Имението Даунтън

Издирихме и намерихме 5 интересни факта от задкулисието на сериала

Ирина Иванова 17 January 2014

Сериалът на сезона „Имението Даунтън“, който върви всеки делничен ден от 20 ч. в ефира на Нова телевизия, е една от най-гледаните телевизионни саги не само във Великобритания, но и в цял свят, с куп награди „Еми“ и „Златен глобус“, брилянтен актьорски екип и превъзходен сценарий. Главни герои са аристократичната фамилия Кроули и тяхното невероятно красиво имение Даунтън. Всичко започва на 16 април 1912 г. – денят, когато потъва „Титаник“ и при катастрофата загиват главата на семейство Кроули и неговият син.
И понеже сме луди по сериала, по английския хумор, по чудатата английска аристокрация („Уикенд ли?! Какво означава уикенд?! – пита лейди Вайълет (Маги Смит), която цял живот е била трогателно и щастливо безработна), по огромните паркове със стари дървета, по вечното чаепиене, конете, икономите, шапките и прочие, издирихме и намерихме 5 интересни факта от задкулисието на сериала.

1. Той се снима в замъка Хайклиър, едно от националните британски съкровища, и в част от неговия огромен великолепен парк, възлизащ на 4000 декара площ, принадлежащ на аристократичната фамилия Карнарвън от 1679 г. Преди известно време композиторът сър Андрю Лойд Уебър се опита да купи изключителната колекция картини на рода Карнарвън за около 100 милиона, но семейството отказа. В това имение са снимани също така сериалът по книгите на Удхаус за Устър и Джийвс и „Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик с Никол Кидман и Том Круз. Когато питат лейди Карнарвън, настоящата „стопанка“ на замъка, с колко стаи разполага Хайклиър, тя отговаря: „Не съм сигурна. Предполагам, че ако знаеш колко стаи има къщата ти, тя не е достатъчно голяма, нали така?“

2. Звездата на филма, 78-годишната Маги Смит, иконична британска актриса, изиграла всички големи Шекспирови героини на сцената и снимала се в десетки филми, не може да повярва, че широката популярност я застига най-напред след ролята й на професор Макгонагол във филмите за Хари Потър, а после – след тази на лейди Вайълет в „Имението Даунтън“. Недоумението й е толкова голямо, че дори отказва интервюта по повод тези две роли. Тази истинска гранддама на световните сцена и екран е известна с остроумието си и героинята й в сериала е досущ като нея. Например когато питат Маги Смит защо я смятат за една от най-големите британски актриси на всички времена, тя отговаря: „О, заради възрастта ми. Когато живееш достатъчно дълго, и то в Англия, всички си мислят, че няма начин да не си изключителен.“

3. Дамата, която навремето отказа брак на Шон Пен, Елизабет Макгавърн, също е в една от главните роли – тази на Кора Кроули, съпруга на сър Робърт Кроули и снаха на лейди Вайълет. Елизабет има зад гърба си култови холивудски филми като „Обикновени хора“, „Рагтайм“ и „Имало едно време в Америка“. През 1984 г., едва на 20, тя снима филм с Шон Пен и Шон се влюбва лудо в нея. Двамата се сгодяват и насрочват дата за сватба, но Елизабет изведнъж разваля годежа и напуска Пен и Холивуд и заминава за Ню Йорк да учи театър. Когато я питат защо не се е омъжила за един от най-харизматичните актьори, тя отговаря: „Да се омъжа за Шон?! Мисля, че съм истинска късметлийка, че направих точно това, което направих.“ После Шон Пен се жени за Мадона, а Елизабет – за британския продуцент и режисьор Саймън Къртис, с когото живее и до днес. Признава, че за ролята на Кора се е молила на колене и никак не се срамува от това.

4. Като гост звезди в следващите сезони се включват Шърли Маклейн, Пол Джамати, Джуди Денч и др. „Имението Даунтън“ е един от малкото сериали, получил огромна подкрепа както от редовата телевизионна аудитория, така и от критиката, а и от звездите – Мишел Обама (която след като приключил първият сезон на сериала, изпратила учтива молба до продуцента, ако може, да й изпрати на DVD втория сезон, защото просто няма търпение да го дочака по телевизията), Уилям и Кейт, самите Ролинг Стоунс обявиха, че ще преместят с 30 минути началния час на концертите си, за да могат и те, и феновете им да гледат сериала.

5. Джулиан Фелоус, човекът зад „Имението Даунтън“, е може би най-интересният тип в целия екип. Той е барон, член на Камарата на лордовете, консерватор. Роден е в Кайро, а баща му, сър Едуард Ланселот Фелоус, е дипломат, археолог и арабист, който когато Джулиан бил на 16, му дал мъдър бащински съвет: „Ако имаш нещастието да живееш във време, в което си принуден да си изкарваш прехраната с труд, гледай поне да е с нещо забавно.“ И Джулиан го послушал, но не защото му се налагало да си изкарва прехраната. Става писател, сценарист, актьор, продуцент. До 50-годишна възраст провалът му във всяка от тези дейности е пълен. И изведнъж Фелоус пише сценария за филма на Робърт Олтман „Госфорд Парк“ и на 52 години вече има „Оскар“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР