Седмицата на модата в Ню Йорк е открита

Част първа: Helmut Lang, Rag&Bone, Jason Wu, BCBG Max Azria

08 February 2014

Модният маратон за сезон есен-зима 2014-2015 по традиция стартира със Седмицата на модата в Ню Йорк. Финалът му ще бъде отбелязан през март в Париж, а дотогава ще проследим не само вдъхновенията, с които дизайнерите ще „облекат” следващата зима, но и най-интересното от крайните резултати за творенията им – гостите на дефилетата, демонстриращи личния си вкус и стил пред фотографите на улицата.

А до момента най-голямата изненада за Седмицата на модата в Ню Йорк е решението на част от американските дизайнери да излязат от обичайната си локация – Линкълн център, и да преместят своите модни шоута в различни точки на града. Сред тях са Алекзандър Уанг (който ще покаже колекцията си в Бруклин), Каролина Ерера, Майкъл Корс и куп други.

Паралелно с дефилетата на големите имена от подиума, 28 млади дизайнера ще заявят таланта си на Made Fashion Week, изисквайки вниманието на публика и критика, с надеждата след няколко години да бъдат сред „избраните”, задаващи тенденциите на световната мода.

 

Дефилето на Helmut Lang премина под обичайния минималистичен за марката тон: изчистени силуети, геометрични форми, семпли цветове. С няколко принта за разнообразие и повишен интерес към обработката на кожата с косъм.

 

Вдъхновенията за Rag&Bone гравитират между историята на момичетата израснали в тексаско ранчо и суровата реалност на военния фронт. Общото между тях е ненатрапчивата носталгия към епохата на 40-те и 50-те, и усещането за романтичен филм с драматичен край.

 

Спокойствие и уют струи от колекцията на Jason Wu, благодарение на меката опушена палитра, топлите плетива и нежния допир на коприната. Вниманието към детайлите е повишено, а резултатът – завършен зимен гардероб, без капка усилие.

 

За BCBG Max Azria тази колекция е особено специална, защото отбелязва техния 25-годишен юбилей на модния подиум. Съвсем логично, моделите са своеобразна ретроспектива на историята на модната къща, но преплетена с надеждите им за бъдещето (и най-вече интереса им към новите технологични материи).

ТВОЯТ КОМЕНТАР