Хилтън: най-тай

Насладете се на тайландския автентичен вкус

Адриана Попова 14 February 2014

До 21 февруари в софийския Hilton гостува Чаясит Шрихом или Лам - тайландският главен готвач на Хилтън Букурещ. Това означава, че до 21-и гостите на хотела могат да се насладят на автентична тай кухня. Бюфетът ще изобилства от нудъли, месо на скара и екзотични салати. Изживяването днес и утре (14-и и 15-и) допълват танцьорките от група „Гинария“ - създадена от тайландската общност във Франкфурт, за да популяризира културата на родината им. Те, както и Лам, гостуват в рамките на традиционния вече Фестивал на тайландската кухня, организиран съвместно с Туристическото представителство на Кралство Тайланд за Балканския полуостров и Почетното консулство в България.

Лютив, солен, горчив, кисел и сладък – това са петте основни вкуса в тай кухнята като лютивото взима надмощие. Затова е толкова важна и ролята на традиционния ориз, който не се соли при приготвянето му и неутрализира пикантността на ястията. Друга характерна черта е използването на кокосовото мляко и сметана (аналогични като употреба на нашите млечни продукти), включително в супите и наличието на екзотични за нас подправки като лимонова трева, галангал от семейството на джинджифила и тай босилек. Специфичният сос от ферментирали рибки също се използва по-скоро като подправка към ястията, но е доста солен и нерядко е истинско предизвикателство за европейския вкус. При тай кухнята ястията се сервират едновременно на масата, т. е. не се спазва поредността на супа, салата, основно и т. н.

Тайландците са направо луди по декорирането на масата и храната. Неслучайно там е възвикнало изкуството за художествено изрязване на плодове и зеленчуци – карвинг. Тай кухнята се смята за най-модерната етно кухня в момента, а в Хилтън имате възможност да се насладите на 100% автентичния й вкус.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР