Нека да е Джаред Лето!

Какви са шансовете му за "Оскар" на предстоящата церемония

Ирина Иванова 22 February 2014

За ролята си на транссексуалния Райън в „Dallas Buyers Club“ номинираният за „Оскар“ за поддържаща мъжка роля Джаред Лето отслабва с 11 килограма и прекарва цели 25 денонощия в кожата на персонажа си. Съблича женските си дрехи само за да се епилира от главата до петите, включително и веждите. Заслужил си е значи статуетката, нали?

В Холивуд вече наричат този филм „Голямото отслабване“, защото и Лето, и Матю Макконъхи гладуват в продължение на месеци, за да се отърват от мускулната маса, трупана за предишни роли. За Джаред Лето диетата не е болка за умиране, тъй като по принцип е веган и се храни основно с хумус и гуакамоле. Пък и това вече го е правил – за филма „Реквием за една мечта“, където играе дилър на хероин, също отслабва с десетина килограма.

След като става тийн звезда със сериала „Тъй нареченият мой живот“, в началото на кариерата си актьорът получава „скоротечни“ роли, в които го убиват бързо и болезнено, но поне в култови филми като „Боен клуб“ и „Американски психар“. После следва серията „седем филма и десет години лош късмет“, в която всички проекти на Лето се провалят или пък самият той остава напълно незабелязан. Истинският реванш за него е именно „Dallas Buyеrs Club“, а големият парадокс е, че сценарият на същия този филм му е изпратен още преди 15 години, в началото на „черната серия“, но тогава Джаред дори не го прочита и най-високомерно го изхвърля в кофата за боклук. „Тогава бях голяма филмова звезда“ – самоиронизира се актьорът. Сценарият е отхвърлян в продължение на 18 години от 87 студиа и накрая пак се връща при него. Матю Макконъхи обаче му е благодарен за тогавашното му високомерие. Съдбата явно си знае работата.

42-годишният Джаред е една от странните холивудски птици. На пръв поглед – красавец с тъмна коса, огромни сини очи и дълги, почти момичешки мигли. В следващия момент се появява с полуобръсната глава, с брада или с дяволски гребен. „Никой не може да ми каже как да изглеждам или какво да говоря“ – заявява той. Известен е случаят с журналист, който няколко пъти го пита как би коментирал връзката си с Камерън Диас (с която са сгодени цели 3 години), докато най-накрая актьорът го отрязва с думите: „Първо позирате на корица заедно, след това обяснявате защо сте се разделили... Хайде стига!“

В продължение на около година Джаред бе мъжът мечта за Линдзи Лоън, която дори си фантазираше как ще се оженят боси на брега на океана, а той я възпитаваше в здравословно хранене и безалкохолно пиене, но нищо по-сериозно между тях не се случи. Преди Линдзи планове за съвместно бъдеще с Джаред си правеше и Скарлет Йохансон, с която изкараха заедно цяааалата 2004 г., но и техният любовен дует не украси нито една корица.

Сега актьорът се е отдал на моделки и с тях не се задържа дори и по година – сръбкинята Нина Сеничар, „моделът от Сен Тропе“ Катерина Дам... Много повече време той отделя на групата си „30 Seconds to Mars“, в която е вокалист, китарист и текстописец, и на любовта си към творчеството на „най-влиятелния жив художник“ Деймиън Хърст.  
Джаред не обича да говори за семейството си, най-вече за липсващия си баща. Знае се само, че благодарение на твърде артистичната си майка той и брат му Шанън („най-близкият ми човек на света“) са живели във всеки щат на Америка и до днес обичат да номадстват – пеша или на стоп, с раници на гърба. „Все пак не съм Елвис Пресли. Достатъчна ми е съвсем лека дегизировка и мога да отида където си поискам“ – казва актьорът.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР