сено и зелен чай за идеална фигура

или защо ароматната вана е не само едно от най-големите удоволствия в живота, но и заменя антидепресантите и бурканчетата с козметика

Свобoда Сидерова 15 September 2009

С превърналата се в класика млечна вана на Клеопатра днес не можеш да удивиш никого. Виж ваната със сено, шоколад, лимон или зелен чай е супер атрактивна. Още повече, че нетрадиционните съставки, богати на витамини и минерали, са истинска магия за младост. При това решават сериозни проблеми като наднормено тегло, целулит, загуба на еластичност, нервност и безсъние.

Няколкото минути блаженство в ароматната вана ще ви помогнат да възстановите силите си и да се почувствате красиви. Опитайте се да я приготвите сами вкъщи.

вана със сено

Методът "прескача" при нас от алпийските SPA центрове. Идеята хрумва на тиролките, които след напрегната работа обичали да отдъхват (и не само) в дъхавата и уютна прегръдка на копите сено. Нашите билки - бял равнец, жълт кантарион, мащерка, синя тинтява, иглика, лайка, маточина, кукувича прежда... по нищо не отстъпват на алпийските, дори са по-благоуханни.

Тревата се коси на разсъмване, когато още не е изсъхнала от росата, за да се усили процесът на ферментация. След 3 дни сеното достига температура 40 градуса и е готово за употреба. Един килограм се накисва във ваната 1 час предварително. Ваната със сено има отпускащ ефект, премахва нервното и мускулното напрежение. И не на последно място е ефикасна при целулит, тъй като действа дрениращо.

Любителките на пасторалната идилия ще оценят и "сухата" вана. Ваната се постила с куп добре накиснато сено. Отгоре се "завивате" с още един слой. Отделящата се при ферментирането топлина освобождава съдържащите се в билките етерични масла, а лекото изпотяване активира кръвообращението, а оттук и елиминирането на токсините.

вана със зехтин

Ако искате да сте чувствени и красиви без особени усилия, запасете се със ... зехтин, тайната за dolce vita на всяка италианска актриса. Не случайно неостаряващата София Лорен, която се маже от главата до петите с "течното злато", се кълне, че никога няма да го замени с някое супер модно, но създадено в лаборатория средство. Възможностите на зехтина да удължава младостта са умопомрачителни.

Благодарение на високата концентрация на антиоксиданти и ненаситени мастни киселини подхранващо-възстановителните му свойства са извън всяка конкуренция. Първо се обтрийте със зехтин, изчакайте малко и тогава вземете вана. Нереално е да мислите, че ще я напълните цялата с масло. Дори да изсипете малко, няма да се разтвори във водата, а ще изплува на повърхността.

Може да потърсите в магазините средство за вана с маслинено масло, например гела за душ и вана от серията Planet SPA на Avon или маслото за тяло Huile Profil Corps на Darphin. Или да смесите 400 г листенца от рози с 500 мл зехтин. Оставете да покисне седмица, след това прецедете. Добавете във ваната 3 с.л. от настойката. Накрая не забравяйте да вземете топъл душ.

вана с шоколад

За необичайните свойства на напитката от какао знаели още навремето ацтеките. Испанските завоеватели заменят в рецептата червения пипер с ванилия и зарибяват Стария свят с "горчивата вода" (на местния език чокоатл). Зърната какао са богати на какво ли не - на белтъчини, мазнини и витамини. Да не говорим за ценните минерали (сред които желязо, магнезий, фосфор и калций) и антиоксидантите.
Екстрактът от какао отлично се справя с излишните сантиметри, а полифенолите в състава предотвратяват стареенето на кожата.

Известно е, че кофеинът в тъмния шоколад ускорява обмяната на веществата. Тук не става дума да се потопите във вана с шоколад, а за масажа с него, към който козметолозите проявяват небивал интерес. Основната съставка на козметиката на италианската фирма Gerard's е маслото от какао. Докато чакате 10 минути след масажа, тялото да се наслади на ароматната смес, "врътнете" една маска на лицето с шоколадовото фондю на френската фирма Bernard Cassiere и едва тогава се пъхнете във ваната.

Резултатът е еластична кожа, възхитително мека и пракрасно овлажнена. Освен полезна, процедурата е доста приятна. Какаото стимулира усиления синтез на ендорфини, т.нар. хормони на щастието, които гарантират мигновен антистрес ефект.

вана със соли от Мъртво море

Уникална възможност да се потопите в лечебните води на Мъртво море. Савската царица използвала солта, за да запази тялото младо, а косата гъста. Солената вана дълбоко очиства кожата, повишава тонуса и еластичността й, бори се с отоците и целулита, премахва стреса, стимулира имунната система и нормализира водно-солевия баланс. Последното е от особено значение за работата на организма като цяло. По състав Мъртво море рязко се отличава от останалите морета.

Солеността му надвишава 8 пъти тази на Атлантическия океан. Уникално е и високото му рН - 9. На пазара ще намерите както натурални соли на Natural Sea Beauty, така и комбинирани с водорасли на Algotherm, Beaute Oceane и Thalgo или с етерични масла. Тези с лавандула успокояват, с лайка действат антибактериално, с розмарин намаляват болките и стимулират кръвообращението. По време на процедурата затворете очи и почнете да броите от 100 обратно.

Когато стигнете до единиците, представете си, че сте на брега на морето, чувате шума на прибоя, работата на сърцето, равното дишане. Излезте от медитацията с нормално броене - на 1,2,3 вдишайте дълбоко и на 4,5 отворете очите. Ето и една рецепта за отслабваща вана. Необходими са ви 80-150 г соли, равни на 4-8 с.л., 125 г сода бикарбонат и 100 мл хвойнов екстракт.

вана с мляко

Наистина великолепно средство, истински фараонски подарък. Ваната с кобилешко мляко е тайното оръжие на Клеопатра, с което сразявала мъжете. Безценното съчетание на белтъчини, калций, мазнини и витамини (плюс избелващите съставки) с право заслужават отлична оценка. Съдържащият се в големи количества витамин В събужда вялата кожа, а витамин Е я подмладява.

Млечните протеини не само прекрасно почистват, но и хидратират, подхранват и успокояват дори и най-сухата и раздразнена кожа. Едва ли е рационално да купувате десетки литри мляко, за да напълните ваната. По-добре се възползвайте от следната рецепта. Смесете 2 л прясно мляко (желателно топло) с 4 с.л. мед и оставате за 10 минути. Напълнете 1/3 от ваната и изсипете чаша готварска сол. Изчакайте я да се разтвори и добавете млякото с меда. Кадифеният резултат е гарантиран, а кожата дълго след това ще ухае божествено.

Вълшебния млечно-меден "шейк" за кожата може да приготвите и с козметични средства. Горещо ви препоръчваме солите и таблетките за вана от серията Miss Milkie на Pupa. Млечните протеини и захарите в състава са едно на ръка. По-вълнуващ е ароматът на шоколад, бадем, ванилия или захарен памук, на който ухаят. Не по-малко атрактивна е млечната вана на прах Bain Lacte от серията Aсadespa Relax на Academie.

вана с мед

Медът е един от чудесните дарове на природата. Ваната с него предполага кратък самомасаж с мед (добавете малко евкалиптово масло за по-лесно плъзгане и потупайте с длани проблемните места). Свойството на златистата течност да нормализира обмяната на веществата и да абсорбира токсините, както и терапевтичният ефект са уникални. За да помогнете на кожата по-лесно да възприеме биологично активните съставки - минерални вещества, пчелно млечице (природен антибиотик) и витамин Е, влезте за малко в сауната.

Ако нямате вкъщи, отворете крановете на топлата вода в банята. Само няколко минути и ще се почувствате като в турски хамам. Ред е на ваната. Ако добавите 2 с.л. мед във водата, не само ще се разделите с умората и ще спите като къпани, но и ще повдигнете самочувствието на кожата като я направите блестяща и гладка.

Друг вариант - смесете няколко капки етерично масло от портокал с мед и разтворете във вода. Няколко процедури подред и ще накарате целулита да отстъпи. Не пропускайте и гела за вана и душ на Oriflame и на Nivea с мляко и мед. 1-2 капачки под струята вода гарантират и въздушна пяна.

вана със зелен чай

Освежаващата напитка не само понижава кръвното, очиства организма и стимулира сърдечната дейност. Тонизиращите, защитните и подмладяващите й свойства, дължащи се на 6 фермента, 12 минерала и 5 витамина, предизвикват възторга на козметолозите. За да приготвите вана със зелен чай, не трябва да сте дзен-майстор. Достатъчни са 4-5 пакетчета зелен чай, които да запарите в чайник. Ваната е подходяща, както за мазна кожа (действа антибактериално и свива порите), така и за зряла.

За по-голям ефект може да използвате чайовете на Algotherm. Различните комбинации - зелен или южноафрикански чай плюс водорасли, гуарана, жен шен и влакна от млада царевица - имат различен ефект - тонизиращ, релаксиращ и отслабващ. Ако искате да стегнете кожата, добавете във ваната още 30 г стрит джинджифил. Последни изследвания сочат, че ароматната подправка има ефект, подобен на ботокса.

Може да се възползвате и от гела за душ и вана на Avon с бял чай и на Elizabeth Arden със зелен. Останалите продукти от въпросните серии ще ви помогнат да довършите чайната церемония.

вана с лимон или ябълков оцет

Изпитаното средство за избелване на кожата е подходящо и за изсветляване на слънчевите петна в областта на деколтето и раменете. Освен това "съживява" мазната кожа, като я избавя от натрупания себум, при това без да я пресушава. Нарежете 1 лимон на тънки кръгчета, залейте с гореща вода и изчакайте 2-3 часа. Ако искате да запазите непокътнато богатството от витамини - С, група В, Е и РР залейте с хладка вода и изчакайте да покисне поне 2 дни.

Другият вариант е да добавите във ваната пресен сок от няколко лимона. Преди това не забравяйте да натъркате проблемните зони с кръгче лимон и да поседите така няколко минути. Освен всичко друго, ваната с лимон е като будилник за онези, които не могат да откъснат главата от възглавницата сутрин. Силният му проникващ аромат разкъсва паяжината на съня и ви настройва на работни обороти.

Ако кожата ви е чувствителна, по-добре се откажете от цитрусовата вана, защото може да предизвика раздразване.
Рецептата за подмладяващата вана с ябълков оцет (2 чаши) включва още капачка от любимия душ гел. "Киселата" вана е алтернатива на хирургичния лифтинг. За жалост, ефектът й трае само 12 часа. Благодарение на ябълковата киселина водата се покрива с "хрупкава коричка". Подобен филм се образува върху кожата и я стяга.

полезни съвети

  • - температурата на водата не бива да превишава 36-38 градуса. В противен случай само ще изсушите кожата и ще се уморите
  • - процедурата не бива да трае повече от 15-20 минути
  • - не изсипвайте етеричните масла директно във ваната, а разтворете предварително в т. нар. базово масло - бадемово, пшенични зародиши, сусамено, зехтин или чаша мляко
  • - не изсипвайте сместа преди да се е напълнила ваната, иначе маслата ще се изпарят преждевременно
  • - ефектът от ваната е по-силен, ако предварително почистите тялото със скраб
  • - след вана най-добре е да си легнете, ако е през деня - починете поне 15 минути.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР