Децата и спортът

Кога, къде и как?

Елка Влаховска 08 February 2014

Снимка: Марин Каравелов

Често родителите се затрудняват да решат кога и къде да запишат детето на спорт. Orange Fitness във Варна и в София, като част от международна верига от премиум клас, предлага подходящите занимания за деца от 3 до 13 години в специализирания си детски клуб. Сложната тийнейджърска възраст също е обхваната с целенасочена спортна програма. Предимството е, че на едно място и с разнообразни занимания детето може да усети радостта от движението и да си създаде здравословни навици за цял живот. А може и да открие талант за спортна кариера!

През зимата като на море

В басейна с топла и леко солена вода децата се чувстват сякаш са в лятна ваканция. Освен че се зареждат с приятни емоции, те усвояват и правилните движения при различните стилове плуване. Треньорът Кристиан Кенов има лъчезарна усмивка и добронамерен подход, който стопява страха от водата. Има групи за начинаещи и за напреднали. Препоръчително е преди да се включи в група детето да вземе няколко индивидуални урока. Така ще се чувства по-сигурно във водата и сред новите си приятели. Дори и при напредналите разучаването на движенията в различните стилове е под формата на игра.

Плюс: 25-метровият басейн е с йонно пречистване, при което отпада неприятното въздействие на обичайните за повечето басейни химикали върху кожата и очите.

Музика, цвят и усмивки

В залата с разноцветни аксесоари за спорт децата тренират със Стилияна Димова, специализирала педиатрична кинезитерапия. Тук 45-те минути преминават като игра и развиват ловкост, издръжливост, гъвкавост, сила. Програмите са разработени по международно утвърдени методики и помагат и за профилактика или лечение на плоскостъпие, гръбначни изкривявания и затлъстяване. В групите се събират по 5-6 деца, а приятната музика и изобилието от активни цветове повдигат настроението дори в най-мрачните зимни дни.

Плюс: в групите се приобщават и проблемни деца, на които движението, музиката и игровото общуване въздействат благоприятно.

България е сред страните в Европа с най-голям процент на затлъстяване при децата. Това води до отключване на диабет или поява на високо кръвно налягане. Плоскостъпието и гръбначните изкривявания също са често срещани заболявания. Добра инвестиция в здравето е спортуването от ранна възраст.
Детската стая – арт територия

Дори когато не спортуват, в Orange Fitness децата прекарват времето си пълноценно и полезно. Преди и след тренировка или просто докато чакат родителите си те рисуват, моделират, редят пъзели и се забавляват в детската стая. Професионалисти се грижат най-малките да развиват не само въображението си, но и фината моторика (това са фините движения на пръстите на ръцете).

Тийн тренировките

За тийнейджърите Orange Fitness въвежда специализирани групови занимания по актуалния спининг, наподобяващ колоездене по пресечен терен, и BOSU – за развитие на координация и баланс върху специална гъвкава полусфера. Кръговите тренировки в зала пък наблягат на кардиоуредите и функционалния тренинг. Има групови и индивидуални занимания, така че всеки може да намери най-приятната и  подходяща за себе си форма на тренировка.

За повече информация: София, Paradise Center, бул. Черни връх 100, ет. 3,
тел. 02/ 476 66 66, www.orangefitness.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР