които винаги бдят за взаимоотношенията - с партньора, с децата, с другите семейства или социални групи. Eто защо жените често прилагат емоционално изнудване, за да постигнат своето.

 

 

изнудването изглежда лесно, защото предпазва човека от конфронтация

Мъжете също използват емоционалния шантаж, но винаги в далеч по-малка степен. Когато мъжете били ловци, те предпочитали директния, настъпателен метод и техният мозък продължил да еволюира по този начин. Ако един мъж иска майка му да се пресели в дома му, той вероятно би купил цветя на партньорката си, преди да я помоли, но манипулацията му би спряла дотам. После би преминал към обсъждане на проблема съвсем спокойно, без емоции, разглеждайки положителните и отрицателните му страни. Мъжете често изискват или натрапчиво настояват другите да се съгласяват с желанията им и много жени се съобразяват с това. В някои случаи обаче мъжете все пак прибягват до емоционално изнудване.

 

 

случай от практиката - историята на деймиън

Деймиън излиза два пъти с Ерика и всеки път срещите им завършват с продължителна, страстна целувка, след което тя изскача от колата, за да изтича към къщата на родителите си. Деймиън започва да става нетърпелив. При третата среща, след като са били на кино и той плаща за вечеря много повече, отколкото е възнамерявал, спира колата в слабо осветен парк и загасва мотора. После започва да целува Ерика и да й разкопчава блузата. След пет минути се опитва да вдигне полата й, но тя отблъсква ръката му. След два-три неуспешни опита той се отдръпва и я пита какво не е наред.

- Харесвам те - отговаря му Ерика, - но ми трябва малко повече време.

Деймиън тъжно клати глава:

- Аз наистина смятах, че между нас става нещо хубаво. Държах се като глупак. Съжалявам. Нека да забравим, че това изобщо се е случило.

Ерика се чувства притеснена...

В края на краищата прави любов с Деймиън същата вечер. Връзката им приключва след две седмици. Емоционалното изнудване е разрушително, ако не бъде прекратено в самото начало.

 

 

обичайни тактики за емоционално изнудване

Емоционалните изнудвачи могат да бъдат любовници, съпрузи или съпруги, деца, свекърви, родители и приятели. Понякога тази роля могат да приемат и работодатели. Изнудването най-често се среща в семейството и е тактика, която се предава от поколение на поколение.

Ето някои типични заплахи и наказания,

които изнудвачите използват.

родители:

"След всичко, което сме направили за теб."

"Ще те зачеркна от завещанието си."

"Защо правиш това? Нали си моя плът и кръв!"

съпруги/съпрузи:

"Не мога да повярвам, че си такъв егоист!"

"Ти всъщност не ме обичаш."

"Ако ме обичаш, ще го направиш."

бивши партньори:

"Ще си говорим в съда. Никога няма да ти позволя да видиш децата."

"Ще ти взема и последната стотинка."

"Винаги съм се чувствала ужасно, когато сме правили любов."

любовници:

"Всички други го правят. Какво ти става?"

"Така се предполага, щом спим заедно."

"Очевидно не ме обичаш. Може би ще е по-добре да скъсаме."

деца:

"Всички други родители го правят за децата си. Явно те ги обичат повече, отколкото вие мен."

"Ще избягам - сигурно съм осиновен."

"Вие обичате сестра ми повече от мен."

свекър/свекърва:

"Всичко ще оставя на църквата."

"Ако не се грижиш за мен, ще се разболея и ще отида в болница."

"Не се притеснявайте за мен. Стара съм и скоро ще умра."

приятели:

"Ако бях на твое място, щях да го направя за теб."

"Твърдиш, че съм ти най-близката приятелка. Е, може би ще е най-добре да си намериш друга."

работодатели:

"Ще обремениш колегите си. Те ще трябва да свършат и твоята работа."

"Ще направя необходимото никога вече да не те предложат за повишение."

"Не мислиш ли, че дължиш на мен и на компанията някаква лоялност?"

служители:

"Ако ме уволниш, ще трябва да си намериш наистина добър адвокат."

"Обзалагам се, че пресата умира да чуе за това."

"Не си ли чувал какво значи малтретиране?"

Това, което изнудвачът се опитва да каже, е: "Ако не се държиш така, както аз искам, ще пострадаш."

 

 

как да се справим с емоционалния изнудвач

Емоционалният изнудвач създава впечатлението, че знае какво иска и че е готов да направи всичко, за да го получи, но в действителност случаят рядко е такъв.

 

Изнудвачите най-често прибягват единствено до заплахи. Липсва им необходимата самоувереност да обсъдят положението и да обмислят възможностите и са силно уплашени да не загубят това, което вече имат. Те обикновено обвиняват жертвата си в егоизъм, непукизъм или егоцентризъм - всички недостатъци, присъщи на самите тях. Поставят искането си и ако то не е задоволено моментално, правят фасони. Всеки път, когато един родител се поддаде на каприза, той посажда семето на емоционалното изнудвачество.

Ако смятате, че сте жертва на емоционално изнудване, важно е да решите дали сте готови да търпите това положение, или смятате да го прекратите. Хората винаги се отнасят с вас така, както вие им позволявате. Както емоционалният изнудвач изпипва техниката си с течение на времето, така с течение на времето този навик може да бъде променен.

 

Първото нещо, което трябва да разберете, е, че изнудвачът се нуждае от вашето съгласие за нещо, иначе не би ви молил да му разрешите да направи това, което си е наумил. Значи всъщност вие ръководите положението. Единственият начин да загубите силата си е да покажете слабост. Не му се молете да не бъде капризен и не поемайте никаква вина. Не се мъчете да разберете чувствата му. Винаги помнете, че вие сте шантажираният и важното е как вие се чувствате. Никога не контрирайте със съответното изнудване.

 

Когато изнудвачът започне да изисква, да заплашва и да хвърля обвинения, много е важно да имате резерв от подготвени реакции. Те може да не са ви присъщи, затова ги упражнявайте, докато дойдат естествено.

 

 

какво да кажем на изнудвача

"Е, това си е твое решение."

"Съжалявам, че си решил да заемеш такава позиция."

"Очевидно е, че си ядосан, хайде да го обсъдим, когато се успокоиш."

"Твоето мнение е коренно различно от моето."

"Виждам, че не си особено щастлив, но това е положението."

"Смятам, че това трябва да се обмисли. Да поговорим пак по-късно."

"Виждаме нещата по различен начин."

"Може би си прав. Нека да помислим и после ще вземем решение."

"Очевидно си разочарован, но нещата не подлежат на обсъждане."

 

Когато откажете да проявите слабост или веднага да преговаряте, ще накарате изнудвача да потъне в мълчание или да се намуси за известно време. Често това е моментът, в който той поддава. Докато продължава периодът на мълчание, не се оплаквайте от проблема, защото така ще му покажете, че сте разколебани, а точно оттам той черпи силата си. Можете просто да кажете: "На разположение съм да разговаряме, щом ти пожелаеш."

Изнудвачът ще се почувства безсилен и отчаян, но въпреки това трябва да запази достойнството си, затова го похвалете за другите му положителни качества. Ако се стигне до компромис, определете си граници и не ги прекрачвайте. Изнудвачите уважават хората, които умеят да отстояват позициите си.

 

 

кога изнудването става доживотна присъда

Ако се поддадете на първоначалните заплахи на изнудвача, може да се развие неприятен затворен цикъл. В даден момент изнудвачът може да унищожи жертвата си емоционално, психологически и финансово.

 

Годеникът на наша позната започна да я моли да му стане гарант за заем за нова кола, необходима му за работата, а, както сам призна, нямаше нужния кредитен статут, за да го вземе сам. Отначало тя се съпротивляваше. "Но защо не - питаше я той. - Нали искаме да прекараме остатъка от живота си заедно? Щом чувстваш, че не можеш да ми се довериш за един прост заем, по-добре още сега да сложим точката." Спорът продължи дни наред. Като последно средство той използва израза: "Най-малко съм очаквал това след всичко, което сме преживели заедно!" Накрая, заслепена от романтичните си чувства и уплашена да не го загуби, тя се съгласи да сложи подписа си върху формуляра. По-късно, когато откри, че всъщност той е некадърник и безнадежден лъжец, който дължи пари из цялата страна, вече беше твърде късно. След като се огъна пред изнудвача, тя се оказа обременена с огромен дълг, който все още изплаща на вноски. А годеникът й отдавна изчезна. Най-тъжното е, че сега тя е мнителна за всеки мъж, който прояви интерес към нея.

 

Родителите също могат да оставят белези за дълго време. Особено в провинцията те могат да упражнят силен натиск върху най-големия си син или върху най-малкия, ако той се окаже по-лесно управляем, да остане вкъщи, за да поеме семейната ферма, независимо че може да си е мечтал за друго бъдеще. Ако той се огъне пред емоционалния шантаж, винаги ще се чувства ограбен и ще мрази родителите си.

Емоционалното изнудване на дъщерите приема друга форма. Всички сме чували за жени, които са прекарали целия си живот в грижи за старите си родители; с баща или майка с крехко здраве, които са ги натоварили с чувство за вина, ако случайно помислят да ги напуснат, за да си изградят собствен живот.

 

Емоционалният шантаж винаги е неприятен, под каквато и форма да се появи. Ако веднъж сте били в ролята на жертва, лесно може да ви изнудят да я играете вечно. Тогава шансът да намерите щастието, любовта и радостта от свободния живот без гузна съвест става минимален. Затова, ако решите да плачете, уверете се, че плачете за заслужаваща кауза.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР