Преди полунощ
18 December 2009
Пуешки гърди с боровинков сос
Необходими продукти: 2 големи пуешки гърди, зехтин, 300 г червени боровинки, 1/2 ч. чаша прясно изцеден портокалов сок, 1/4 ч. чаша захар, сол, черен пипер на вкус
Приготвяне: включете фурната на 200 градуса и два от котлоните на среден огън. Пригответе боровинковия сос, като смесите в тенджерка плодовете, портокаловия сок и захарта. Разбърквайте около 10 мин., докато се сгъсти, а боровинките „изплават“ отгоре. В тиган загрейте зехтина и запържете от двете страни пуешките гърди, предварително овкусени със сол и черен пипер. След като се зачервят, ги поставете в тавичка и прехвърлете в затоплената фурна. Печете около 20 мин. Сервирайте пуешките гърди, нарязани на филийки и залети с боровинковия сос.
Пуешко с ягоди и сирене фета
Необходими продукти: 500 г пуешко месо, може да е и от по-тлъстата част, 6 средно големи ягоди, 50 г сирене фета, 2 яйца, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. балсамов оцет, 1 ч. л. сос Уорчестър, ½ ч. чаша натрошени сухари, 2 листа от зелена салата, сол, черен пипер
Приготвяне: нарежете ягодите и сиренето фета на малки парченца и поставете настрана. В голяма купа смесете яйцата, зехтина, балсамовия оцет, сухарите, соса Уорчестър, накъсаните парченца зелена салата, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и добавете накълцаното пуешко месо. Омесете добре и разделете на 8 топки, които сплескайте с ръка. Сложете по лъжичка от ягодите и сиренето върху 4 от тях и захлупете с останалите. Така оформяте 4 кюфтета. Печете ги по 3 мин. от двете страни на предварително добре нагрят грил тиган. Намалете огъня, захлупете тигана с алуминиево фолио и печете още по 4 мин. от двете страни.
Печена пуйка с плънка
Необходими продукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 глава лук, 1 ч. чаша ориз, сол, черен пипер, пресен магданоз, 1 ч. чаша прясно мляко, 300 г кестени, масло, 1 ч. чаша червено вино
Приготвяне: задушете в 4 с. л. олио нарязаната глава лук и предварително сварените дреболии. Добавете ориза, сол, черен пипер на вкус и нарязания пресен магданоз и долейте 2 ч. чаши топла вода. Сложете и кестените, предварително опечени, обелени и сварени в прясното мляко. С готовата смес напълнете и зашийте пуйката, като предварително сте я осолили и намазали с масло отвън и отвътре. Печете на умерена фурна, като поливате от време на време със соса, който птицата е пуснала, примесен с червеното вино.
Екзотична супа
Необходими продукти: 4 ч. чаши пилешки бульон, стрък лимонена трева, 2 стръка пресен босилек, 1 с.л. настърган пресен джинджифил, щипка лют червен пипер (чили), 2 накълцани скилидки чесън, 2 пуешки гърди, 1 ч. чаша кокосово мляко, 1 ч. чаша зеленчуков бульон, 1 ч. л. захар, 1 ч. чаша измити и нарязани печурки, 3 малки зелени лимона (лайм), сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: сварете пуешките гърди, извадете, отцедете и нарежете на парчета. Загрейте пилешкия бульон и добавете лимоновата трева, джинджифила, чилито и чесъна. На слаб огън варете около 15 мин. Извадете лимоновата трева. Добавете останалите продукти заедно с изцедения лимонов сок и варете още 10 мин. Накрая овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.