Бодливият килър на апетита и жаждата

От кактус до кактус има огромна разлика. Употребата на някои може да ви докара наркотични съновидения, на други може да ви изпрати директно в рая, но не на ментално, а на физическо ниво.

Свобoда Сидерова 28 April 2010

Белите приобщиха бушмените към цивилизацията с бутилка кока- кола, хвърлена от самолет (сигурно си спомняте филма „Боговете сигурно са полудели”). Жителите на Калахари пък им подариха супер-ефикасно средство срещу преяждане и булимия. Със сърцевина от стъблото на кактуса худия гордони те утоляват глада и жаждата си по време на дългите си странствания из пустинята. Съдържащото се вещество с кодовото име Р57 стимулира центъра на ситост в мозъка, т.е. оказва същото влияние като глюкозата, при това е 10 000 пъти по-активно от нея. Но с това далеч не се изчерпват достойнствата на безжалостното към излишните килограми и абсолютно безопасно дори за отслабналия организъм средство. Непретенциозното растение повишава още енергията и желанието за... секс. Родината на кактуса опунция е Централна Америка. В Мексико е популярен като туна, в Чили - нопал, в САЩ и Англия - „бодлива круша”.

Заради впечатляващата външност и вкусовите качества го наричат още „драконов плод“ и „индийска смокиня“. Традиционно опунцията се използва при възпалена кожа и за стимулиране растежа на косата. Не по-малко известният кактус селеницереус цъфти само нощем. Оттук и ласкателното прозвище „царица на нощта“. Да, да, онази същата, известна с антропоморфното си превъплъщение от операта „Вълшебната флейта“. Енергията на това удивително растение, способно за минути да даде възможност на любимото на Наоми Кембъл огромно и прекрасно цвете да разцъфне, е впечатляваща. Дотук с урока по природознание. С какво все пак бодливците привлякоха вниманието на козметолозите?

Напоителна система и още нещо

Неслучайно кактусите са еталон за подражание. Способността им да се запасяват и пестеливо да изразходват оскъдното количество влага, което им се удава да изцедят от пустинята, е пословична. Учените изолираха отговорните за това полизахариди и ги включиха в хидратиращите и за след слънце средства. Млякото After Sun на Garnier например изпълнява ролята на резервоар, който улавя и насочва водните молекули. Факт от съществено значение за подложената на стрес кожа. Ликвидацията на засухата e само малка част от вълшебните свойства на кактусите. Също като „колегата“ худия гордони, в състава на хранителните добавки на Ericson Laboratoire опунцията подлага динена кора на целулита. Цялата работа е разтворимите фибри, които капсулират мазнините и захарите в организма. неразтворимите пък, увеличавайки обема си при контакт с вода, „пълнят“ стомаха.

Екстрактът от „бодлива круша“ пък е в състояние, забележете, 9 пъти да усили дейността на молекулите, неутрализиращи свободните радикали. Да не говорим, че маслото от нея наред с аргановото е сред най-ефективните антиейдж средства в света. Други плюсове са освежаване на уморената и стресирана кожа благодарение на високото съдържание на минерали и микроелементи и активиране на ензимите, участващи в процеса на естественото ексфолиране. От клетъчното обновяване, подчертаване на блясъка и изравняване на тена побързаха да се възползват Sisley, Lancaster, Clarins и Lierac. Екстрактът от „царицата на нощта“ пък повишава енергията на клетките, стимулирайки метаболизма.

Бодигард и ускорител на тена в едно

Белите престилки бяха заинтригувани и от трайния имунитет на пустинното растение към жегата. И при 40 градуса на сянка то винаги запазва своя цвят. Ето защо в рецептата на слънчевата серия на Styx (за жалост не се внася у нас) присъстват 5-7 вида кактуси. Сокът от тях е природен филтър, адаптиращ кожата към загара. От една страна, той предпазва от UV лъчите, от друга - усилва наситеността на тена. Противоречивото действие има своето логично обяснение. Веднага щом слънчевата енергия стане опасна за клетките (изразява се в промяна на водно-солевия баланс), мембраните се затварят и в междуклетъчното пространство се усилва концентрацията на биологични активни антиоксиданти от рода на флавоноидите. Framesi също лансира слънчева серия за коса Morphosis (шампоан, маска за блясък и възстановяващ спрей) с екстракт от опунция от Сардиния.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР