Бърз преглед: Haute Couture 2014

Част втора: Armani Prive, Vionnet, Jean Paul Gaultier, Valentino

24 January 2014

На финала на Седмицата на висшата мода в Париж отбелязваме още четири модни къщи, които накараха позадрямалото пеперудено ято отново да запърха в сърцата ни. Някои от тях – съвсем буквално.

 

Новата колекция на Джорджо Армани за Armani Prive носи името Nomade и е вдъхновена от момичетата с циганска душа и гореща кръв. „Това е жена, която пътешества из целия свят и зарежда въображението си от красивите вещи докосващи сърцето й.“ - коментира дизайнерът зад кулисите на шоуто.

 

Бяхме във възторг, когато дизайнерът Хюсейн Чалаян даде съгласието си да създаде колекция demi-couture за опитващата да се завърне на подиума легендарна модна къща Vionnet. Условието му бе да се откаже напълно от наследството завещано от Мадлем Вионе. За радост – не напълно, съдейки по изобилието от фини плисета и характерни солирани силуети. „Има толкова много стари марки с история, опитващи се отново да се възродят – сподели Чалаян. - Но това не значи просто да изтупаме прахта от архивите им и да спрем до там.“

 

„Вечното кабаре на Готие“ - така доброжелателно нарича критиката колекциите висша мода на Жан Пол Готие. И този сезон не прави изключение. Този път моделите на Jean Paul Gaultier са вдъхновени от трептящото безгрижие на пеперудите, а финалът на дефилето неслучайно бе оставен за „нощната пеперуда“ Дита вон Тийз.

 

Безспорният ни фаворит за сезона на висшата мода е приказната колекция на Valentino. От оперното изкуство до африканските мотиви – всеки модел от колекцията е достоен за колекцията на истинските модни ценители.

ТВОЯТ КОМЕНТАР