Гърмящо прасе за Стивън Сегал

Боби Паунов е главен готвач на известната фирма за кетеринг Red Devil

Лилия Илиева 16 May 2009

Снимка: Светослав Караджов

Боби Паунов е главен готвач на известната фирма за кетеринг Red Devil. Готвил е за Кайли Миноуг, която предпочитала френска кухня, за Риана, която хапнала малко и държала да има риба в менюто й, и за Лени Кравиц, който консумирал кашерна и вегетарианска храна.

Едно от най-интересните и смешни изпълнения на Боби било гърмящо печено прасе, което избухнало в ръцете на екшън героя Стивън Сегал. Бомбата в корема на прасето била освен малка и специална – гърмяла само нагоре, платото пък било от материал, който да не се разпадне. Постреснали Сегал, но той оценил вечерята, макар и разпръсната по ресторанта, и много се смял. Голям почитател на молекулярната кухня, в която храната се поднася в различно от обичайното си агрегатно състояние, Боби е посещавал прочутия испански ресторант „Ел Були“ и прилага знанията си оттам в менютата, които приготвя както за звезди, така и за кралски особи.

Сред насладилите се на негови ястия са кралят на Швеция Карл XVI Густав и кралят на Испания Хуан Карлос. Паунов е приготвял ястия и за снимките на филма “Черната далия”. А специално за EVA разкри три от рецептите, с които е глезил знаменитости.

За филма “Черната далия”

Звезден гъши дроб
(за 10 порции)
подходящо мезе за Каберне Совиньон и Мерло

800 г гъши дроб се маринова в 100 мл шери от портокалови кори, 100 мл коняк, 5 г сол и 2 г бял пипер. Увиваме го в плик да престои. След 24 часа се пече на водна баня във фурна, загрята до 45о С, за час и половина. Изрязват се малки кръгчета, които се панират в златен и сребърен сладкарски брокат (може да се купи в специализираните сладкарски магазини). Декорира се с мента. Декорация за чинията: миксира се компот от личи, желира се и като изстине, се нарязва на ленти. Смесват се 200 мл сок от компота и 1 ч. л. захар, загряват се, докато кипнат и захарта се разтвори. Прибавя се разтворен желатин. След като сместа изстине леко, се слага в хладилник.

За краля на Испания Хуан Карлос
Козе сирене
(за 10 порции)
подходящи напитки: Совиньон блан и Шардоне

400 г козе сирене се разбива с миксер с мляко. Добавят се прясна мащерка, щипка джоджен и щипка черен пипер. Сместа се изсипва в малки прозрачни шотове до 3/4 от съда. Останалата 1/4 се долива с пасирани до еднородна смес половин кг пресни домати с щипка сол, щипка бял пипер и 20 г зехтин. Декорира се с джоджен и нарязана на ленти пастърма.

За Риана
Риба тон с конфит от чушки
(за 10 порции)
пие розе, бяло и червено вино

1 кг сурова червена риба тон се маринова в 80 г морска сол, 80 г захар, 50 г листа от прясна мента и 150 мл мастика Перно за 24 часа. Нарязана на парчета, се декорира с 300 г жълти чушки, задушени със зехтин, сол и бял пипер и нарязани на малки кубчета. Декорация за чинията 1: 150 мл червен балсамико и 2 с. л. мед се кипват за около 5 минути. Когато изстине, сместа се сгъстява. Декорация за чинията 2: Изстисканият сок от 150 г нарязана мента се смесва с 200 мл лимонов сок и леко се затопля. Прибавя се леко загрят желатин (20 г), разтворен в 40 мл вода. Сместа се оставя да изстине, когато стегне, се реже и с нея се декорира чинията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР