На палубата, сред океана на града

Този дом се намира в нова сграда с модерна архитектура. Тя подсказва духа на интериора: съвременно градско жилище от европейски тип.

Елка Влаховска 28 January 2010

Снимка: Калин Руйчев

Арх. Ивайло Захариев(0887/958 336) и арх. Адриана Димитрова следват новите тенденции в интериорния дизайн. Те правят проект с големи и светли пространства, с изобилие от стъкло, стоплено от присъствието на дърво, с избор на дизайнерски мебели и умело разположена елитна техника за дома. Жилището е всъщност едно пространство, интелигентно преградено на отделни зони на обитаване.

От входната врата се влиза направо в холната част - светла и просторна, с удобни модерни дивани и система за домашно кино. Холът е обграден от тераса, която се вижда през големите витрини, "изграждащи" две от стените му. Когато собствениците седнат да гледат домашното си кино, импрегнирани ролетни щори затъмняват пространството. Терасата е като палуба на яхта: покрита е с тиково дърво, перилата са в цвят металик. От там се открива неочаквана гледка към покриви и полуразрушени фасади на стари софийски кооперации.

С чаша шампанско на терасата, човек има усещането, че пътешества сред вълните на градския океан.

Съмненията ми как се отоплява жилището през зимата при наличието на тези големи витрини, се разсейват, когато ги отварям и затварям. Те са на релса, лесно се плъзгат, а немски механизъм създава идеалното уплътнение. Модерни конвектори през лятото охлаждат, а през студения сезон затоплят помещението. Това определя и възможността в апартамента да няма изградени тежки стени и плътно затварящи се врати.

Интимността на спалнята е постигната с проектираната от архитектите висяща стена от гипскартон. Тя е само лека преграда от зоната на бодърствуване към зоната на съня. Врата затваря помещението до спалнята, предназначено за гардеробна. Там функционално са подредени стелажи и чекмеджета, които прибират дрехите и обувките. Вратата към банята е почти невидима - тя е от матово стъкло. Мивката също е със стъклен плот, до нея свети оригинална лампа с италиански дизайн - наподобяваща спринцовка. Това леко хладно внушение омеква от настилката на пода - гранит в топъл светлобежов цвят. Цялото т.нар. санитарно помещение е разделено на три части с успоредни стенички и общ "коридор".

Най-близо до спалнята е умивалникът и подвижното огледало, което под наклон отразява в цял ръст, до него е тоалетната и накрая - модерната душкабина. Малко, компактно, но функционално правоъгълно пространство, оградено към кухненската част с непрозрачна стена от матово стъкло.

Оригинално е решението на архитектите и за разполагането на кухнята и трапезарията. На удивително малко пространство се събира всичко необходимо за съхранението на храната, готвенето и сервирането. Прецизно подбрани са вградените домакински уреди: хладилник, перална машина, съдомиялна, кафе-машина и шкафчета за съдовете.

Кухненската мивка и керамичният плот за готвене са вградени в "островче", чието продължение е масата за сервиране. Около нея са подредени дизайнерски столове, облечени в гладка кожа. Естествената кожа е господарят на удобството в този дом: в елегантността на диваните и килима с косъм. Тя успешно се съчетава с дюшемето от тиково дърво, което от пода в хола прелива към терасите, с дървената ламперия в спалнята и вратичките, които скриват кухненското обзавеждане. Тези естествени материали уравновесяват добре студеното присъствие на стъклото и металните повърхности.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР