Зьолден - тиролската зимна приказка

Това, което е за света лятната Ибиса, за маниаците на "белия спорт" е Зьолден: място - символ. Кътче от света, където да намериш или да преоткриеш онова, което силно вълнува сърцето ти.

Елка Влаховска 31 January 2006

И ако испанският остров е известен с прекрасните си плажове и лудите си дискотеки, зимният курорт в австрийските Алпи е добре познат на истинските, ама много запалените маниаци на ски спусканията и сноуборда. Защото климатичните му условия правят сезона на белия спорт тук безкраен. По пистите от октомври до май има дълбок сняг, а ски могат да се карат целогодишно в района на двата ледника над курорта (с по немски трудно произносимите имена Ретенбах и Тифенбах).

Не случайно в Зьолден обикновено оттук тръгва "белият керван" (първият етап на световната ски купа). Или през лятото се правят снимки за рекламните каталози на световните марки за ски и сноуборд екипировка.
В Тиролските Алпи въобще е трудно да се мисли за нещо друго, освен за природни хубости или ски спорт. Казват, че именно на тиролците първи в света им е хрумнала идеята да се придвижват по заснежените склонове върху "дъски". А когато по тази "нестабилна конструкция" започнали да се палят и други, тиролците първи открили, че планински курорти могат да се правят не само в близост до термални извори. Днес в Тирол има над 240 алпийски курорта и един от най-популярните е Зьолден.

До Виена се стига с международен полет, оттам до Инсбрук - с вътрешни авиолинии, а до Зьолден е час и половина с автобус или с такси. Пътят минава край живописни тиролски селца, които се отличават само по цвета на стените на църквичките: тук - бяла фасада, там - розова, другаде - керемидено-червена. Пасторалната картина е разнообразена единствено от осветени рекламни пана. На някои от тях мъжът е прегърнал жена, и двамата с широки доволни усмивки, на други - мъжът прегръща последен модел карвинг ски. Трогателно провинциални са и всички места за отсядане в курорта.

А те са: 1 петзведен хотел, 47 четиризвездни, 83 тризвездни и 210 пансиона и апартамента. Дори в най-"звездните" хотели в лобито може да се види фонтанче с бронзови птички, в стаите - дървени старинни сандъци и бели перденца с бродерия, а на рецепцията кротко да дреме рунтаво куче от неопределена порода. Но обслужването навсякъде е отлично, а удоволствията следват истинския "дневен режим на скиора". Още на разсъмване от прозорците на хотела се открива спираща дъха гледка. Високите алпийски върхове се обагрят първо в нежно-розово, после засияват в ослепителна белота.

Зьолден се пробужда и ски лифтовете "пълзят" към високите писти. Районът се слави със своите 150 км снежни трасета, които не могат да бъдат обходени на ски дори за седмица. Най-дългата писта е 13 км, и както повечето трасета тук - червена. Зелено и синьо не са цветовете на Зьолден. По правило тук идват истинските ски или сноуборд маниаци, които имат поне 5 години "стаж" зад гърба си. Но дори и новаците не бива да се страхуват - три ски училища предлагат курсове обучение, съобразени с подготовката на всеки клиент. Груповите занимания са около 50 евро на ден.

Школата за деца над 3 години е 48 евро на ден, заедно с обяда. Същата е цената и за градината за деца под една година. Въобще австрийците са помислили за истински приятен отдих без обичайните за ски курортите семейни препирни - кой да бъде с децата, кой е по-бърз или по-бавен на пистата. Повечето от ски-инструкторите са австрийска версия на калифорнийския лайфстайл - с осанка на Клинт Истууд и усмивка на Харисън Форд под равномерен загар. Те са "актьори" и в една от най-големите шоу-програми в курорта - Night ski show (нощното ски шоу) - което веднъж седмично се устройва на една от "черните" писти. На фона на музика, на ски и на сноуборд "асовете" се спускат със запалени факли, а публиката аплодира техните умения.

Дори и да не сте запалени по ски спорта, в Зьолден няма да скучаете. Изкачвайки се на високото с лифта, можете да се радвате на чудесна панорама от алпийски върхове, хващайки неотразим планински загар. На крайните пунктове има ресторантчета с тиролска кухня. Тук супата се сервира в чашки, а чаят - в големи купи, наденичките със задушено зеле ухаят вкусно, бирата е в големи халби, а щруделите и маковите кифлички са обилно поляти с ванилов сос. Голяма част от гостите на курорта прекарват цял ден по тези места. Други, които не свалят ските от зори до мрак, пък след деня на високите писти се спускат направо до хотела. Или по-точно до някое aprеs ski заведение.

Там звучи тиролска музика, атмосферата е дружелюбна, вдигат се наздравици. Някои дори се опитват да "потанцуват" с тежките ски обувки, след като са обърнали няколко "типикъл апрески-дринк" - тиролски микс от шнапс и енергийни напитки. Времето в тези заведения лети неусетно и в курорта посред нощ могат да бъдат видeни хора в пълна ски екипировка бавно и неуверено да се пързалят към хотела си. Не само апре-ски баровете носят славата на курорта на "зимната Ибиса". Има около 60 ресторанта и клубове за всеки вкус - някои с камина и препариран дивеч по стените, други - с шумна музика и танци по пилоните под звуците на R&B на немски език.

Зьолден се слави с много слънчеви дни в годината. Но ако случайно снежни бури и ветрове спрат достъпа до ски пистите, човек има две опции. Първата е да продължи спортните си занимания в големия център Фрайцайт Арена с плувен басейн, голяма фитнес зала, сауна и боулинг или да отиде в уелнес центъра в единствения петзвезден хотел - Central, за да се поглези в римската или турската баня, джакузито или да пробва разнообразни масажи. Втората опция е да направите екскурзия до Инсбрук.

Сутринта се качвате на автобуса, билетът е 11 евро, за час и половина стигате до града и започвате разходката сред разноцветните домове на фона на алпийски пейзажи. Можете да разгледате императорския дворец Хофбург, старинната катедрала, зоопарка или вълшебния музей на Сваровски "Кристални светове". В 17 часа поемате обратно към снежния рай Зьолден.

Информация и резервации на хотели в Зьолден можете да откриете на интернет адрес: www.soelden.com

[[photo:1150]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР