Ема и спасяването на мисис Томпсън

Въпреки че изненадващо не беше дори номинирана за „Оскар“ тази година, Ема Томпсън е изключителна актриса

Лилия Илиева 08 March 2014

Снимка: getty images/guliver

Ема Томпсън и героинята й от филма „Спасяването на Мистър Банкс“ си приличат по няколко неща: бащите и на двете умират рано и оставят след себе си дълбока празнина. И двете осиновяват по един син.

И двете са изкушени от литературата. П.Л.Травърз пише световния бестселър „Мери Попинз“. Завършилата английска литература в Кеймбридж Ема Томпсън печели „Оскар“ за сценария на филма „Разум и чувства“ и подготвя сексуален наръчник за 14-годишната си (тогава) дъщеря Гая. Актрисата се вълнува от тази тема, защото самата тя е преживяла сексуално насилие, когато била на осем години. Била толкова уплашена, че не споделила с никого и дълго се чувствала виновна. Но днес се е спасила от кошмарите на миналото.

Въпреки че изненадващо не беше номинирана за „Оскар“ тази година, Ема Томпсън е изключителна актриса. Интелектуална, дълбока, органична, изтънчена, духовита, тя е институция в родината си и не само там. „Мама и татко бяха хора на сцената и у нас винаги е било много забавно. Баща ми беше режисьор, мама – актриса. Много обичаше да чете. А баба е била прислужница в богато семейство. Отрано ме научи да правя вкусен оризов пудинг в напрегнатите за семейството моменти, да чистя дома редовно като по часовник. Възпитана съм в строг викториански морал – не знам дали за добро.“ В университета Ема се запалва по феминизма и пънка, боядисва косата си червена и кара мотор. Хю Лори е първото й гадже.

В края на следването й се случва нещо, което разбива сърцето й. „По време на церемонията по дипломирането ми – разказва Ема Томпсън, – татко получи сърдечен удар. Не можеше да говори, но не е искал никой да разбере, че има проблем. Заваляше думите си, а учителите ми решиха, че е пиян. Почина скоро след това. Аз си подстригах косата и се отрекох от своята женственост. Започнах да се обличам като мъж. Опитвах да го върна. Но не успях!“

На 23 Томпсън заминава да специализира клоунада в Париж. Когато се връща, участва в минисериала на BBC „Под знака на войната“, където се запознава с бъдещия си мъж Кенет Брана. Ема и Кен са обявени за „златната двойка“ на английската сцена и екран. Сравняват ги с Вивиан Лий и Лорънс Оливие. Пет години след сватбата им на хоризонта се появява Хелена Бонъм Картър. През 1989 г. Брана и Томпсън се развеждат и тя изпада в тежка депресия. Оцелява благодарение на работата си, с която печели куп награди. Пет години по-късно Ема Томпсън среща втория си съпруг Грег Уайз на снимачната площадка на „Разум и чувства“. Ема е сценарист, а Грег е продуцент на филма. И там любовта им започва. „Той събра парчетата от мен и ги съедини едно с друго.“ Грег и Ема все още са двойка. Имат две деца – дъщеря им Гая и 20 годишния Тинди от Руанда, когото осиновяват през 2006-а.

Запознават се с него на парти в Консулството за бежанци. Тинди спи на открито, на Трафалгар Скуеър. Те го канят на гости за Коледа. И после – да стане част от семейството им. Живеят в дома, в който Томпсън е родена – в спокойния лондонски квартал Западен Хампстед, на същата улица, на която живеят майката и сестрата на актрисата. Обикновена английска къща с градина, в която Грег отглежда домати. „Семейството е центърът на цялата ми вселена”, обича да казва казва Ема Томпсън.

Още нещо за писателката, героиня на Ема Томпсън – П. Л. Травърз: била е бисексуална; ученичка на мистичния гуру Георгий Гурджиев, с когото се е срещала лично; на 40-годишна възраст осиновява дете, като го избира по съвет на астролога си. Момчето е ирландче и има брат еднояйчен близнак, който обаче писателката с присъщата си маниакална чепатост отказва да осинови и дори не информира сина си, че има брат. Той разбира това едва 17-годишен, когато на вратата на дома си вижда свой двойник. Шокът му е неописуем. П.Л.Травърз умира на 96-годишна възраст в Лондон, като преди това е удостоена с титлата „Офицер на Британската империя“ – колко подходящо!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР