Индиана Джоунс в храма на красотата

Козметолозите загърбиха Азия и Африка и се отправиха към тайнствената амазонска джунгла

15 September 2009

Ще намерят ли там бюти съкровищата на жените от племето корубо? Какво крият екзотичните растения, чиито имена при произнасяне връзват езика на фльонга?

Амазония, най-щедрата и най-богата екосистема на планетата. Горите (1/3 от световните) я превръщат в нещо като белите дробове на Земята. Марки като Nuxe, Planter’s и Estee Lauder позволяват не само да се потопим в тропическо блаженство, но и да допринесем за опазване на околната среда (компаниите са научили местното население да събира ядки, семена и плодове и достойно заплащат труда му). Географската отдалеченост от цивилизацията пък гарантира 100% чистота на натуралните масла и екстракти от уникалната флора.

бурити Бури-ти на езика на местното население означава „дърво на живота”. Прозвището не е случайно. Маслото от тъмночервените плодове на палмата надвишава 3 пъти съдържанието на бета-каротин в морковите. (Оттук и характерният оранжево-червен цвят, който гарантира SPF.) А както знаем, провитамин А е незаменим борец против фотостареенето. Ако прибавим към маслото минерални филтри, ще получим отличен слънцезащитен продукт. Силният хидратиращ ефект пък прави бурити предпочитана  съставка в средствата за след слънце, които моментално успокояват прегрятата кожа и „фиксират“ тена.    

купуасу Ботаническото име на тези гигантски зърна от семейство какаови се превежда като „храна на боговете”. Свойствата на маслото са уникални – регулира баланса и активността на липидите на повърхностния слой на кожата, възстановява повредите на клетъчно ниво и отлично хидратира. Популярността му като природно анти-ейдж средство също набира скорост. Да не говорим, че способността му да абсорбира вода е 240% по-висока от тази на ланолина. Масленото вълшебство още придава сила на боядисаната коса и предотвратява загубата на цвят при миене.

бабасу Маслото от плодовете на едноименната палма има не само сходен със себума състав, но е известно и като един от най-добрите овлажнители. Прекрасно запазва влагата в кожата, включително детската, прави я мека и еластична, изравнява релефа, бързо попива, без да оставя мазен филм, и не запушва порите. Ефектът му може да бъде почувстван дори и със затворени очи и, най-важното, продължава през целия ден. Но с това далеч не се изчерпват достойнствата му. Маслото предотвратява образуването на бръчки. Използва се още в средствата за суха и чупеща се коса и за нокти.

асаи Популярността си сладките черни плодове, известни като амазонско грозде, дължат на американската водеща Опра Уинфри. На официалния й сайт са наречени едни от най-подхранващите и най-мощните продукти в света. Най-ценното богатство на „гроздето“ са незаменимите мастни киселини (Омега 3+6+9), витамин С и полифеноли. Антиоксидантните свойства на последните са 10 пъти по-силни от тези на гроздето и 2 пъти по-силни от тези на боровинката. Не е без значение и антивъзпалителният и антибактериален ефект на плодовете.

гуарана Бразилец с чаша гуарана е обичайна картина, почти като вида на океана от прозореца. Заради необикновените способности да стимулират микроциркулацията, да елиминират токсини, да разглаждат кожата и да тонизират мускулите наричат плодовете на 10-метровата лиана еликсир на дълголетието. По съдържание на кофеин гуараната конкурира кафето (съответно 6% срещу 2%), което я прави ефикасна срещу мастни натрупвания. Освен в антицелулитните, стимулиращи, укрепващи и SPA  продукти се използва още и в хранителните добавки за отслабване.  
котешки нокът Растението – гигантска лиана, достигащо до 50 м, чиито шипове напомнят котешка лапа с нокти, често се споменава в индианските легенди като лекуващо тежки и фатални заболявания. Неслучайно присъства в Международната фармакопея, а през 1995 г. е обявено за растение на годината в САЩ. В козметологията природният имуностимулатор се цени заради антиоксидантните си и успокояващи свойства, благодарение на които кожата се самовъзстановява, и то преди повредените клетки да почнат да се размножават.

мурумуру Маслото от кокосова палма, богато на витамин А и Е, забавя процесите на стареене, стимулира синтеза на колаген и обновяването на клетките. Още хидратира и регулира загубата на влага. А противовъзпалителният, бактерициден и омекотяващ ефект е пословичен. Доказано е, че олеиновата киселина в състава увеличава проникването на активните вещества в кожата. Коафьорите също са впечатлени от перфектните възпитателски умения на маслото. Твърда, къдрава и непослушна коса. Я пак повторете?

андироба Местните жители използват маслото от ядките на т. нар. бразилско червено дърво за смъкване на температурата, при раздразвания, зачервявания и синини, а така също като натурален репелент срещу насекоми. Омега 3 киселините в състава регулират нормалния жизнен цикъл на клетките и стопират неконтролируемия синтез на меланин, причина за неприятните петна. Друга киселина пък ускорява зарастването на повредената кожа.  Козметолозите оцениха на шест способността му да топи мазнини и го включиха в антицелулитни продукти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР