Гала премиерите на София Филм Фест

„Гранд Хотел Будапеща“ и „Нимфоманка“ са част от заглавията, които ще провокират интереса на зрителите

30 January 2014

"Гранд Хотел Будапеща". Старата дама е Тилда Суинтън.

Осемнадесетото издание на София Филм Фест ще ни зарадва с редица гала премиери. На 6 март в Зала 1 на НДК кинофестивалът ще бъде открит с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан Командарев - „Съдилището“. Баща и син трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си – това е историята. А главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Ина Николова, със специалното участие на Христо Мутафчиев. От октомври „Съдилището“ ще се завърти из киносалоните в цялата страна.

Едно от най-очакваните заглавия на 2014 година – „Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън, ще дойде в София непосредствено след премиерата на филма на Берлинале 2014. Филмът ни заинтригува още с пускането на първия трейлър през октомври миналата година. Сюжетът проследява премеждията на един портиер във фамозен европейски хотел някъде през 20-те години. А актьорският състав е повече от впечатляващ – Ралф Файнс, Едуард Нортън, Оуен Уилсън, Тилда Суинтън (състарена до неузнаваемост), Джъд Лоу, Бил Мъри,  Ейдриън Броуди, Харви Кайтел, Уилям Дефо, Джеф Голдблум, Том Уилкинсън.

Останалите гала премиери, които със сигурност ще изкушат публиката на фестивала, са „Великата красота” на Паоло Сорентино (“Златен глобус“ за чуждоезичен филм и номинация за „Оскар“ в същата категория). „Крадецът на книги” пък е вторият пълнометражен филм на режисьора Брайън Пърсивал, който стои зад сериала „Имението Даунтън“. Разказът се води от името на Смъртта, по време на Втората световна война, когато малката 9-годишна Лизел Мемингер прегръща магията на писаното слово, за да спаси себе си и приемното семейство, приютило я като тяхна собствена дъщеря.

Премиера пред българската публика ще има и еротичната епопея „Нимфоманка“ на Ларс фон Триер. У нас ще бъдат показани и двете части като в програмата на 18-ия София Филм Фест е подготвена и специална ретроспектива на Ларс фон Триер.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР